mijn kijk op

Het South Beach dieet: het schrappen van koolhydraten

Het South Beach dieet: het schrappen van koolhydraten Snel gewicht verliezen zonder honger te lijden en op een gezonde wijze, is dit echt mogelijk? Het South Beach Dieet is een populair dieet voor bekende sterren die de overtollige kilo's snel willen verliezen. Ook in Nederland wordt dit dieet met succes gevolgd. Met dit dieet let je vooral op de koolhydraten en vetten. Er wordt rekening gehouden met de insuline resistentie, zodat dit hormoon een beter vermogen krijgt om brandstoffen te verwerken. Is dit een gezond dieet en val je echt af hierdoor?

Het ontstaan van het South Beach Dieet

Het South Beach Dieet is een project geweest van de cardioloog Dr. Arthur Agatston. In zijn cardiologiepraktijk zag hij dat er slechte resultaten werden bereikt als mensen weinig vet eten in combinatie met veel koolhydraten. Hij ontwierp een dieet waarbij hart- en vaatproblemen die samengaan met zwaarlijvigheid zouden verminderen. Zo is het South Beach Dieet tot stand gekomen. Een stuk over het insuline resistentie-syndroom uit de cardiologische literatuur ligt ten grondslag aan dit dieet. Insuline resistentie houdt in dat het hormoon insuline minder vermogen heeft om brandstoffen (koolhydraten en vetten) goed te verwerken. Hierdoor worden extra vetten opgeslagen zonder dat deze voor de verbranding worden gebruikt. Omdat er geen verzadigd gevoel optreedt in het lichaam, zal het blijven vragen om voedsel. Bij voorkeur koolhydraten omdat deze geen verzadigd gevoel afgeven. De insuline resistentie zal verdwijnen wanneer iemand de slechte koolhydraten vermindert. Dit is te merken omdat er sprake is van gewichtsverlies, trek in zoetigheid verdwijnt en de samenstelling van het bloed verbetert.

Wat het South Beach Dieet inhoudt

Eigenlijk is het South Beach Dieet geen dieet, maar een leefwijze. Het wordt met succes gevolgd door de sterren in Miami, maar ook in Nederland is het een succes. Bij het South Beach Dieet worden slechte koolhydraten vermeden en er wordt weinig vet gegeten. De vetten die gegeten mogen worden zijn de “goede vetten”. Naast dat je hierdoor gezonder zult leven, zul je ook gewicht verliezen.

Het dieet bestaat uit 3 fasen:

Fase 1

Dit is de meest strenge fase. De eerste twee weken eet je vlees, kip/kalkoen, vis en schaaldieren in gewone porties. Daarbij moet je voldoende groenten eten. In deze fase zijn producten zoals brood, rijst, pasta, aardappelen, fruit niet toegestaan omdat hier teveel koolhydraten in zitten. De volgende producten die vet bevatten zijn toegestaan: kaas, noten, eieren en olijfolie. Het is belangrijk te stoppen met eten zodra je verzadigt bent. Het eten van een tussendoortje is verstandig. Aan het einde van deze fase ben je tussen de 3,5 en 6 kilo afgevallen.

Fase 2

In deze fase voeg je goede koolhydraten toe aan je dieet zoals fruit en volkoren producten. Het gaat hier om producten met een lage glycemische index, de zogenaamde langzame koolhydraten. In deze fase kun je tussen een pond tot een kilo per week afvallen. Je bepaalt zelf afhankelijk van je einddoel hoe lang je deze fase laat duren. Pas als je je doel hebt bereikt, ga je over naar de volgende fase.

Fase 3

Je hebt je doel bereikt. Deze fase is geen dieet meer, maar het is je leefwijze geworden. Je mag de gewone producten eten, maar je blijft je houden aan de basisregels van het South Beach dieet.

Goede koolhydraten en vetten

Er bestaat een onderscheid tussen goede en foute koolhydraten en vetten. Goede koolhydraten zitten in fruit, groente en volkoren producten. Slechte koolhydraten zitten in geraffineerde suikers, gebak en snoep. Deze moeten helemaal vermeden worden. Goede vetten mogen in ruime mate gegeten worden in dit dieet. Deze komen voor in onder andere: mager rundvlees, kip, kalkoen, vis, schaaldieren, noten en magere kaas. Slechte vetten zoals frituurmaaltijden en chips moeten vermeden worden.
Er wordt met het South Beach Dieet gestimuleerd om zo volwaardig mogelijke voedingsmiddelen te gebruiken die puur en vers zijn. Zo kun je beter vers geperst sap gebruiken dan bijvoorbeeld sap uit een pak. Verder wordt er aanbevolen om dagelijks een multivitamine te gebruiken, gecombineerd met een visoliecapsule.

Voordelen

Het is goed vol te houden omdat je geen honger hoeft te lijden en toch kunt afvallen. Daarnaast verbetert dit dieet de samenstelling van het bloed. Je wordt je bewust van gezonde voeding omdat je leert de slechte koolhydraten en vetten te vermijden. Hoewel je je de eerste dagen slechter voelt, gaan de meeste mensen zich na zes tot acht dagen beter voelen.

Nadelen

De eerste twee weken zijn moeilijk vol te houden omdat je koolhydraten moet schrappen. Hierdoor kan je lichaam reageren waardoor je jezelf moe voelt, hongerig en humeurig. Ook kan het hoofdpijn en duiziligheid veroorzaken. Er zijn South Beach Dieet kant-en-klare maaltijden op de markt voor degenen die niet van koken houden. Deze bevatten vaak wel een hoog natrium-gehalte.

Conclusie

Dit dieet heeft zowel voor- als nadelen. Na de eerste twee fasen is dit een gezonde levensstijl waar je goed aan kunt wennen. De eerste fase kan moeilijk vol te houden zijn omdat je jezelf misschien juist slechter gaat voelen dan beter. Je zou je dan af kunnen vragen of je wel goed bezig bent. Als je jezelf daarna beter gaat voelen en je valt af, werkt het motiverend om met deze leefwijze door te gaan. Het belangrijkste is dat je gewicht verliest waarbij je ook nog gezond leeft.

Lees verder

© 2011 - 2022 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met het South Beach dieetHet South Beach dieet kan een manier zijn voor hartpatiënten om gewicht te verliezen en op gewicht te blijven. De bedenk…
Koolhydraatarm dieet: Zonder koolhydraten snel afvallenWil je snel afvallen, liefst binnen een week? Wil je vlees en vis kunnen eten zoveel je wilt? Wil je gewicht blijven ver…
South Beach DieetSouth Beach DieetEigenlijk heeft ieder dieet een bepaalde levensduur als het gaat om populariteit. Toch zijn er veel diëten die in basis…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
Gezond afvallen met SEP: Super Energy ProteinGezond afvallen met SEP: Super Energy ProteinSEP: Super Energy Protein is een afslankmethode ontwikkeld door de Musenhof Klinieken. SEP maakt gebruikt van een aminoz…
Bronnen en referenties
  • www.hetsouthbeachdieet.nl
  • www.snel-afvallen.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.