mijn kijk op

Montignac dieet: scheiden van koolhydraten en vetten

Montignac dieet: scheiden van koolhydraten en vetten Afvallen zonder minder calorieën binnen te krijgen. Het Montignac dieet biedt hiervoor een mogelijkheid. Eten is een sociale gelegenheid en je kunt gewoon van lekker eten blijven genieten. Je moet er wel op letten dat je de juiste koolhydraten kiest en zo moet je ook rekening houden dat je koolhydraten en vetten gescheiden moet eten om af te kunnen vallen. Dit dieet heeft zovel voor- als nadelen. Hoe gaat dit in zijn werk en val je hierdoor af op een verantwoorde wijze?

Over Michel Montignac

Michel Montignac is in 1944 geboren in Angoulèm. Als kind had hij overgewicht waardoor hij interesse kreeg in voeding en diëten. In 1986 verschijnt zijn eerste boek "Slank worden met zakendiners" die gericht was op managers die hun lijn moeten combineren met een overvloedig sociaal-zakelijk bestaan. Zijn volgende boek "Ik ben slank want ik eet" was op een groter publiek gericht en was een bestseller. In 1994 schreef hij een boek speciaal voor de vrouw: "Zij is slank want zij eet". Met dit boek werd de Montignac methode ook geaccepteerd in medische kringen.

De goede koolhydraten kiezen

Volgens Montignac is het mogelijk om af te vallen zonder dat je minder calorieën binnen krijgt. Het is van belang om te kiezen voor de juiste koolhydraten. Deze koolhydraten zitten in: rijst, volkorenpasta, havervlokken, bruine- en witte bonen, erwten, pinda's, fruit en volkorenbrood. Slechte koolhydraten zitten in: aardappelen, witte rijst, pasta, kaas, rode bieten, tuinbonen, witbrood, bananen, gedroogd fruit, honing en suiker. Het onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten wordt gemaakt door te kijken naar de Glykemische Index (GI). Dit is een index dat weergegeven wordt in de vorm van een getal van een koolhydraat wat aangeeft hoe sterk de bloedsuikerspiegel omhoog gaat na het eten van een voedingsmiddel. Hoe lager dit getal is hoe beter. Er wordt uitgegaan van een Glykemische Index van lager dan 50. Zo hebben frietjes bijvoorbeeld een GI van 95 en sperziebonen een GI van 30.

De Montignac methode

De Montignac methode bestaat uit vier doelstellingen:
  1. Een goede beheersing van het lichaamsgewicht.
  2. Bescherming van hart en bloedvaten door de juiste keuze van de vetten.
  3. Verbeteren van de geestelijke en fysieke conditie door voeding rijk aan vitaminen en mineralen.
  4. Het samen laten gaan van voedingswaarde en gastronomie.

Bij de Montignac methode moet je rekening houden met onderstaande punten:
  • Geen calorieën tellen - Het tellen van calorieën heeft volgens Montignac geen nut. We eten niet teveel, maar te slecht. Leer om op de juiste wijze te eten en te drinken.
  • Genoeg eiwitten eten - Zorg dat je genoeg eiwitten binnen krijgt en leg de nadruk op peulvruchten, niet geraffineerde granen en soja-producten. De meeste mensen krijgen te weinig eiwitten binnen.
  • Goede koolhydraten - Koolhydraten zijn zo belangrijk dat ze hierboven al apart genoemd zijn. Het kennen van de goede en slechte koolhydraten is erg belangrijk in het Montignac dieet.
  • Voldoende vezels - Natuurlijke vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Zorg dat je deze in voldoende mate binnen krijgt.
  • Goede vetten - Zorg dat je de goede vetten binnen krijgt. Deze zitten vooral in olijfolie, vis en gevogelte. Goede vetten dragen bij aan een gezond hart en bloedvatenstelsel.
  • Ruim vitaminen en mineralen - Goede koolhydraten bevatten voldoende vitaminen en mineralen.
  • Scheiden van vetten en koolhydraten - Dit bevordert het afvoeren van gifstoffen en overtollig vet uit je lichaam. Vetten en koolhydraten scheiden hoeft alleen in de eerste 2 tot 3 maanden.
  • Lichaamsbeweging - Lichaamsbeweging is goed voor de glucose-stofwisseling. Montignac gaat er vanuit dat je hier geen calorieën mee verliest.

De Montignac methode bestaat uit 2 fasen. Tijdens de eerste fase is het belangrijk de koolhydraten en vetten te scheiden. Je mag wel koolhydraten eten in combinatie met eiwitten. Of je eet vetten in combinatie met eiwitten. Hierdoor worden overtollig gewicht en gifstoffen afgevoerd. In de tweede fase is meer ruimte voor ongezondere producten zoals chocolade of gebakken aardappels. Deze fase is bedoeld om je gewicht op peil te houden en hier je levensstijl van te maken.

Voordelen

Met het Montignac dieet mag je alles eten als je maar let op de voedingscombinaties. Doordat je niet minder calorieën binnen krijgt heb je niet het gevoel dat je op dieet bent. Zeker als je houdt van koken kun je nog steeds lekker blijven eten. Je leert ook bewust met eten omgaan omdat je steeds op de combinaties moet letten.

Nadelen

Doordat je onbeperkt mag eten, kunnen maaltijden een te hoog eiwit- of vetgehalte bevatten. Dit kan leiden tot een verzuring van het lichaam. Het afvallen gaat langzaam waardoor je lang moet wachten op resultaat. Het is nooit aangetoond dat het zin heeft om koolhydraten en vetten zinvol is.

Conclusie

Ik ben van mening dat als je kiest voor het Montignac dieet dat je gewicht kunt verliezen omdat je bewust met voeding omgaat. Je wordt je bewust van gezonde voeding en laat daardoor de slechte voeding makkelijker staan. Vaak ga je diëten in combinatie met meer bewegen. Ik ben van mening dat je door sporten wel calorieën verbrandt. Je lichaam moet de energie ergens vandaan halen om de sportprestatie te kunnen volbrengen. In de praktijk kan het erg lastig zijn om te letten op de juiste voedingscombinaties. Zo betekent het dat je geen broodje kaas meer kunt eten of aardappels, vlees met groente.
© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Het Montignac dieetHet Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen.Vernoemd naar de…
Montignac dieet: inleidingMontignac dieet: inleidingHet Montignac dieet van Michel Montignac is een dieet waarbij je niet eindeloos calorieën hoeft te tellen. Het dieet bes…
Montignac dieet: gewichtscontroleplanMontignac dieet: gewichtscontroleplanNa het afvallen met het snelle afslankplan van het Montignac dieet is het verstandig over te gaan op het gewichtscontrol…

Ontgift je lichaam met een fruitdag!Ontgift je lichaam met een fruitdag!Af en toe een fruitdag inplannen is geen gek idee. Het is een reiniging voor je lichaam. Je eet op zo'n dag bijna niets…
Vitamine D en calcium: de perfecte combinatieVitamine D is een vitamine die in vet wordt opgelost. Onder invloed van zonlicht word het gevormd in je lichaam en het i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • Studiemateriaal Opleiding Voedingsdeskundige CIVAS Opleidingen
  • www.tipsbijafvallen.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.