Vitamine D en calcium: de perfecte combinatie

Vitamine D is een vitamine die in vet wordt opgelost. Onder invloed van zonlicht word het gevormd in je lichaam en het is noodzakelijk voor de ontwikkeling van je skelet. Vitamine D geeft vorm aan je lichaam en emoties. Vitamine D is ontzettend belangrijk en de combinatie met calcium is goud waard! Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot vervelende kwalen en ziektes. Zorg er daarom voor dat je er genoeg van binnenkrijgt. Vitamine D is een aparte vitamine: het zit nauwelijks in voeding. De zon is de grootste bron van vitamine D. Met behulp van zonlicht wordt het in je lichaam gevormd. In de wintermaanden, waarin er weinig ofwel een zwakke zon is, gaat dat in Nederland niet zo makkelijk. Aan het einde van de winter is het aantal mensen met een vitamine D tekort dan ook het hoogst. Waarom vitamine D zo belangrijk is voor je gezondheid kun je hieronder lezen. De combinatie met calcium is nog krachtiger voor de gezondheid.

Symptomen bij een tekort aan vitamine D

Heb ik een vitamine D tekort? Hoe herken je een vitamine D tekort? Een aantal symptomen kunnen zijn:
 • Rachitis (Engelse ziekte)
 • Aantasting van tanden
 • Pijn in de botten
 • Spierslapte en spierkramp
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Lage rugpijn
 • (chronische) vermoeidheid

Wat doet vitamine D?

 • Als je ook genoeg calcium binnenkrijgt beschermt vitamine D tegen: botonkalking, veel soorten kanker, veel hart en vaatziekten, mentale ziekten, suikerziekte, chronische pijnen
 • Zorgt voor een zuivere huid (vermindering van acné)
 • Versterkt het immuunsysteem (meer weerstand tegen ziektes en virussen)
 • Is nodig voor de nierfunctie
 • Zorgt voor sterkere tanden en botten als je genoeg calcium binnenkrijgt
 • Zorgt voor minder verteringsproblemen
 • Beschermt tegen spierzwaktes (vooral bij ouderen) als je genoeg calcium binnenkrijgt
 • Zorgt voor minder verteringsproblemen en kan helpen met afvallen

Vitamine D samengevoegd met calcium is een gouden combinatie.

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten. Dit is een van de redenen waarom buitenspelende kinderen minder snel botten breken bij een val dan binnenzittende kinderen.
De ADH van calcium is 1000 tot 1200 mg voor volwassen, voor kinderen ligt het wat lager.

Wie krijgen een tekort aan vitamine D?

De ene persoon krijgt veel meer vitamine D binnen dan een ander. Buitenspelende kinderen hebben vrijwel nooit een tekort aan vitamine D. De risicogroepen zijn vooral:
 • Mensen die niet genoeg in de zon zitten, of lopen, of rennen of gewoon weinig buiten zijn.
 • Mensen met een donkere huidskleur
 • Mensen die een groot deel van hun lichaam bedekken (boerka’s, lange gewaden)
 • Mensen in landen waar de zon niet veel ‘schijnt’ (landen die niet ver van de Noord- en Zuidpool liggen (ook Nederland)... en dan vooral aan het eind van de wintermaanden)

Als je niet genoeg zonlicht binnenkrijgt kan er niet genoeg vitamine D gevormd worden.

Hoe zorg je dan dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt?

 • Genoeg zonlicht binnenkrijgen; voor een blanke is een kwartier per dag (zomer) al genoeg maar een persoon met een donkere huidskleur heeft pas genoeg aan 40 minuten. Hoe donkerder de huidskleur is, hoe meer zonlicht nodig is. Kun je niet in de zon komen, misschien is een zonnebank een goed idee. Af en toe enkele minuten onder de zonnebank kan al veel helpen.
 • Vitamine D zit ook in voedsel, maar niet zo veel. Vitamine D zit onder andere in: melk, levertraan, (vette )vis (zalm, haring, tonijn, sardientjes) en gist. Ook bevatten veel boters en margarines toegevoegde vitamine D.
 • Eet genoeg vetrijk voedsel. Op die manier wordt kan de vitamine efficiënt worden gebruikt.

Vitamine D supplementen

Als je niet genoeg vitamine D uit de zon (je werkt bijvoorbeeld ’s nachts) en je voedsel kan krijgen, kun je vitamine D supplementen slikken. De minimum ADH is 0.005 mg. Slik niet zomaar meer dan 0.02 mg (=20 microgram) per dag. Een overdosis kan namelijk leiden tot misselijkheid, braken, hoofdpijn en depressiviteit en nog meer.

Conclusie:

Als je genoeg vitamine D binnenkrijgt is de kans op een groot aantal ziektes en pijntjes behoorlijk beperkt. Echter, in combinatie met calcium is de kans op ziektes en pijntjes nog veel kleiner. Bij voldoende inname geeft vitamine D samen met calcium een positive boost aan je gezondheid. Onthoud dus: vitamine D+calcium is een gouden combinatie. Kun je niet genoeg binnenkrijgen? Slik dan supplementen. Deze zijn absoluut niet duur en op internet te kopen. "s Winters af en toe (niet te lang) onder een zonnebank liggen kan ook helpen om een gebrek aan vitamine D te voorkomen.
© 2011 - 2024 Infoteuryannick, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…
Zonlicht en vitamine D-tekortDe zon zorgt voor vitamine D-aanmaak, en speelt daarmee een belangrijke rol voor je gezondheid. Vitamine D is namelijk b…
Avitaminose: gebrek aan vitaminenAvitaminose: gebrek aan vitaminenAitaminose komt in Europa vrij weinig voor vanwege de goede voeding die wij tot ons kunnen nemen. Toch kan er in sommige…
Het belang van vitamine D voor je lichaamHet belang van vitamine D voor je lichaamTijdens de winter worden onze vitamine D reserves vaak aangesproken. De bron bij uitstek voor de opname van vitamine D i…

Montignac dieet: scheiden van koolhydraten en vettenmijn kijk opMontignac dieet: scheiden van koolhydraten en vettenAfvallen zonder minder calorieën binnen te krijgen. Het Montignac dieet biedt hiervoor een mogelijkheid. Eten is een soc…
Tips voor een gezond en blijvend slank gewichtTips voor een gezond en blijvend slank gewichtBlijvend slank is het ideaal van veel vrouwen. Enkele kilo´s kwijt raken binnen 5 dagen klinkt fantastisch! Van strenge…
Reactie

A. A. Nieuwlaat, 03-08-2011
Goed artikel wisten niet dat het zoveel invloed had op onder rugklachten en krampen, wij gaan zeker een suplement kopen, wij zijn in de leeftijd 83 en 84 jaar misschien hebben wij dan minder last van vorig genoemde klachten,

Aad Nieuwlaat Reactie infoteur, 03-08-2011
Beste Aad,

Nu het zomer is is het ook verstandig om elke dag in de zon te komen, zoals ook in het artikel staat. Vooral in de winter is de kans groot op een vitamine D tekort. Dan zijn supplementen (extra) hard nodig. Overleg wel even met uw huisarts. Genoeg calcium binnenkrijgen via voeding is niet moeilijk.

Mooi dat dit artikel u (jullie) heeft geholpen.

Met vriendelijk groet,
infoteuryannick

Infoteuryannick (36 artikelen)
Laatste update: 20-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.