Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12

Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12 De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. De meeste mensen met een gebrek aan B12 hebben last van zwakte, vermoeidheid, maagklachten en tintelingen. De oorzaken moeten doorgaans gezocht worden in problemen met het spijsverteringsstelsel, maar ook bij alcoholisme en vegetarisme komt dit vitaminengebrek voor. Om een tekort aan vitamine B12 snel aan te vullen kan je voedingssupplementen innemen. Wat kan je doen aan een vitamine B12-tekort en in welke voeding vind je het terug?

Functie vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine die een belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam. Het heeft als functie om de aminozuren in het lichaam in balans te brengen. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van rode bloedcellen, die instaan voor het vervoer van zuurstof in het lichaam. Voorts heeft deze vitamine ook een functie op het vlak van de hersenen, van de vorming van beenderen en van een goed zenuwstelsel.

Symptomen vitamine B12-tekort

Basissymptomen

De mogelijke symptomen van een vitamine B12-gebrek zijn heel verschillend. Vaak situeren de symptomen zich op het vlak van de spijsvertering: denk bijvoorbeeld aan maagklachten, constipatie en diarree. Ook een pijnlijke tong, lichamelijke zwakte, duizeligheid, vermoeidheid en versnelde ademhaling kunnen wijzen op een gebrek aan vitamine B12, net als bloedend tandvlees, een verbleekte huid en een pijnlijke tong.

Lange termijn

Als het tekort aan vitamine B12 pas na verloop van tijd ontdekt wordt, kunnen de symptomen gaan verergeren. We denken dan onder meer aan tintelingen en een "slapend" gevoel in handen en voeten. Voorts kan een vergevorderd tekort aan B12 ook leiden tot stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en verwardheid. In ernstige gevallen kan je schade oplopen aan de zenuwen.

Oorzaken vitamine B12-tekort

Voeding

In een normale situatie kan je voldoende B12 halen uit het voedsel dat je eet, als je er tenminste een gezond voedingspatroon op na houdt. Doordat sommige veganisten en vegetariërs bepaalde voedingsmiddelen niet eten, kan bij hen de kans op een vitamine B12-tekort verhoogd zijn. Kan je spijsverteringsstelsel niet voldoende vitamine opnemen, dan ligt de oorzaak hoogstwaarschijnlijk in een probleem van de spijsvertering.

Aandoeningen

Ziekten of aandoeningen die mogelijk samengaan met een gebrek aan B12 zijn onder meer:
  • alcoholisme
  • pernicieuze anemie
  • auto-immuunziekten
  • operatie aan maag of darmen
  • verminderde productie van maagzuur
  • maagproblemen, zoals o.a. een verdunde maagwand
  • chronische darmziekten zoals ziekte van Crohn, colitis ulcerosa

Behandeling en tips

Voeding

Je kan je tekort aan vitamine B12 om te beginnen proberen aan te vullen met de juiste voeding. Vitamine B12 is vooral te vinden in zuivelproducten, denk hierbij aan melk, yoghurt, kaas, en eieren. Maar ook in vlees, gevogelte en zeevruchten is B12 aanwezig. Ook het stoppen met alcohol drinken, of je alcoholgebruik op zijn minst beperken, kan helpen om het tekort aan vitamine B12 niet erger te laten worden.

Supplementen

Als de arts een opvallend gebrek aan vitamine B12 vaststelt, dan kan hij aansturen op een aanvullende behandeling met supplementen. Voedingssupplementen kunnen het gebrek aan vitamine B12 snel aanvullen en zorgen voor een boost van je totaalhoeveelheid aan B12. Dit kan door middel van een injectie van B12 voor een snelle behandeling, maar ook via tabletten voor een behandeling op de langere termijn. Zeker als je veganist of vegetariër bent is het aangeraden om extra vitaminensupplementen in te nemen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Vitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12 hebben we nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, die hemoglobine bevatten die zorgen voor het transport…

Acne: gezonde voeding voor de huid, behandeling & tipsAcne: gezonde voeding voor de huid, behandeling & tipsAcne is een irritante huidaandoening die je vooral tijdens de puberteit parten kan spelen. Het gaat om een overproductie…
Bronnen en referenties
  • https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-tekort-symptomenlijst.php
  • http://www.vitaminetekort.be/vitamine-b12 (bronnen geraadpleegd op 19/05/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.