Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12
De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. De meeste mensen met een gebrek aan B12 hebben last van zwakte, vermoeidheid, maagklachten en tintelingen. De oorzaken moeten doorgaans gezocht worden in problemen met het spijsverteringsstelsel, maar ook bij alcoholisme en vegetarisme komt dit vitaminengebrek voor. Om een tekort aan vitamine B12 snel aan te vullen kan je voedingssupplementen innemen. Wat kan je doen aan een vitamine B12-tekort en in welke voeding vind je het terug?
Functie vitamine B12
Vitamine B12 is een vitamine die een belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam. Het heeft als functie om de aminozuren in het lichaam in balans te brengen. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van
rode bloedcellen, die instaan voor het vervoer van zuurstof in het lichaam. Voorts heeft deze vitamine ook een functie op het vlak van de hersenen, van de vorming van beenderen en van een goed zenuwstelsel.
Symptomen vitamine B12-tekort
Basissymptomen
De mogelijke symptomen van een vitamine B12-gebrek zijn heel verschillend. Vaak situeren de symptomen zich op het vlak van de spijsvertering: denk bijvoorbeeld aan maagklachten, constipatie en diarree. Ook een pijnlijke tong, lichamelijke zwakte, duizeligheid, vermoeidheid en versnelde ademhaling kunnen wijzen op een gebrek aan vitamine B12, net als
bloedend tandvlees, een verbleekte huid en een pijnlijke tong.
Lange termijn
Als het tekort aan vitamine B12 pas na verloop van tijd ontdekt wordt, kunnen de symptomen gaan verergeren. We denken dan onder meer aan tintelingen en een "slapend" gevoel in handen en voeten. Voorts kan een vergevorderd tekort aan B12 ook leiden tot stemmingswisselingen, depressieve gevoelens en verwardheid. In ernstige gevallen kan je schade oplopen aan de zenuwen.
Oorzaken vitamine B12-tekort
Voeding
In een normale situatie kan je voldoende B12 halen uit het voedsel dat je eet, als je er tenminste een gezond voedingspatroon op na houdt. Doordat sommige veganisten en
vegetariërs bepaalde voedingsmiddelen niet eten, kan bij hen de kans op een vitamine B12-tekort verhoogd zijn. Kan je spijsverteringsstelsel niet voldoende vitamine opnemen, dan ligt de oorzaak hoogstwaarschijnlijk in een probleem van de spijsvertering.
Aandoeningen
Ziekten of aandoeningen die mogelijk samengaan met een gebrek aan B12 zijn onder meer:
- alcoholisme
- pernicieuze anemie
- auto-immuunziekten
- operatie aan maag of darmen
- verminderde productie van maagzuur
- maagproblemen, zoals o.a. een verdunde maagwand
- chronische darmziekten zoals ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
Behandeling en tips
Voeding
Je kan je tekort aan vitamine B12 om te beginnen proberen aan te vullen met de juiste voeding. Vitamine B12 is vooral te vinden in zuivelproducten, denk hierbij aan melk, yoghurt, kaas, en eieren. Maar ook in vlees, gevogelte en zeevruchten is B12 aanwezig. Ook het stoppen met alcohol drinken, of je alcoholgebruik op zijn minst beperken, kan helpen om het tekort aan vitamine B12 niet erger te laten worden.
Supplementen
Als de arts een opvallend gebrek aan vitamine B12 vaststelt, dan kan hij aansturen op een aanvullende behandeling met supplementen. Voedingssupplementen kunnen het gebrek aan vitamine B12 snel aanvullen en zorgen voor een boost van je totaalhoeveelheid aan B12. Dit kan door middel van een injectie van B12 voor een snelle behandeling, maar ook via tabletten voor een behandeling op de langere termijn. Zeker als je veganist of vegetariër bent is het aangeraden om extra vitaminensupplementen in te nemen.
Lees verder