Herken en voorkom een vitamine B12-tekort

Herken en voorkom een vitamine B12-tekort Een vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eerste instantie niet veel mee kan. Vaak worden mensen dan afgescheept met stress, verkoudheid of iets anders. Maar wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen?

Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Maar het is ook nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 lijdt tot bloedarmoede. Verder is vitamine B12 ook goed voor het immuunsysteem en voor de vorming van DNA.

In welke voeding zit vitamine B12?

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, eieren, melk en vis. Voor mensen die vegetarisch zijn wordt vaak aangeraden om vitamine B12 pillen te slikken en voldoende zuivel te eten. Soms wordt ook weleens gedacht dat zeewier goed is, maar dat is niet waar. Er zit wel een stof in die op vitamine B12 lijkt, maar deze heeft geen werking.

De symptomen van een vitamine B12-tekort

Als je een of meer van onderstaande klachten hebt dan heb je misschien een vitamine B12-tekort.
 • oorsuizen
 • hoofdpijn
 • bleke huid
 • darmklachten
 • misselijk
 • vermoeidheid
 • spierpijn
 • hallucinaties
 • depressief
 • prikkelbaar
 • onverklaarbaar vallen of ergens zomaar tegen aan lopen
 • dingen laten vallen
 • niet op de juiste woorden kunnen komen
 • geheugenproblemen
 • dikke en/of pijnlijke tong
 • een tintelend of brandend gevoel in armen, benen, handen en/of voeten

Hoe weet je zeker of je een vitamine B12 tekort hebt en wat zijn de oorzaken?

Een vitamine B12-tekort kan worden gezien in een bloedtest. Als er daadwerkelijk een vitamine B12-tekort is dan zullen er verdere testen gedaan moeten worden om precies te weten waar het vandaan komt. Een vitamine B12-tekort kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Als eerste kan het zijn dat je te weinig vitamine B12 binnen krijgt door middel van voeding, maar het kan ook komen door een slechte stofwisseling of een andere ziekte. Dat zal uit de onderzoeken moeten blijken.

Zwangere vrouwen

Tijdens zwangerschap is het ook belangrijk om voldoende vitamine B12 te hebben. Omdat veel vrouwen foliumzuur slikken tijdens hun zwangerschap zijn er vaak weinig tot geen symptomen die wijzen op een vitamine B12-tekort. Een vitamine B12-tekort tijdens een zwangerschap kan lijden tot een miskraam, maar ook tot onvruchtbaarheid.

Wat kun je er aan doen?

Als je door middel van voeding te weinig vitamine B12 binnen krijgt dan zul je extra vitaminen moeten slikken of iets meer vlees of andere dierlijke producten moeten eten. Daar zit namelijk veel vitamine B12 in. Als het vitamine B12-tekort een andere oorzaak heeft dan zul je met je arts moeten bespreken wat er aan gedaan kan worden.

Is teveel vitamine B12 schadelijk?

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar een teveel aan vitamine B12. Hier is uit gebleken dat teveel niet schadelijk is. Het lichaam kan de opname van vitamine B12 uit voeding zelf beperken indien het lichaam voldoende voorraad heeft.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine B12 tekort: Oorzaken, symptomen en behandelingTegenwoordig zijn veel mensen bang voor een tekort aan vitamine B12. Wat is dat eigenlijk precies? Wat zijn de klachten…
Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12Vitamine B12-tekort: oorzaken & tips bij gebrek aan B12De symptomen van vitamine B12-tekort zijn vrij divers, waardoor het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. D…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…

Jeuk: maakt krabben het alleen maar erger?Jeuk: maakt krabben het alleen maar erger?Jeuk die volslagen gek maakt. Wie kent het niet? Alleen krabben helpt. Maar krabben helpt maar kort. Hoe vaak hoor je ni…
Longembolie: symptomen, behandeling, Diane-35 pil, NuvaringLongembolie: symptomen, behandeling, Diane-35 pil, NuvaringBij longembolie is er sprake van belemmering van de bloedstroom naar de longen door een of meer bloedstolsels in een sla…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • www.voedingscentrum.nl
 • www.stichtingb12tekort.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.