Longembolie: symptomen, behandeling, Diane-35 pil, Nuvaring

Longembolie: symptomen, behandeling, Diane-35 pil, Nuvaring Bij longembolie is er sprake van belemmering van de bloedstroom naar de longen door een of meer bloedstolsels in een slagader van de longen. Het komt meer voor bij ouderen en bijna nooit bij kinderen. Wat kan de oorzaak zijn van een longembolie, wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld? Wat heeft de Diane-35 pil te maken met longembolie? Waarom staat de Nuvaring onder vuur?

Inhoud artikel


Longembolie

Bij een longembolie raakt een stukje gestold bloed in een slagader in de longen en belemmert de toevoer van bloed van het betreffende gebied. Longembolie komt meer voor bij ouderen en zelden bij kinderen. Het komt in sommige families meer voor. Er zijn een aantal risicofactoren die te maken hebben met de leefwijze (zie onder het kopje oorzaken).

Oorzaken longembolie

  • In de meeste gevallen is het stolsel afgebroken van een groter stolsel in de aders van de benen of het bekken (diepe veneuze trombose) en naar de longen vervoerd.
  • De kans op longembolie is groot bij mensen met trombose in de diepe aders als gevolg van een periode van immobiliteit. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld de periode na een bevalling, een operatie (vooral bij heupfracturen) of een lange vliegreis.
  • Naast immobiliteit zijn ook roken, orale anticonceptiva risicofactoren.
  • Heb je aanleg voor het ontwikkelen van bloedstolsels, dan vergroot dit de kans op trombose in de diepe aders.

Symptomen longembolie

De symptomen hangen af van de mate waarin de bloedstroom geblokkeerd wordt. Als een groot stolsel een belangrijke slagader blokkeert, dan kan dit plotseling de dood veroorzaken. Een enkel klein stolsel heeft soms geen gevolgen.

De volgende symptomen kunnen zich vaak binnen een paar minuten ontwikkelen:

  • Een benauwd gevoel;
  • Een scherpe pijn op de borst en de pijn wordt vaak heviger met de ademhaling;
  • Ophoesten van bloed;
  • Een gevoel van zwakte;
  • Hartkloppingen.

Complicaties longembolie

  • Als iemand al eerder een longembolie heeft gehad en dit gebeurt opnieuw dan kan kortademigheid (die in de loop der maanden steeds erger wordt) het enige verschijnsel zijn.
  • Als er steeds meer bloedvaten afgesloten raken, neemt de druk in de aders van de long toe: pulmonale hypertensie. Chronisch hartfalen kan zich dan ontwikkelen.

Diagnose longembolie

Als er gedacht wordt aan een longembolie dan zal je met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht. Het zuurstof- en kooldioxidegehalte zal worden gemeten in het bloed. Er zal een röntgenfoto worden gemaakt om andere ziekten uit te sluiten. Er kan ook gekeken worden naar de bloedstroom in de longen (longscintigrafie). Met doppler-ultrageluid kan de bloedstroom in de aders van een been gemeten worden. Als de diagnose niet duidelijk is dan kan de spiraal-CT-scan duidelijkheid geven. Er kan ook nog worden gekeken of er sprake is van een stollingsziekte.

Behandeling longembolie

Voor welke behandeling wordt gekozen hangt af van de ernst van de blokkering.
  • Er kan een infuus of injectie worden gegeven met heparine, dit is een anticoagulans. Het voorkomt dat bloedstolsels groter worden en dat nieuwe stolsels zich ontwikkelen. Tegenwoordig worden er steeds meer laagmoleculaire heparinen gebruikt. Deze worden dagelijks met kleine injectiespuitjes in de huid worden ingebracht. Tegelijk kan een oraal anticoagulans worden gegeven, bijvoorbeeld coumarine. Dit gaat ook stolsels tegen (het verdunt het bloed), maar werkt pas na enkele dagen.
  • Als de embolie door langdurige immobiliteit werd veroorzaakt dan kan de behandeling met anticoagulantia zo’n drie tot zes maanden duren. Bij een langdurige achterliggende aandoening, denk bijvoorbeeld aan een verhoogde stolbaarheid van het bloed, dan zal de persoon misschien altijd medicijnen moeten nemen. De bloedstolling zal dan geregeld gecontroleerd moeten worden en indien nodig zal de dosis bijgesteld worden.
  • Is de situatie erg ernstig, dan kan het nodig zijn om het stolsel op te lossen met thrombolytica.
  • Als de hoofdslagader van de longen is aangetast dan kan het middels een operatie, verwijderen van het stolsel het leven van iemand redden.
  • Krijgt iemand medicatie en ontstaan er toch nog stolsels dan kan er via een operatie een filter in de hoofdslagader worden geplaatst. Deze filter vangt stolsels weg die van het onderlichaam met de stroom mee naar het hart worden vervoerd.

Prognose longembolie

  • Longembolie is minder zwaarwegend als de geblokkeerde slagader klein is.
  • Bij een grotere slagader zijn de gevolgen wel ernstig en kunnen ze dodelijk zijn. Ernstige longembolie is in ongeveer een derde van de gevallen dodelijk.
  • Overleeft iemand de eerste drie dagen, dan is volledig herstel goed mogelijk.
  • Heel soms, maar dat is echt zeldzaam, wordt een aantal kleinere slagaders in de loop van maanden, jaren geblokkeerd. De symptomen hebben dan een sluipend verloop.
  • Mensen met embolie die terugkeert, kunnen kortademig blijven. Als je een longembolie gehad dan heb je meer kans op herhaling, voorkom lang stilzitten.

Diane-35 pil en longembolie

In Nederland mag deze pil alleen worden gebruikt worden om acne, lichte overbeharing en een vette huid te behandelen. De pil wordt echter ook voorgeschreven als anticonceptiemiddel. Artsen wordt geadviseerd om de pil niet aan nieuwe patiënten voor te schrijven. Als gebruikster van de Diane-35 pil heb je ongeveer twee keer zoveel kans op bloedstolsels als gebruiksters van andere pillen van de tweede generatie. Zembla (televisieprogramma) heeft onderzoek gedaan en er zijn mogelijk zevenentwintig Nederlandse vrouwen overleden door bijwerkingen van de Diane-35. Dat aantal is veel hoger dan aanvankelijk werd gedacht. De meeste vrouwen overleden aan een longembolie. De meerderheid van de slachtoffers was bij overlijden jonger dan dertig jaar.

Nuvaring onder vuur (november 2013)

  • Na de Diane-35 pil ligt nu ook de Nuvaring internationaal onder vuur. In de Verenigde Staten hebben ruim tweeduizend gebruikers en nabestaanden van gebruikers een schadeclaim ingediend. Er zou minstens één sterfgeval zijn gemeld. In Nederland zijn geen sterfgevallen gemeld die verband houden met de Nuvaring, wel 31 embolieën (potentieel dodelijke bloedstolsels). Dit blijkt uit gegevens van Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum.
  • Meer dan zeventigduizend vrouwen gebruiken de Nuvaring, een vaginale anticonceptiering. Bedenker van de ring is het Brabantse MSD. Het gaat om een flexibele ring die drie weken achtereen in de vagina wordt gedragen. Het doel is om een zwangerschap te voorkomen. De ring kan alleen op doktersrecept verkregen worden. De Nuvaring bevat de vrouwelijke geslachtshormonen ethinylestradiol en etonogestrel. De ring geeft dagelijks een kleine hoeveelheid hiervan aan het bloed af, de eisprong wordt geremd en er wordt voorkomen dat er een eicel vrijkomt tijdens de cyclus

Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum

Elke melding van een bijwerking van een geneesmiddel of vaccin wordt zorgvuldig geanalyseerd en komt terecht op één centraal verzamelpunt: de databank van Lareb. Zo wordt de veiligheid bewaakt van geneesmiddelen en vaccins in heel Nederland. Ook op het gebied van veilig geneesmiddelgebruik bij zwangerschap en borstvoeding (teratologie) is Lareb actief. De afdeling teratologie adviseert zorgverleners over de te volgen behandeling. Iedereen kan bijwerkingen melden bij het Lareb, op de website vind je een formulier.
© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van de NuvaringDe gevaren van de NuvaringVeel vrouwen die geen zin hebben om elke dag aan de pil te denken, maar die wél beschermd willen zijn tegen zwangerschap…
Anticonceptie: de NuvaringAnticonceptie: de NuvaringDe Nuvaring is één van de vele anticonceptiemiddelen. Net als alle andere anticonceptiemiddelen is de Nuvaring even betr…
Factor V Leiden bij vrouwen, zwangerschap en anticonceptieFactor V Leiden bij vrouwen, zwangerschap en anticonceptieFactor V Leiden is een erfelijk afwijking van één van de 12 bloedstollingsfactoren. De genetische mutatie komt vrij vaak…
Longembolie door een bloedstolselLongembolie door een bloedstolselEen bloedstolsel dat een longslagader blokkeert en alle bloedtoevoer naar de longen stop zet, kan zonder waarschuwing de…

Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…
Verstuikte enkel: wat te doen?Verstuikte enkel: wat te doen?Bijna iedereen gaat wel eens een keer door zijn enkel. Het doet pijn en erop lopen is lastig of soms tijdelijk onmogelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mcmurryjulie, Pixabay (bewerkt)
  • De Grote Oosthoek
  • Het Medisch Handboek
  • Telegraaf.nl
  • Nrc.nl
  • Rtlnieuws.nl
  • Lareb.nl
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 21-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.