De gevaren van de Nuvaring

De gevaren van de Nuvaring Veel vrouwen die geen zin hebben om elke dag aan de pil te denken, maar die wél beschermd willen zijn tegen zwangerschap, zijn overgestapt op de Nuvaring. Dit is een gemakkelijke methode om zwangerschap te voorkomen, waarbij je slechts één keer per maand het middel moet inbrengen. Toch brengt het gebruik van de Nuvaring ook gevaren met zich mee.

Hoe werkt de Nuvaring?

De Nuvaring werkt op basis van ethinylestradiol en etonogestrel. Dit zijn oestrogeen- en progestageenhormonen. Vanuit de ring, die wordt gedragen in de vagina, worden kleine hoeveelheden van deze hormonen afgegeven aan het bloed. Onder invloed van deze hormonen wordt de eisprong geremd, zodat er geen eicel vrijkomt. Ook wordt de slijmprop bovenin de baarmoederhals moeilijker doordringbaar voor zaadcellen. Een zwangerschap wordt hierdoor zo goed als onmogelijk gemaakt: bij goed gebruik is de Nuvaring net zo betrouwbaar als de pil.

Hoe gebruik je de Nuvaring?

De Nuvaring inbrengen doe je het best op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan direct beschermd tegen zwangerschap. De ring inbrengen doe je door 'm iets samen te knijpen en hoog in de vagina te brengen. Vervolgens draag je de Nuvaring gedurende drie weken. Na deze drie weken verwijder je de Nuvaring, waarna er een bloeding optreedt die lijkt op een menstruatie.

Gevaren van de Nuvaring

Sinds november 2013 ligt het gebruik van de Nuvaring enigszins onder vuur. Dit komt doordat een aantal Amerikaanse vrouwen (2000 om precies te zijn) de fabrikant van het anticonceptiemiddel verwijten dat de Nuvaring een aantal gevaarlijke bijwerkingen kent, zoals:
  • trombose;
  • herseninfact;
  • longembolie.

5 Patiënten zouden door het gebruik van de Nuvaring zijn overleden. Dit wordt medegedeeld door Paul Rheingold, een advocaat uit New York. Paul Rheingold staat 400 cliënten bij in een groepsclaim tegen fabrikant MSD. Rheingold stuurt aan op een schikking in de zaak en verwacht dat de fabrikant eieren voor z'n geld zal kiezen, aangezien de gebruiksters van de Nuvaring precies de trombosesymptomen hebben waarvoor gewaarschuwd wordt in de bijsluiter. Het risico op trombose wordt echter niet duidelijk gemeld in de reclameboodschappen van MSD. Juist dát wordt de fabrikant nu verweten.

De cijfers

Uit een Deense studie blijkt dat gemiddeld 6,5 op de 1000 gebruiksters van de Nuvaring te maken krijgt met trombose. Het risico op de ontwikkeling van trombose door de Nuvaring lijkt daarmee net zo hoog te liggen als de risico's bij het gebruik van Marvelon, Mercilon en/of Diane-35.

In Nederland zijn geen patiënten overleden als gevolg van trombose door de Nuvaring. Wel zijn er 31 embolieën gemeld die verband (kunnen) houden met de anticonceptiering. De fabrikant van de Nuvaring stelt echter dat het Deense onderzoek niet deugt en verwijst naar de resultaten van een ander onderzoek. Dit andere onderzoek is echter gefinancierd door MSD zelf, waardoor de onafhankelijkheid van de studie in het geding komt.

In Nederland zijn er 70.000 vrouwen die gebruikmaken van de Nuvaring.

Kloppen de Deense cijfers nu, of niet?

Voor de resultaten van de Denen valt in eerste instantie veel te zeggen. De Nuvaring bevat immers het hormoon etonogestrel, een stof die ook in Marvelon en Mercilon zit. Dit zijn derdegeneratiepillen van dezelfde fabrikant. In de jaren 90 werd echter al aangetoond dat deze middelen het risico op trombose verdubbelen in vergelijking met de traditionele tweedegeneratiepil.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptie: de NuvaringAnticonceptie: de NuvaringDe Nuvaring is één van de vele anticonceptiemiddelen. Net als alle andere anticonceptiemiddelen is de Nuvaring even betr…
De Nuvaring: anticonceptieringDe Nuvaring: anticonceptieringDe Nuvaring, ook wel de anticonceptiering genoemd, is een hormonaal voorbehoedsmiddel voor vaginaal gebruik. De Nuvaring…
Alles over de NuvaringDe Nuvaring is een vorm van anticonceptie die je maar eens per maand hoeft te vervangen. Hij werkt hormonaal maar geeft…
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…

Colloïden en zijn uitscheidingColloïden en zijn uitscheidingColloïden zijn de afbraakproducten van koolhydraten en eiwitten. De colloïden in het extracellulaire bloed die te dik zi…
Dag van de Loodgieter - World Plumbing DayDag van de Loodgieter - World Plumbing DayWereldloodgietersdag is er om de loodgieters de erkenning te geven die ze verdienen. Er worden vaak grappen over ze gema…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/NuvaRing.aspx?mId=10704&rId=1380
  • http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3551859/2013/11/27/Nuvaring-weggezet-als-gevaarlijk.dhtml
  • http://www.nu.nl/binnenland/3639111/gebruik-nuvaring-gevaarlijk.html
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.