Dag van de Loodgieter - World Plumbing Day

Dag van de Loodgieter - World Plumbing Day Wereldloodgietersdag is er om de loodgieters de erkenning te geven die ze verdienen. Er worden vaak grappen over ze gemaakt, maar de loodgieter doet erg belangrijk werk en speelt in de maatschappij een onmisbare rol. De Dag van de Loodgieter, World Plumbing Day, bestaat sinds 2010. Deze dag staan de loodgieters in het zonnetje en de branche maakt van de gelegenheid gebruik om het leuke en het nut van hun werkzaamheden uit te dragen.

Opperloodgietersorganisatie en World Plumbing Day

De opperloodgietersorganisatie, hij bestaat echt, is de World Plumberís Council, de Wereld Loodgieters Raad. Die organisatie riep 11 maart op tot Wereldloodgietersdag. Het is de dag dat we over de gehele wereld even stil kunnen staan bij het belang van goed aangelegd sanitair en goede waterleidingen. De loodgieters leggen niet alleen onze kranen en douches aan, ze doen ook goed werk onder de grond, in de rioleringen en zorgen voor propere publieke sanitaire voorzieningen. Het ontstoppen van verstopte wcís is een van de bezigheden van de loodgieter. Het is dus niet altijd een frisse baan, maar wel een zeer nuttige.

Dag van de Loodgieter

Op de Dag van de Loodgieter vinden campagnes plaats om ons beter te doen inzien hoe belangrijk een goede loodgieter is en hoe essentieel het loodgieterswerk. Behalve dat de beroepsgroep een dag lang in het zonnetje staat, is de Dag van de Loodgieter ook een aanleiding om de stand van zaken op het gebied van de branche en het vak in de wereld onder de loep te nemen.

Aardbeving

De Dag van de Loodgieter, World Plumberís Day, is in 2010 ingesteld, na de aardbeving in Haïti. In het opbouwproces op het eiland speelden loodgieters een belangrijke rol.
Goede sanitaire voorzieningen bleken essentieel voor de mensen in het rampgebied.
Met goed aangelegde wcís en met waterleidingen en kranen konden veel ziektes worden voorkomen.

Sanitair en drinkwater

De aardbeving in Haïti in 2010 en de vloedgolf in Japan in 2011 maakten in volle omvang duidelijk hoe belangrijk goede sanitaire voorzieningen zijn. Het is belangrijk voor de gezondheid en veiligheid van de samenleving. Het is niet verstandig om de beschikbaarheid van veilig drinkwater en goede wcís en wasgelegenheden voor lief te nemen. Als die systemen niet goed functioneren of door een ramp zoals een aardbeving beschadigd raken, komt de gezondheid van de samenleving in gevaar. De mensheid maakte grote sprongen voorwaarts door de ontwikkelingen van sanitaire technieken en door de beschikbaarheid van veilig drinkwater.

Rol van de loodgieter

Grote delen van de wereld beschikken niet over goede sanitaire voorzieningen en lang niet overal is voldoende en veilig drinkwater voorhanden. De sanitaire industrie draagt bij aan installatie van die voorzieningen. De rol van de loodgieter wordt niet altijd op waarde geschat. Zij werken er met hun loodgieterswerk aan mee dat mensen gezond blijven.

Activiteiten

De Dag van de Loodgieter is een mooi moment om organisaties of loodgieters in het zonnetje te zetten. De Dag is ook bedoeld om begrip te kweken voor de belangrijkheid van het loodgieterswerk. De media worden gezocht voor het uitdragen van die boodschap. Op radio, tv en in de geschreven pers is er op en rond de Dag van de Loodgieter aandacht voor de branche.

Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben aandacht voor het wereldwatervraagstuk. De VN riep 2005-2015 uit tot het Internationaal Decennium voor de Actie "Water for Life." Door de aandacht van ondermeer de VN worden watergerelateerde vraagstukken op de agenda gezet. Voorkomen van diarree vanwege gebrekkige sanitaire voorzieningen is een van die problemen. Serious Request 2013 zamelde bijvoorbeeld geld in om hier iets aan te doen. Dat was niet onder de vlag van de VN of de Dag van de Loodgieter, maar het maakt wel duidelijk waar loodgieters verschil maken.
Drinkwater en waswater is alleen veilig als de voorzieningen goed zijn geïnstalleerd, goed zijn onderhouden en als er effectieve sanitaire systemen zijn aangelegd.

De World Health Organization en de Wereldbank Loodgieters Raad werken samen aan het boek waarin de best mogelijke sanitair oplossingen staan beschreven die de grootste voordelen voor de gezondheid bieden. Het boek is een geweldig handboek voor beheerders en loodgieters, vooral in die landen of gebieden waar de invoering van effectieve sanitaire voorzieningen in de kinderschoenen staat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aardbeving Chili 2010Iedereen kent vast wel de aardbeving van Haïti in januari 2010. Er was namelijk een grote inzamelingsactie om de slachto…
Wat kost een loodgieter?Een loodgieter schakelt u in voor het onderhouden van sanitair, waterleidingen en verwarmingsinstallaties. Dit zijn werk…
Transforme platenTransforme platenTransforme platen komen niet veel voor op de wereld. Transforme platen staan ook wel bekend als langs elkaar schuivende…

De gevaren van de NuvaringDe gevaren van de NuvaringVeel vrouwen die geen zin hebben om elke dag aan de pil te denken, maar die wél beschermd willen zijn tegen zwangerschap…
Voorurine: het scheiden van afval uit het bloed door nierenVoorurine: het scheiden van afval uit het bloed door nierenVoordat urine bij het plassen het lichaam verlaat, moet eerst voorurine wordt gerecycled. Deze vloeistof wordt in grote…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dag van de Loodgieter
  • www.fijnedagvan.nl
  • www.WorldPlumbingDay.org
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.