Voorurine: het scheiden van afval uit het bloed door nieren

Voorurine: het scheiden van afval uit het bloed door nieren Voordat urine bij het plassen het lichaam verlaat, moet eerst voorurine wordt gerecycled. Deze vloeistof wordt in grote hoeveelheden door de nieren aangemaakt, waarin goede en slechte stoffen zitten. Vocht en goede stoffen dienen vervolgens te worden gescheiden en hergebruikt. Het restproduct bevat de ongewenste stoffen, welke we via de plas uitscheiden. Wat houdt voorurine in en waarom is het een noodzakelijke stap?

Voorurine


Opbouw van afvalstoffen

Het lichaam krijgt veel stoffen binnen, waar we feitelijk niets mee doen. Daarnaast worden afvalstoffen aangemaakt, welke noodzakelijkerwijs moeten worden afgevoerd. Overbodige stoffen in het bloed dienen dus te worden gefilterd, zodat het lichaam wordt opgeschoond. Denk aan een teveel aan zouten (natrium, kalium), vitaminen, zuren of bilirubine indien de lever-, galwegen niet goed werken. Denk verder ook aan ethanal als restproduct van alcohol, maar ook ammoniak als afvalstof bij de verbranding van eiwitten. Voordat afvalstoffen met de urine het lichaam verlaten, worden vloeistoffen eerst uit voorurine gehaald/ gerecycled.

Voorurine versus urine

Urine wordt gemaakt van voorurine. Deze vloeistof wordt in eerste instantie van het bloed gescheiden, waarbij het vele ongewenste en gewenste stoffen bevat. Het is dus zonde om voorurine weg te gooien via de plas. Denk aan vocht, plasma, essentiële eiwitten, mineralen of zouten. Het merendeel van voorurine wordt weer door het lichaam opgenomen, zodat slechts werkelijke afvalstoffen overblijven. Normaal wordt circa 150 liter per dag hiervan aangemaakt en dat houdt in dat er veel wordt hergebruikt. Het restant is het mengsel dat we met de plas uitscheiden. Door de afvalstoffen kan urine verschillende kleuren aannemen. Denk aan de volgende omstandigheden:
  • helder tot licht geel: door afvalconcentratie zal het vocht enigszins verkleuren;
  • knalgeel: overmatige inname van B2 vitamine zorgt ervoor dat men neonachtige urine heeft;
  • rood: door inwendige bloedingen ontstaat hematurie, waarbij men bloed plast. Ook kunnen rode kleurstoffen zoals in rode bieten de plas een rode kleur geven;
  • donkerbruin: door lever- of galwegproblemen worden afvalstoffen niet aan de ontlasting toegevoegd. Bilirubine wordt dan aan de urine toegevoegd. Dit wordt paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie genoemd.

Kapsel van Bowman nieren

De nieren vormen het filter voor het menselijke lichaam. Het werkelijke filteren geschiedt door het kapsel van Bowman. Het bestaat uit een flinterdun membraan in de vorm van haarvaten, waar vloeistoffen doorheen worden gepompt. Grote bloeddelen kunnen daar niet door, waardoor bloedlichaampjes en grote eiwitten in het bloed achterblijven. Overige delen gaan wel door dit membraan, zodat het wordt gescheiden van het bloed (ultrafiltratie). Het bestaat in dat geval uit een waterige substantie (bloedplasma) met daarin de opgeloste ongewenste stoffen. Let wel een deel van die stoffen is ook nuttig voor het lichaam en dus dient het te worden gerecycled.

Lis van Henle, nierleiding

Na dat het voorurine is afgescheiden volgt de vloeistof een zeker traject, waarbij het lichaam stoffen terugwint. Plasma is een noodzakelijke stof en vormt een groot deel van het bloed. De voorurine gaat na het verlaten van het kapsel van Bowman door een afdalende nierleiding, via de lis van Henle naar de opstijgende nierleiding. In deze leidingen worden plasma, water en nuttige stoffen uit voorurine gehaald. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het lichaam een stabiel zout- en vochtgehalte heeft, waardoor de bloeddruk constant is. Indien deze balans ontregeld is kan de bloeddruk te hoog of juist te laag zijn.

Invloed van ADH

Het anti-diuretisch hormoon - dat door de hypothalamus wordt aangemaakt, waarna het via de hypofyse aan het bloed wordt toegevoegd - heeft grote invloed op de recycling van vocht. In de nierleidingen en lis van Henle wordt onder invloed van het ADH hormoon vocht weer opgenomen. Deze werking kunnen we merken indien we alcohol innemen. Alcohol schakelt de werking van het ADH hormoon deels uit, waardoor er minder vocht wordt gerecycled. Oftewel de persoon zal bij aanhoudende acoholinname steeds vaker naar het toilet moeten. In dat geval plassen we iets meer voorurine uit.

Voorurine is dus een noodzakelijke stap om het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Na verdere recycling van vocht, essentiële mineralen, vitamines en andere stoffen blijft er urine over. Dit verlaat het lichaam, zodra men de drang om te plassen krijgt en gaat urineren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werking en functie van de nierenWerking en functie van de nierenEen nier bestaat uit ruim 1 miljoen eenheden, nefronen genaamd. De functie van elk nefron is om bloedplasma te filteren…
Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie: bruin stinkende plasParoxysmale nachtelijke hemoglobinurie: bruin stinkende plasHet kan voorkomen dat u bij het wakker worden de ochtend plas doet waarbij de urine zeer donker van kleur is en onpretti…
De nier + nierfalen bij honden en kattenEen veelvoorkomende ziekte bij oudere honden en katten is nierfalen. Wat de oorzaak hiervan is valt meestal niet te acht…
Proteïnurie: waarom worden eiwitten via de urine afgevoerd?Proteïnurie: waarom worden eiwitten via de urine afgevoerd?Door nieraandoeningen kan het voorkomen dat gif- en afvalstoffen in het lichaam opbouwen, terwijl gunstig werkende eiwit…

Dag van de Loodgieter - World Plumbing DayDag van de Loodgieter - World Plumbing DayWereldloodgietersdag is er om de loodgieters de erkenning te geven die ze verdienen. Er worden vaak grappen over ze gema…
Antioxidanten en het Th1 en Th2 mechanismeAntioxidanten en het Th1 en Th2 mechanismeAntioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine B en C, werken doordat ze vrije radicalen opsporen, waarbij ze dan een van hu…
Bronnen en referenties
  • http://www.biologielessen.nl/homeostase/de-nieren
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorurine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapsel_van_Bowman
  • www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=9&id=499&par=523&sub=529
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.