Vaak moeten plassen, waarom heb je er last van?

Vaak moeten plassen, waarom heb je er last van? Af en toe vaker moeten plassen kan iedereen overkomen. Je hebt iets meer gedronken dan normaal of je hebt alcohol ingenomen. Het kan echter zijn dat je altijd vaak naar het toilet moet gaan, omdat je het gevoel hebt dat de druk frequent hoog is. Het wordt echter een probleem dat je om het (half) uur weer naar het toilet moet gaan, danwel dat je het gevoel hebt dat je continu moet plassen. Waardoor kan veel en vaak moeten plassen worden veroorzaakt?

Vaak moeten plassen


Veel vochtinname

Drink je veel water dan moet je logischerwijs veel plassen. Op zich heeft het lichaam per dag gemiddeld gezien twee liter water nodig, naast de overige sappen en vloeistoffen dat je inneemt. Het zorgt voor een gezonde doorstroom, waarbij het lichaam goed afvalstoffen kan afvoeren. Het kan eveneens de mate van gifstoffen, zuren in het lichaam verminderen door veel te plassen. Hierbij is dus geheel helder, waarom je veel plast. Welke andere redenen en aandoeningen zijn er zoal, waardoor je vaker naar het toilet gaat?

Blaasontsteking, prostaatklachten of SOA

Het hebben van een blaasontsteking resulteert in een geïrriteerde blaas, waardoor je vaker naar de wc gaat. Het kan daarbij voorkomen dat je pijn hebt tijdens het urineren. Heb je aanvullende afscheiding, pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en ernstige onderbuikpijn of pijnlijke ballen dan kan het een SOA betreffen. Snel ingrijpen met antibiotica verhelpt de omstandigheid. Naarmate de man ouder wordt neemt het formaat van de prostaat toe, waardoor de blaas onder druk komt te staan. De neiging is er vaak echter er komt weinig uit. Het kan incontinentie door het nadruppeleffect veroorzaken. Ook blaaskanker kan van toepassing zijn.

ADH hormoon en vaak moeten plassen

De nieren worden door het ADH hormoon aangestuurd om vloeistoffen te scheiden voor hergebruik. Daarmee kan een gezonde vochtigheid in het lichaam in stand worden gehouden. Neem je echter veel cafeïne of alcohol in dan heeft dit effect op de werking van het hormoon. Cafeïne zorgt ervoor dat het hormoon minder effectief werkt en bij alcohol wordt het compleet uitgeschakeld. Het houdt in dat het lichaam geen vocht meer recyclet en dus wordt er extra veel vloeistof afgevoerd. Het zorgt ervoor dat je veel sneller een volle blaas krijgt waardoor je vaker naar het toilet moet gaan.

Alcoholmisbruik en insulineresistentie

Een enkele keer alcohol drinken heeft niet veel slechte consequenties voor het lichaam, maar dat wordt anders bij alcoholmisbruik. De overdadige inname kan ervoor zorgen dat er een chronische toevoer van glucose ontstaat. Normaal zal het lichaam insuline aanmaken om glucose op te slaan, echter er is een grens hoeveel glucose het lichaam wil opslaan. Structureel alcoholmisbruik kan leiden tot insulineresistentie, waardoor het suikergehalte in het bloed te hoog is. Dit betekent dat het versneld moet worden afgevoerd via de natuurlijke weg, waardoor een plasstop vaker van toepassing is.

De invloed van diabetes

Heeft men diabetes dan dient de insuline te worden toegediend om voldoende energie te krijgen. Via voedsel krijgt het lichaam glucose in het bloed en wordt normaal via insuline opgenomen voor verbranding of opslag. Doordat die functie niet tot minder goed werkt krijgt men onvoldoende energie. Daartoe moet men op geregelde tijden insuline spuiten om voldoende energie en kracht te hebben. Diegene die de regelmaat van het spuiten niet goed in de gaten houden, kunnen een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben. Het moet dus vaker worden afgevoerd door te gaan plassen. Door het hogere suikergehalte daalt de pH waarde van de urine, waardoor mogelijk aanvullende schimmelklachten zoals balanitis kunnen ontstaan.

Diabetes insipidus

In het geval van diabetes insipidus heeft het lichaam een chronisch tekort aan het ADH hormoon. De nieren krijgen niet de instructie om water te recyclen, waardoor het lichaam geen vocht kan vasthouden. De blaas zit geregeld vol waartoe men iedere dag minimaal 5 tot 20 liter water moet drinken. Oftewel men moet erg veel vocht innemen om uitdroging te voorkomen. Probleem daarbij is dat het water stoffen en mineralen uit het lichaam meeneemt, zodat het als het ware uitspoelt. Er kan een chronisch (mineraal en stoffen) tekort ontstaan, waardoor aanvullende kwalen kunnen voordoen. Deze aandoening is niet gerelateerd aan de gewone suikerziekte (diabetes mellitus).

Uit voorgaande blijkt dat er verschillende mogelijk ernstige aandoeningen van toepassing kunnen zijn. Het is van belang om bij structureel veel en vaak plassen informatie aan te vragen bij de huisarts. Er kan namelijk meer aan de hand zijn dan een gewone kwaal.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen van diabetesIn ons land zijn er veel mensen die kampen met diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Maar hoe weet je wanneer je aa…
Diabetesdieet, een suikerziektedieetDiabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte. De oorzaak is een tekort aan het hormoon insuline,…
Diabetes type 2: oorzaak, verschijnselen, behandelingDiabetes type 2: oorzaak, verschijnselen, behandelingDiabetes is een stofwisselingsziekte die niet te genezen is. De ziekte kan ingrijpende gevolgen hebben voor je leven. Bi…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…

Vaak plassen: oorzaken veel plassen 's nachts of overdagVaak plassen: oorzaken veel plassen 's nachts of overdagVaak plassen, maar geen blaasontsteking? Wat zijn de mogelijke oorzaken vaak plassen of frequent urineren bij man en vro…
Altijd die vervelende blaasontsteking (cystitis)Altijd die vervelende blaasontsteking (cystitis)Een blaasontsteking (cystitis) is zeer hinderlijk. Plassen doet pijn en gaat gepaard met een branderig gevoel in de onde…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Diabetes_insipidus
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Antidiuretisch_hormoon
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Balanitis
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.