Diabetesdieet, een suikerziektedieet

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een stofwisselingsziekte. De oorzaak is een tekort aan het hormoon insuline, dat in de alvleesklier wordt aangemaakt. Met behulp van insuline kan glucose (suiker) vanuit het bloed in de lichaamscellen dringen. Een tekort aan insuline leidt tot hoge bloedsuikerwaarden, wat gepaard gaat met:
  • veel plassen
  • heel veel dorst
  • vermagering
  • vermoeidheid

Er zijn twee soorten diabetes:

  • Type I: dit type ontstaat meestal op jeugdige leeftijd en komt voor bij kinderen en adolescenten. Het wordt daarom ook wel jeugddiabetes genoemd. De alvleesklier produceert nauwelijks of geen insuline meer. 2 tot 4 keer per dag moet er insuline in het lichaam gespoten worden. Tevens moet er op de voeding gelet worden, vooral op de hoeveelheid suikers (koolhydraten) die verbruikt worden. Wat belangrijk is, is veel lichaamsbeweging.
  • Type II: dit type wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, het komt voor boven de 40 jaar.

Type I

De oorzaak van dit type is helaas nog niet bekend. Echter, artsen beweren dat deze factoren een rol erin spelen:
virussen of giftige stoffen die de alvleesklier beschadigen een stoornis in het afweersysteem waardoor de alvleeskliercellen worden vernietigd. Zij produceren normaal de insuline een familiale voorgeschiedenis met type I

Hoe werkt het

Het lichaam maakt bij type I bijna geen of geen insuline meer aan. Het gevolg hiervan is een stoornis in de verwerking van de uit de voeding afkomstige koolhydraten (suikers en zetmeel). De koolhydraten worden verteerd in de darm tot glucose, het kleinste koolhydraat. Hierna komt glucose in het bloed terecht. Het bloed vervoert glucose naar alle cellen van het lichaam. Glucose levert de energie die nodig is, zo kunnen de lichaamscellen hun werk doen. Voordat glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen kan binnendringen, is insuline nodig.

Hyperglycemie en hypoglycemie

De hoeveelheid en soort insuline wordt afgestemd op de verdeling van de koolhydraten over de dag. Als binnen één maaltijd meer koolhydraten worden verbruikt dan afgesproken, is de kans aanwezig dat het bloedsuikergehalte te hoog wordt. Dit noemt men hyperglycemie. De verschijnselen hiervan zijn: veel plassen, droge mond, vermoeidheid.

Gebruik je binnen een maaltijd minder koolhydraten dan afgesproken, of sla je een maaltijd over, kan het bloedsuikergehalte te laag worden. Dit noemt men hypoglycemie. De verschijnselen hiervan zijn: bleek worden, transpireren, beven, of zelfs bewusteloosheid.

Regelmaat

Het is uiterst belangrijk regelmatig iets te eten dat koolhydraten bevat. Hierdoor werkt de insuline beter. 4 tot 6 keer per dag een maaltijd of tussendoortje is genoeg.

Gezonde voeding

De voeding voor een diabetici bestaat uit weinig vet, vooral weinig verzadigd vet.
De gezonde voedingsmiddelen zijn:
  • groenten
  • volle graanproducten (bruinbrood)
  • vers fruit (niet te veel)
  • vetarme melkproducten
  • vetarm vlees, vis en mager gevogelte

Koolhydraten

Het is belangrijk te weten dat niet alle koolhydraten dezelfde invloed hebben op het bloedsuikergehalte. Sommige worden sneller in het bloed opgenomen dan andere.
In kristalsuiker zitten snel opneembare koolhydraten. Dit voedingsmiddel is verwerkt in:
  • limonade en frisdrank
  • snoep
  • jam
  • honing
  • appelmoes
  • vruchten in blik

Voedingsmiddelen met koolhydraten die trager opgenomen worden, zijn:
  • volkorenbrood
  • bruinbrood
  • groente en fruit
  • peulvruchten
  • volkoren graanproducten en deegwaren
  • aardappelen
  • ongepelde rijst

Gevarieerde voeding

Iedere dag de voedingsmiddelen afwisselen is een gezonde voeding. Je vervangt het een door een ander met een vergelijkbaar energie- en koolhydratengehalte.

Suiker

In beperkte mate kunnen diabetici suikerhoudende producten in de voeding gebruiken. Let op, tijdens het sporten wordt afgeraden frisdranken te nuttigen. Zij bevatten, buiten veel suiker, niks anders om het bloedsuikergehalte te laten stijgen.

Alcohol

Diabetici worden aangeraden matig alcohol te drinken. Alcohol heeft een bloedsuikerverlagend effect. Drink het bij voorkeur tijdens de maaltijd of vlak voor/ vlak na de maaltijd. Vermijd cocktails en zoete aperitieven. Deze bevatten over het algemeen veel suiker.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…
Suikerziekte bij de hondSuikerziekte bij de hondSuikerziekte of Diabetes komt vaker voor dan u denkt. De ziekte komt meestal voor bij oudere honden en/of kleinere honde…
HbA1c en diabetesInleiding Als controle kan een diabeet zelf zijn glucose concentratie meten met een metertje in huis. Voor de arts is he…

Hoe raak ik mijn buikje kwijt?Op de markt zijn er veel producten die je willen doen geloven dat ze de vetreserve op je buik het eerst onder handen nem…
Natriumarm- of zoutarm dieet, wat wel en niet magEen natriumarm- of zoutarm dieet wordt voorgeschreven in geval van bijvoorbeeld nierziekten, hartziekten, zwangerschapsi…
Reactie

Mieke Gouwens, 31-03-2008
Sinds kort is het bekend dat ik suikerziekte heb. Diabetes 2. Ik ben niet zo een ster in het samenstellen van een dieet en verantwoordt te koken. Bestaan er boekjes met complete menu's over de gehele dag of afzonderlijke menu's, zoals ontbijt, lunch en diner? Reactie infoteur, 31-03-2008
Dag Mieke,

In de winkel zijn er diverse boekjes te vinden m.b.t. suikerziekte. Menu's, voedingsmiddelen en nog veel meer. Zoek anders eerst op internet, weet je waar je moet zijn.

Succes ermee!
Groetjes, Jootje

Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 05-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.