Vitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratie
Vitamine B12 hebben we nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, die hemoglobine bevatten die zorgen voor het transport van zuurstof door je hele lichaam. Vitamine B12 zorgt ook voor een goede werking van het zenuwstelsel. De vitamine komt alleen voor in dierlijke voeding, zoals vlees, vis, eieren, kaas, melk en yoghurt. Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede en pernicieuze anemie. Maar ook tot symptomen als moe zijn, problemen hebben met concentratie en geheugen of depressiviteit.
Vitamine B12
Vitamine B12 zit alleen in dierlijke voeding, zoals:
- Vlees
- Vis
- Eieren
- Kaas
- Melk
- Yoghurt
- Andere zuivelproducten
Vegetariërs
Aangezien vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt, verklaart dat waarom vooral vegetariërs en veganisten een tekort kunnen oplopen, maar ook bij mensen die allergisch zijn voor
gluten krijgen hier relatief vaker mee te maken.
In Nederland heeft zo’n twee tot drie procent een tekort aan vitamine B12. Een teveel aan vitamine B12 heeft in principe geen negatieve gevolgen (je plast het weer uit), maar geadviseerd wordt alleen supplementen te slikken als is vastgesteld dat je daadwerkelijk een tekort hebt.
Tekort symptonen
Symptomen van vitamine
B12 tekort:
- Afasie (niet op bepaalde woorden kunnen komen)
- Ademnood
- Angina pectoris (pijn op de borst)
- Ataxie (onverklaarbaar ergens tegenaan lopen of vallen)
- Bloedarmoede
- Concentratieproblemen
- Depressiviteit
- Geheugenproblemen
- Gebrek aan eetlust / gewichtsverlies
- Haaruitval
- Kouwelijkheid
- Migraine
- Nervositeit
- Spierpijn
- Tintelingen
- Vermoeidheid
- Wazig zien
- Zwakte
Injecteren
Jezelf injecteren met vitamine B12 is een trend die steeds vaker voorkomt. Een injectie of een hoge dosis in pilvorm zorgt voor een energieboost. In principe heb je alleen een injectie nodig als je een groot tekort hebt én last hebt van een opnamestoornis.
Opname
Vitamine B12 kan alleen opgenomen worden in het lichaam als je maag de stof intrinsic factor aanmaakt. In de darm bindt deze stof zich aan vitamine B12 waardoor het in de bloedbaan kan worden opgenomen. Mensen die te weinig maagzuur aanmaken, vaak ouderen, hebben daardoor ook een tekort aan deze stof. Ook mensen die langdurig maagzuurremmers gebruiken, zullen hier last van hebben.
Bij mensen met een opnamestoornis wordt begonnen met een wekelijkse injectie om later over te gaan op de onderhoudsdosis die voor iedereen verschillend is. Meestal één keer per twee maanden.