Concentratie en energie verhogen met methylcobalamine

Concentratie en energie verhogen met methylcobalamine Methylcobalamine is een vorm van vitamine B12 en vormt een essentiële voedingsstof. We nemen deze cobalamine op uit voedsel en bij een normaal dieet hebben we er een voldoende voorraad van in het lichaam. Wil je je energieniveau of concentratie verhogen dat kun je overwegen om extra vitamine B12 in te nemen. Het voordeel van methylcobalamine ten opzichte van andere vormen van cobalaminen is dat mensen bij inname direct beschikken over een biologisch actieve vorm van vitamine B12.

Methylcobalamine: een vorm van vitamine B12


Wat is methylcobalamine?

Methylcobalamine is een specifieke soort cobalamine, dat valt onder de vitamine B12. Wateroplosbare vitamine B12 bestaat namelijk uit cobolamines. Naast methylcobalamine zijn er nog ook adenosylcobalamine, hydroxocobalamine en cyanocobalamine die tot dezelfde vitamine behoren.

Methylcobalaminen zijn complexe moleculen die een kobalt-atoom bevatten. Het gaat om essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij diverse processen in het menselijk lichaam, waaronder de aanmaak van bloedcellen, cellulaire herstelprocessen, het halen van energie uit voeding en de hersenfunctie. Het komt van nature voor in diverse voedingsmiddelen die we dagelijks tot ons nemen zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Daarnaast is vitamine B12 ook breed beschikbaar is supplementen waarmee een tekort kan worden gecompenseerd of bepaalde lichaamsfuncties kunnen worden ondersteund. Zo is van vitamine B12 bekend dat het meer energie geeft. Methylcobalamine wordt specifiek gebruikt voor het verbeteren van geheugen en concentratie. Het voordeel van dit type cobalamine ten opzichte van andere vormen is dat mensen bij inname direct beschikken over een biologisch actieve vorm van vitamine B12.

Vitamine B12-tekort

Heeft iemand een tekort aan vitamine B12 dan kan dit tot diverse (blijvende) gezondheidsklachten leiden. Erg vervelend, zeker omdat een vitamine B12-tekort vaak pas laat gediagnosticeerd wordt en daarom al schade kan hebben aangericht zoals neurologische schade of degeneratie van het beenmerg. Dit komt vooral omdat er niet één standaard is aan de hand waarvan een tekort wordt gemeten en de symptomen van een tekort dusdanig algemeen zijn dat veel andere oorzaken eerst moeten worden uitgesloten. Een vitamine B12-tekort bij kinderen kan leiden tot leerproblemen en een verminderde functie van het centrale zenuwstelsel.

Het aanvullen van vitamine B12 met een supplement

Elk mens heeft een voorraad vitamine B12 in het lichaam. De lever slaat hiervan 2 tot 5 mg op. Een kleine hoeveelheid hiervan verlaat dagelijks het lichaam via gal en urine. Omdat het verbruik zeer zuinig gebeurt duurt het best wel lang voordat de voorraad uitgeput raakt. Krijg je echter structureel te weinig vitamine B12 binnen via de voeding of is er juist sprake van een hoog verbruik door bijvoorbeeld ziekte, dan kan toch een tekort ontstaan. Dit tekort kan worden aangevuld middels supplementen. Vaak gebeurt dit op medische indicatie, bij het bestaan van serieuze gezondheidsklachten. Er kunnen echter ook overwegingen zijn om je vitamine B12-gehalte te supplementeren zonder dat hiervoor een medische noodzaak is. De voornaamste reden hiervoor is de wens om de energie of het concentratievermogen te verhogen of verbeteren. Ook is het onder studenten een populair middel om beter te kunnen leren voor tentamens, al moet naar het effect op dit gebied nog meer onderzoek gedaan worden alvorens gesteld kan worden dat dit echt werkt.

Uit onderzoek is gebleken dat slechts maximaal 1% van de dosering vitamine B12 die oraal (middels een supplement) wordt ingenomen ook daadwerkelijk wordt opgenomen. Vandaar dus ook dat de dosering die je inneemt vele malen hoger ligt dan de daadwerkelijke behoefte (Duyvendak et al (2009)).

Verkrijgbaarheid methylcobalamine

Supplementen met methylcobalamine zijn in Nederland onder andere verkrijgbaar van de merken AOV, Vitals, CellCare en Proviform. De methylcobalamine van AOV bestaat uit een hoge dosering van 1.500 mcg en wordt aangevuld met vitamine C (ascorbyl palmitaat). Dit is specifiek bedoeld voor het verbeteren van het concentratievermogen, het geheugen en leerprestaties. Van de capsules hoef je er maar één per dag in te nemen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine B12: structuur, functies en deficiëntieVitamine B12: structuur, functies en deficiëntieHet is ons allemaal bekend dat voldoende inname van vitamines belangrijk is voor een gezond functionerend lichaam. Zo oo…
Vitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12 hebben we nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, die hemoglobine bevatten die zorgen voor het transport…
Vitamine B12 voor energie en krachtVitamine B12 voor energie en krachtVan de vele B-vitaminen is vitamine B12 wel de bekendste. De echte naam van deze vitamine is cobalamine. Het bevat namel…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…

Beter slapen en tot rust komen met phenibutBeter slapen en tot rust komen met phenibutPhenibut is een middel dat oorspronkelijk ontwikkeld is om mee te gaan in de medische kit van Russische astronauten. Het…
Poortkatheter, een poort in de bloedbaanPoortkatheter, een poort in de bloedbaanEen poortkatheter is een katheter die sinds 2009 steeds meer wordt geplaatst. Deze katheter kan voor verschillende doele…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-b12-werking-en-toepassing
  • https://stichtingb12tekort.nl/vitamine-b12/een-vitamine-b12-tekort-bij-kinderen/
  • Duyvendak M et al. Vitamine B12-suppletie liever oraal dan parenteraal. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B485.
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.