Vitamine B12 voor energie en kracht
Van de vele B-vitaminen is vitamine B12 wel de bekendste. De echte naam van deze vitamine is cobalamine. Het bevat namelijk het metaal cobalt. Heel veel mensen hebben een tekort aan deze vitamine. Maar waar is deze vitamine nou precies goed voor?
De functie van vitamine B12:
- Het zorgt voor de bescherming van zenuwcellen
- Het speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
- Het is noodzakelijk voor de celdelingsprocessen (vooral bij zwangere vrouwen)
- Het is een onderdeel van de spijsverteringsenzymen van vetten, koolhydraten en eiwitten
- Het helpt bij de omzetting van caroteen in vitamine A
- Het bevordert de werking van het afweersysteem
- Het ondersteunt de darmflora
- Het verbetert de kwantiteit en kwaliteit van sperma
Een tekort aan vitamine B12
Zoals hierboven al vermeld hebben veel mensen een tekort aan vitamine B12. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Vitamine B12 wordt ook wel de extrinsieke factor genoemd. Voor de opname in de darmen is het lichaam afhankelijk van een eiwit dat wordt geproduceerd in de maagwand, de intrinsieke factor. Deze intrinsieke factor zorgt ervoor dat de extrinsieke factor, de B12, door de darmwand getransporteerd kan worden. Door genetische afwijkingen of het ouder worden kan dit opnameproces verstoord raken, waardoor er een tekort ontstaat. Cobalamine komt vooral voor in dierlijke producten. Mensen die geen dierlijke producten eten hebben dan ook vaak een vitamine B12 tekort.
Tekenen van een vitamine B12 tekort:
- Bloedarmoede
- Chronische vermoeidheid
- Verminderde reflexen
- Tintelingen of doof gevoel in handen en voeten
- Problemen met lopen en spreken
- Branderige of ontstoken tong
- Haaruitval
- Zenuwbeschadigingen
- Sneller last van bacteriële infecties
- Snel koud zijn
- Psychische problemen, zoals depressie, nervositeit, dementie en verwardheid
- Vermindering van de concentratie
- Verlies van eetlust
Voeding
De enzymen van de alvleesklier spelen een rol bij de binding van vitamine B12 aan de intrinsieke factor. Daarom is een optimale alvleesklierwerking van belang. De hoeveelheid koolhydraten zijn hier bepalend in. Verder is het verstandig om koffie, alcohol, en cola te beperken of te vermijden, omdat ze zorgen voor een verminderde opname van vitamine B12.
Voeding waarin vitamine B12 voorkomt:
- Vette vis, vooral ansjovis, zalm en sardienen
- Oesters
- Mosselen
- Kreeft
- Lever
- Eieren
- Vlees
- Tempé
- Zuivelproducten
- Volkoren graanproducten
- Groene bladgroenten
- Zeewier
Cobalt
De kern van vitamine B12 bevat cobalt. Het komt nogal eens voor dat men hier allergisch op reageert. Waar cobalt veel in voorkomt is:
- Lever
- Lams- en kalfsvlees
- Mager rundvlees
- Vis
- Eieren
- Kaas
- Noten
- Peulvruchten
- Zeewier