Fitness dieet: een goed fitness dieet?

Fitness dieet: een goed fitness dieet? Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor een goed lichaam. Je hebt koolhydraten, eiwitten en vetten nodig om goed te kunnen trainen en een gespierd lichaam te krijgen, waar je trots op kan zijn. Maar wat is het belang van deze zogenoemde macronutriënten binnen een goed fitness dieet?

Koolhydraten, eiwitten en vetten

Het menselijk lichaam heeft koolhydraten, vetten en proteïne (eiwitten) nodig, in grote hoeveelheden. Deze koolhydraten, vetten en eiwitten worden macronutriënten genoemd.

Het belang van koolhydraten in een fitness dieet

Koolhydraten zijn leveranciers van energie. Koolhydraten zitten in veel voedingsstoffen en zijn van enorm belang om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Door voldoende koolhydraten te nuttigen, zul je meer energie hebben om te trainen. Als je met veel energie begint aan een training en ook tijdens de training voldoende energie hebt, kan je goed trainen en je spieren aanpakken. Er zijn goede koolhydraten en minder goede koolhydraten.

Goede koolhydraten

De goede koolhydraten zorgen ervoor dat je continu een gelijkmatige toevoer van energie krijgt, hierdoor zul je tijdens het fitnessen over voldoende energie beschikken om lekker te trainen en je doelen te bereiken. Deze goede koolhydraten zitten voornamelijk in producten als zilvervliesrijst, volkorenpasta en volkorenbrood. Zorg dat je fitness dieet over voldoende van deze goede koolhydraten beschikt. Ook in fruit zitten goede koolhydraten, die je energie zullen geven. Eet bijvoorbeeld een half uur voor de training een banaan om meer energie tijdens de training te krijgen. De banaan is een vrucht die over veel koolhydraten beschikt.

Minder goede koolhydraten

De minder goede koolhydraten zijn de zogenaamde snelle suikers. Deze slechte koolhydraten zijn onder andere te vinden in frisdranken, snoepgoed en andere zoetigheden. Deze minder goede koolhydraten kan je beter niet in je fitness dieet stoppen omdat, ze kort na inname, voor een korte duur energie geven omdat je bloedsuikerspiegel enorm stijgt. Deze energie zal van korte duur zijn en na de energieke periode zul je een moe gevoel krijgen.

Het belang van eiwitten in een fitness dieet

Bijna bij ieder proces in het menselijk lichaam zijn eiwitten betrokken. Daarnaast zijn eiwitten onderdeel van de structuur van iedere cel in het lichaam. Eiwitten die in voeding zitten worden door je lichaam gebruikt om spierweefsel te laten herstellen, daarnaast zorgen eiwitten voor aanmaak van lichaamscellen en het ondersteunen van belangrijke lichaamsfuncties.

Het is van belang om voldoende eiwitten in je fitness dieet te stoppen. Fitness is een vorm van krachttraining en tijdens deze training wordt je spierweefsel beschadigd. Deze beschadiging van het spierweefsel wordt hersteld door de eiwitten die je door voeding binnenkrijgt. Als je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt door je fitness dieet dan zal je lichaam proteïnes uit je eigen lichaam halen en zal het herstel langer duren waardoor je de volgende training niet optimaal kan trainen. Als je spiermassa op wil bouwen dan heb je meer eiwitten dan normaal nodig zodat de spieren kunnen groeien.

Goede eiwitten

In vlees, vis, eieren, bonen, zuivel en noten zitten eiwitten. In een goed fitness dieet wordt bij elke maaltijd een hoeveelheid eiwitten genuttigd. Het beste is om een fitness dieet te hebben, waarbij je zes relatief kleinere maaltijden per dag eet en elke maaltijd over voldoende eiwitten beschikt.

Te weinig eiwitten in je fitness dieet

Als je te weinig eiwitten eet dan heeft dat gevolgen. Het kan zorgen voor vermoeidheid, verlies van spiermassa, een groot hongergevoel en een slap gevoel tijdens de training. Eet dus voldoende eiwitten binnen je fitness dieet om dit te voorkomen!

Te veel eiwitten in je fitness dieet

Ook te veel eiwitten eten is mogelijk. Het eten van te veel eiwitten kan zorgen voor lage rugpijn omdat de nieren alle eiwitten af moeten breken, misselijkheid en weinig eetlust. Eet dus ook niet te veel eiwitten binnen je fitness dieet. Hou ongeveer 1,5 tot 2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht aan.

Het belang van vetten in een fitness dieet

Vaak wordt gedacht dat het eten van vetten vermeden moet worden als je lichaamsvet wilt verliezen. Dit is niet waar! Ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid vetten nodig omdat vetten vitamine A en D bevatten en omdat goede vetten zorgen voor belangrijke lichaamsfuncties. In een goed fitness dieet zitten goede vetten, dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren.

Goede vetten

Goede vetten zijn onder andere te vinden in noten, olijfolie en vette vis. Olijfolie en noten bevatten veel calorieën, eet dus ook niet te veel van deze vetten binnen je fitness dieet.

Slechte vetten

Deze vetten kun je het best vermijden binnen je fitness dieet: voedsel uit de frituurpan, koek en gebak. Deze voeding bevat verzadigd vet en is niet goed voor het menselijk lichaam.

Lees verder

© 2014 - 2024 Infoq, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koolhydraatarm dieet en spiermassaKoolhydraatarm dieet en spiermassaSommige sporters putten met een koolhydraatarm dieet hun glycogeenvoorraad uit en willen zo hun lichaam dwingen tot meer…
De meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidDe meest populaire diëten zijn schadelijk voor de gezondheidVeel mensen zijn opzoek naar en manier om af te vallen. Vaak wordt er dan gezocht naar een populair dieet. Een populair…
Is afvallen met het Kyalin dieet voor iedereen gezond?We hebben de keuze uit steeds meer (crash)diëten om in zo'n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk lichaamsgewicht kwijt te…
Invloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineInvloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineIn onze voeding moeten bepaalde voedingsstoffen voorkomen, zodat het menselijk lichaam goed kan functioneren. Drie belan…

Vitamine B12 voor energie en krachtVitamine B12 voor energie en krachtVan de vele B-vitaminen is vitamine B12 wel de bekendste. De echte naam van deze vitamine is cobalamine. Het bevat namel…
Zwarte thee, groene thee en witte theeZwarte thee, groene thee en witte theeThee is een frisse, aromatische drank die, na water, het meest gedronken wordt in de wereld. Thee wordt gemaakt van de b…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Basic-Fit
Infoq (35 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.