Zwarte thee, groene thee en witte thee
Thee is een frisse, aromatische drank die, na water, het meest gedronken wordt in de wereld. Thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia. Het is ook een gezonde drank door de stoffen die als anti-oxidanten werken. Het wordt meestal gekocht in theezakjes maar er is ook losse thee te koop. De smaak daarvan is intensiever dan van de zakjesthee. Zwarte thee is het meest bekend maar groene thee en witte thee worden langzaam maar zeker ook populaire soorten.
Camellia
Verse groene thee uit China
Thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia. De soorten Sinensis en Assamica worden hiervoor het meest gebruikt. Van de Assamica wordt meestal zwarte thee gemaakt. Deze soort werd pas aan het begin van de negentiende eeuw door de Engelsen ontdekt. De Camellia groeit in tropische en subtropische klimaten. De meeste soorten komen uit China, Sri Lanka, India en Indonesië. Op Java en Sumatra werden theeplantages aangelegd door de Nederlanders. Veel van deze planten worden gekweekt op berghellingen op een hoogte van 1500 meter boven de zeespiegel. Op deze hoogte groeien ze langzamer maar worden de smaak en de kwaliteit beter. De plant kan groeien tot boomhoogte, tot wel 16 à 20 meter, maar de gekweekte soorten worden meestal gesnoeid op een meter hoog. Omdat het op die hoogte eenvoudiger is om de bladeren te plukken. Alleen de jonge blaadjes worden geplukt bij de oogst.
Oxidatie
De bladeren van de thee ondergaan na het plukken een oxidatieproces. Dat gebeurt eigenlijk al tijdens het plukken omdat het blad daarbij enigszins beschadigd raakt. De stoffen die dan uit het blad vrijkomen veroorzaken samen met zuurstof een chemische reactie waardoor de typische theesmaak ontstaat. Dit proces wordt gestopt door de theebladeren te verwarmen. Door dit eerder of later te doen kan de smaak beïnvloed worden. Dit gebeurt ook door bij sommige soorten thee, zoals de zwarte thee, het blad te kneuzen waardoor het oxidatieproces sneller verloopt.
Anti-oxidanten
De stoffen in thee die als anti-oxidanten werken zijn polyfenolen, die weer voor het grootste gedeelte bestaan uit flavonoïden. Hoe minder voedsel bewerkt en/of gekookt wordt, hoe meer flavonoïden beschikbaar blijft en dus beter is voor de gezondheid. Daarom is de onbewerkte witte thee een gezonde keuze.
Zwarte thee
Zwarte thee heeft een sterkere smaak dan de andere soorten en bevat meer theïne, een andere naam voor cafeïne. Zwarte thee is de meest bekende thee. In China heet het rode thee, vanwege de kleur van de theebladeren. De bladeren worden roodachtig na het oxideren. Zwarte thee zetten gebeurt met water van 90 graden. Laat het dus even afkoelen na het koken.
Groene thee
Groene thee heeft volgens onderzoeken de meeste gezondheidsvoordelen. Ook zou groene thee helpen als mensen willen afvallen en het zou de kans op diabetes verminderen. Het verbetert de insulinegevoeligheid en versnelt de vetverbranding. Dit gebeurt niet à la minute, het effect wordt pas merkbaar als de stofwisseling zich hieraan heeft aangepast. Dit kan weken duren. De temperatuur van het water mag niet hoger zijn dan 80 graden. Hiervoor kan eventueel eerst een kwart deel koud water in de theepot of het theeglas geschonken worden en daarna het gekookte water bijvullen.
Witte thee
Witte thee is minder bekend dan groene thee. De smaak is zachter en subtieler dan groene thee. Deze thee wordt gemaakt van de jonge knoppen van de theeplant en bevat minder theïne dan groene thee. Daardoor kan witte thee door de meeste mensen ook 's avonds voor het naar bed gaan gedronken worden. De smaak en de kleur van witte thee is lichter dan van de andere soorten. De thee is licht geoxideerd en voor sommige soorten worden ook jonge blaadjes gebruikt wat de smaak iets voller maakt. Het blad wordt verder niet bewerkt waardoor het veel gezonde stoffen bevat. Ook bij witte thee het water liefst laten afkoelen tot 80 graden.
Losse thee of zakjes thee?
Vaak wordt thee gekocht in theezakjes. Vooral omdat het snel en makkelijk is. Toch geven theeliefhebbers de voorkeur aan losse thee. Het is wel meer werk, je moet meer handelingen verrichten om thee te zetten. De juiste hoeveelheid, een theefilter of theezeefje gebruiken. Iets meer werk maar wel een betere en gezondere thee. Het lijkt wel duurder, maar aangezien maar een theelepel thee nodig is voor een kopje thee, gaat het wel heel lang mee. Afwisselen is ook een idee, theezakjes voor de snelle thee en losse thee als er meer tijd is. Vul bij het gebruik van een thee-ei deze niet meer dan de helft met losse thee. De theebladeren hebben ruimte nodig om uit te kunnen zetten.
Theefilter of thee-ei
Zwarte thee
Theezakjes