InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Zwarte thee, groene thee en witte thee

Zwarte thee, groene thee en witte thee

Zwarte thee, groene thee en witte thee Thee is een frisse, aromatische drank die, na water, het meest gedronken wordt in de wereld. Thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia. Het is ook een gezonde drank door de stoffen die als anti-oxidanten werken. Het wordt meestal gekocht in theezakjes maar er is ook losse thee te koop. De smaak daarvan is intensiever dan van de zakjesthee. Zwarte thee is het meest bekend maar groene thee en witte thee worden langzaam maar zeker ook populaire soorten.

Camellia

Verse groene thee uit ChinaVerse groene thee uit China
Thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia. De soorten Sinensis en Assamica worden hiervoor het meest gebruikt. Van de Assamica wordt meestal zwarte thee gemaakt. Deze soort werd pas aan het begin van de negentiende eeuw door de Engelsen ontdekt. De Camellia groeit in tropische en subtropische klimaten. De meeste soorten komen uit China, Sri Lanka, India en Indonesië. Op Java en Sumatra werden theeplantages aangelegd door de Nederlanders. Veel van deze planten worden gekweekt op berghellingen op een hoogte van 1500 meter boven de zeespiegel. Op deze hoogte groeien ze langzamer maar worden de smaak en de kwaliteit beter. De plant kan groeien tot boomhoogte, tot wel 16 à 20 meter, maar de gekweekte soorten worden meestal gesnoeid op een meter hoog. Omdat het op die hoogte eenvoudiger is om de bladeren te plukken. Alleen de jonge blaadjes worden geplukt bij de oogst.

Oxidatie

De bladeren van de thee ondergaan na het plukken een oxidatieproces. Dat gebeurt eigenlijk al tijdens het plukken omdat het blad daarbij enigszins beschadigd raakt. De stoffen die dan uit het blad vrijkomen veroorzaken samen met zuurstof een chemische reactie waardoor de typische theesmaak ontstaat. Dit proces wordt gestopt door de theebladeren te verwarmen. Door dit eerder of later te doen kan de smaak beïnvloed worden. Dit gebeurt ook door bij sommige soorten thee, zoals de zwarte thee, het blad te kneuzen waardoor het oxidatieproces sneller verloopt.

Anti-oxidanten

De stoffen in thee die als anti-oxidanten werken zijn polyfenolen, die weer voor het grootste gedeelte bestaan uit flavonoïden. Hoe minder voedsel bewerkt en/of gekookt wordt, hoe meer flavonoïden beschikbaar blijft en dus beter is voor de gezondheid. Daarom is de onbewerkte witte thee een gezonde keuze.

Zwarte thee

Zwarte thee heeft een sterkere smaak dan de andere soorten en bevat meer theïne, een andere naam voor cafeïne. Zwarte thee is de meest bekende thee. In China heet het rode thee, vanwege de kleur van de theebladeren. De bladeren worden roodachtig na het oxideren. Zwarte thee zetten gebeurt met water van 90 graden. Laat het dus even afkoelen na het koken.

Groene thee

Groene thee heeft volgens onderzoeken de meeste gezondheidsvoordelen. Ook zou groene thee helpen als mensen willen afvallen en het zou de kans op diabetes verminderen. Het verbetert de insulinegevoeligheid en versnelt de vetverbranding. Dit gebeurt niet à la minute, het effect wordt pas merkbaar als de stofwisseling zich hieraan heeft aangepast. Dit kan weken duren. De temperatuur van het water mag niet hoger zijn dan 80 graden. Hiervoor kan eventueel eerst een kwart deel koud water in de theepot of het theeglas geschonken worden en daarna het gekookte water bijvullen.

Witte thee

Witte thee is minder bekend dan groene thee. De smaak is zachter en subtieler dan groene thee. Deze thee wordt gemaakt van de jonge knoppen van de theeplant en bevat minder theïne dan groene thee. Daardoor kan witte thee door de meeste mensen ook 's avonds voor het naar bed gaan gedronken worden. De smaak en de kleur van witte thee is lichter dan van de andere soorten. De thee is licht geoxideerd en voor sommige soorten worden ook jonge blaadjes gebruikt wat de smaak iets voller maakt. Het blad wordt verder niet bewerkt waardoor het veel gezonde stoffen bevat. Ook bij witte thee het water liefst laten afkoelen tot 80 graden.

Losse thee of zakjes thee?

Vaak wordt thee gekocht in theezakjes. Vooral omdat het snel en makkelijk is. Toch geven theeliefhebbers de voorkeur aan losse thee. Het is wel meer werk, je moet meer handelingen verrichten om thee te zetten. De juiste hoeveelheid, een theefilter of theezeefje gebruiken. Iets meer werk maar wel een betere en gezondere thee. Het lijkt wel duurder, maar aangezien maar een theelepel thee nodig is voor een kopje thee, gaat het wel heel lang mee. Afwisselen is ook een idee, theezakjes voor de snelle thee en losse thee als er meer tijd is. Vul bij het gebruik van een thee-ei deze niet meer dan de helft met losse thee. De theebladeren hebben ruimte nodig om uit te kunnen zetten.

Theefilter of thee-eiTheefilter of thee-ei
Zwarte theeZwarte thee
TheezakjesTheezakjes

Lees verder

© 2014 - 2019 Writersblock27, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Dieet en groene thee, is groene thee drinken gezond?Dieet en groene thee, is groene thee drinken gezond?Over de hele wereld wordt er thee gedronken. Dat thee ook een zeer goede drank is voor gewichstbeheersing is niet bij ie…
Alles over theeAlles over theeThee wordt al tijden lang gedronken. Thee is heel gezond, het bevat geen calorieën past in elk dieet. Daarnaast zijn er…
Is witte thee ‘gezond’?Is witte thee ‘gezond’?Thee: we drinken er in ons land gemiddeld bijna 2 koppen per dag van. De collecties in supermarkten worden steeds groter…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Black_tea

Reageer op het artikel "Zwarte thee, groene thee en witte thee"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writersblock27
Laatste update: 06-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Gezondheid
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!