Hoe gezond is groene thee?

Hoe gezond is groene thee? Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, maar ook in koude dranken en in verzorgingsproducten. Groene thee kan zeker een gunstig effect hebben op het lichaam, maar dit is wel sterk afhankelijk van welke groene thee je gebruikt en hoe je het gebruikt. Hoe gezond is groene thee nou en waar is het nou eigenlijk zo gezond voor?

De gunstige effecten van groene thee op de gezondheid

Groene thee bevat veel anti-oxidanten en heeft een gunstig effect op het cholesterolgehalte. Hierdoor vermindert groene thee het risico op kanker, beroertes, hartinfarcten en andere hart- en vaataandoeningen. De anti-oxidanten in de thee gaan vrije radicalen in het lichaam tegen, deze vrije radicalen zorgen voor celveroudering. De anti-oxidanten die groene thee het meest bevat zijn polyfenolen: deze anti-oxidanten hebben een sterke antibacteriële werken en een positief effect op de bloedsuikerspiegel. De anti-oxidanten zorgen voor de grootste positieve effecten op de gezondheid, maar hiernaast heeft groene thee nog een aantal gunstige effecten:
  • Een stimulerend effect op de spijsvertering en de maag- en darmflora. De anti-oxidanten in thee versterken het afweersysteem.
  • Afwerend tegen allerlei virussen en is schimmeldodend.
  • Beschermt de huid tegen gifstoffen van buitenaf.
  • Een stimulerend effect op de lever en bevordert hiermee de vetverbranding.

Groene thee en afvallen

Groene thee zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als je groene thee drinkt bij een maaltijd, voorkom je dat je bloedsuikerspiegel hierna te snel stijgt, waardoor je dus minder snel honger krijgt. De groene thee helpt dus niet direct met het afvallen, maar zorgt er wel voor dat je tussen je maaltijden minder zin hebt in snacks, waardoor je dus afvalt.

Groene thee in verzorgingsproducten

In veel verzorgingsproducten zoals crèmes zit ook groene thee. Het is wel zo dat groene thee een gunstig ontgiftend effect op de huid heeft, maar bij een kleine hoeveelheid op de huid is dit niet snel te merken. Vaak zitten er kunstmatige extracten van groene thee in producten, en hier zul je al helemaal niets van merken. Alleen pure producten met 'echte' groene thee erin zullen een zuiverend effect hebben op de huid.

Heeft het drinken van groene thee ook nadelen?

De negatieve effecten van groene thee op het lichaam zijn minimaal. Groene thee bevat cafeïne, dit kan in enkele gevallen leiden tot slapeloosheid, maar alleen bij mensen die hier extreem gevoelig voor zijn, dus dit komt in de praktijk bijna niet voor. Door het bevatten van cafeïne kan groene thee ook leiden tot cafeïne-afhankelijkheid, maar ook dit komt bijna niet voor omdat dit alleen veroorzaakt wordt door extreem grote inname.

Wat voor groene thee?

Om de positieve effecten van groene thee op je gezondheid te ervaren, kun je niet zomaar elke groene thee drinken. Veel groene thee die in de winkels verkocht wordt, bevat smaakstoffen die naar groene thee smaken en helemaal geen 'echte' groene thee. Als je groene thee wil drinken voor de gunstige effecten, koop dan altijd 'echte' thee. Je kunt dit vinden op de ingrediënten van een product en bij een heleboel winkels zijn ook gewoon zakjes losse groene thee te koop die alleen maar gedroogde groene thee bevatten, hiermee zit je dus altijd goed. Voor verzorgingsproducten geldt dit ook; als er alleen maar kunstmatige groene thee-extracten inzitten, zul je hier helemaal niets van merken.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Is witte thee ‘gezond’?Is witte thee ‘gezond’?Thee: we drinken er in ons land gemiddeld bijna 2 koppen per dag van. De collecties in supermarkten worden steeds groter…
Afvallen met afslanktheeAfslankthee: je hoort er geregeld over en verschillende merken hebben al een thee op de markt gebracht waarmee je kunt a…

De geneeskracht van durummeel of semolinaDurummeel komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het is een supergezond meel. Je kunt het op allerlei manieren inzetten i…
Colanoot of kolanoot: cafeïnepoeder van gemalen notenKolanoot of colanoot is een geneeskrachtige noot uit West-Afrika. De noot wordt vooral gebruikt om het hongergevoel te o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Yanyan Hsu, Pixabay
  • http://www.trinvis.nl/hoe-gezond-is/hoe-gezond-groene-thee/
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.