De geneeskracht van durummeel of semolina
Durummeel komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het is een supergezond meel. Je kunt het op allerlei manieren inzetten in de keuken maar er zijn ook medicinale aanwendingsmogelijkheden. Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten. De vezels in durum zijn goed voor de spijsvertering. Daarnaast is het een feit dat veel vezels eten leidt tot een lagere bloeddruk.Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Je eet al veel durum
- Wat kun je met durum doen?
- Naamgeving
- Durum bevat antioxidanten
- Durum remt ontstekingen
- GI-waarde en durummeel
- Durummeel kan glutenvrij worden
- Vezels
- Er is gezonder meel
Je eet al veel durum
Je wilt misschien nooit durum in huis halen, om wat voor reden dan ook. Toch is de kans groot dat je het regelmatig eet. De meeste pasta wordt namelijk gemaakt van semolina of durummeel. Durummeel is allang ontdekt door de industrie. Het is alleen jammer dat durummeel in pasta geraffineerd is. Daar zitten vrijwel geen voedingsstoffen meer in terwijl de volle durumkorrel wel veel voedingswaarde heeft. Daarom wordt met durum in de rest van dit artikel volle, hele durum bedoeld.Wat kun je met durum doen?
Semolina is een meel met een lichtgele kleur. Van durum kan allerlei soorten pasta worden gemaakt zoals tagliatelle. Het wordt ook gebruikt voor het produceren van de couscous-bolletjes. Het gebruik van durummeel kan toepassing vinden in brood en allerlei andere bakwaar. Er kan van alleen durummeel een brood worden gebakken. Het wordt in Noord-Afrika gebruikt voor het maken van de typische ronde platte broden. Verder is het een goed meel voor in taarten.Naamgeving
Waarom gebruiken we Latijnse woorden in de wetenschap? Omdat we dan zeker weten over welke plant het gaat. De Latijnse naam van durum is triticum durum of Triticum turgidum. Meel van durum wordt semolina genoemd. Uiteraard zeggen we in het Nederlands ook durummeel. In het Engels heet het eveneens durum flour of semolina. Soms zegt men ook wel eens ´durum flour semolina´.
Durummeel is biodynamisch te produceren. Maar dat gebeurt vaak niet. In de V.S. komt er in staten waar durum wordt geproduceerd meer kanker voor omdat men sterke pesticiden gebruikt bij de productie van durum.