10 diuretische groenten: wat zijn diuretische groenten?
Diuretisch betekent vochtafdrijvend. Groenten worden wetenschappelijk getest op hun medicinale capaciteiten. Met bepaalde groenten kun je medicinale problemen behandelen en soms zelfs genezen. Met groenten doe je dit onopvallend, gewoon door het eten van je maaltijd.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Dit is Italiaanse andijvie. Nederlandse andijvie, witlof en cichorei zijn van dezelfde plant en hebben dezelfde diuretische eigenschappen. /
Bron: Bobek, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Inhoud:
Het gebruik van diuretische groenten
Diuretische groenten kun je gewoon gebruiken tijdens de maaltijd. Het is verstandig om als leidraad aan te houden: Eet dagelijks minimaal één diuretische hoofdgroente en drie stuks
diuretisch fruit. Dan ben je zeker van de diuretische werking. Je kunt deze werking vervolmaken met het drinken van thee van diuretische kruiden. Maar je moet het ook niet te gek maken. In het begin van een diuretische kuur kun je veel overtollig vocht kwijt raken. Dat is na zo´n twee weken wel weg. Daarna hoef je in principe minder diuretische groenten, fruit en kruiden te gebruiken.
Diuretische groente en fruit
Als je plaspillen moet slikken kun je ook ervoor kiezen om diuretische groenten te gebruiken in combinatie met diuretisch fruit. Dit is een methode die binnen de alternatieve geneeskunde gebruikelijk is. In het begin van een diagnose kan deze aanpak mogelijk grote kans van slagen hebben. Je kunt in overleg met je arts besluiten om het zo aan te pakken. Dit artikel wijst alleen op de mogelijkheid dat groente als diuretisch middel kunnen worden gebruikt. Dat is geen medisch advies. Je kan bij elke maaltijd diuretische groenten gebruiken.
Ontstekingsremmende werking
Het voordeel aan het gebruik van groenten is dat ze behalve de diuretische werking ook ontstekingsremmende werking hebben. Hierdoor wordt de onderliggende oorzaak van veel ziekten aangepakt. Veel ziekten vinden hun oorsprong in ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen.
Andijvie
Andijvie is familie van de
cichorei en
witlof. Die groenten hebben allemaal diuretische eigenschappen. Het is natuurlijk niet lekker om elke dag andijvie te eten. Je zou kunnen afwisselen met witlof en cichoreithee. Je kunt eens per week een andijviestamppot maken. Ook kun je rauwe andijvie door een salade doen. Verder is deze groente goed tot groentesmoothie te bereiden.
Knolselderij
Met
knolselderij kun je alle kanten op. Het is een goedkoop product. Vaak worden ze enkel biologisch gekweekt. Knolselderij is net als
bleekselderij en gewone selderij diuretisch. Knolselderij kun je gebruiken als vervanger van aardappelen. Daarom is het dagelijks bruikbaar. Probeer knolselderij te integreren in je dagelijks eetpatroon. Je kunt stukjes knolselderij met de aardappelen meekoken. Knolselderij kun je mee roerbakken met een roerbakgroentegerecht. Ook kun je knolselderij raspen en in een salade verwerken.
Mierikswortel
Mierikswortel is een dure groente. Als je hem eenmaal in huis hebt is het een goede groente om een week lang in kleine stappen van te genieten. Mierikswortel voeg je in kleine hoeveelheden toe op je bord of in een saus. Het is heel scherp. Het is lekker bij vette kaas. Mensen gebruiken het soms bij vis.
Muur
Muur of
vogelmuur kun je vooral in de zomer en herfstmaanden plukken. Het is een goed idee om deze plant in je tuin te zetten. Hij doet het goed in een pot of bloembak. Muur is in principe een
wilde groente. Maar je kunt zijn wildheid cultiveren en gebruiken als sierplant in een pot en tegelijkertijd als supergezonde saladeplant. Het is een leuk
alternatief slablad voor een originele salade.
Veldzuring
Veldzuring groeit gewoon in het wild. Je kunt het prima eens per week of in de twee weken eten. Sommige mensen waarschuwen voor het oxaalzuurgehalte[ maar dat is alleen te hoog als je het drie weken lang dagelijks zou eten. Veldzuring kun je aan een sla toevoegen maar het is ook een prima groente om eens een
stamppot mee te maken.
Pastinaak
Pastinaak zie je aan het begin van de 21e eeuw overal in de supermarkt. Vroeger aten Nederlanders pastinaak in plaats van aardappel. Aardappels waren er nog niet voor de 17e eeuw. Pastinaak kun je in het heden als vervanging van aardappel gebruiken. Je kunt ook gewoon een pastinaak meekoken met de aardappelen zodat je een mix van aardappel en pastinaak voorschotelt. Daarnaast is pastinaak net als wortel uitstekend te roerbakken. Pastinaak is eveneens te bereiden tot een puree. Of probeer eens een pastinaakstamppot te maken.
Diuretische groenten kun je toevoegen in je voedingspatroon zodat je minder afhankelijk bent van medicijnen.
Zeevenkel
Zeevenkel werkt tegen obesitas. Het is eveneens een bacteriedodende groente. Zeevenkel zie je niet zo vaak in de winkel dus moet je het zelf kweken. Dat is bij deze groente niet heel moeilijk. In Mediterrane landen wordt zeevenkel met zout en azijn ingelegd. Je kunt het ook gewoon vers eten.
Paardenbloem
Paardenbloembladeren groeien in elke tuin. In de lente smaakt paardenbloemblad lekkerder dan in andere jaargetijden. Vanaf de zomer begint het bitter te worden. Maar ook bittere groenten zijn klein gesneden lekker om met sambal, knoflook en ui op te bakken als bijgerecht. Op de kopfoto bij dit artikel zie je paardenbloemen rondom een boerderij.
Alfalfa
Alfalfa is dagelijks verkrijgbaar in de biologische winkel. Het is een typische saladegroente maar je kunt eer ook boterhammen met pindakaas mee verrijken. Alfalfa kun je ook gebruiken om zelf vegetarische sushi´s mee te maken. Neem flink wat alfalfa, wat
paprika en wat
linzen of
quinoa en mix dit met kruiden zoals
rode peper,
zwarte peper, kleine snippertjes
gember, versnipperde
knoflook en
nootmuskaat. Je rolt het geheel op in de noribladeren. Je kunt het
noriblad tot pannenkoek rollen maar als je overdreven culinair wilt doen maak je er met een bamboematje een sushi van.
Brandnetel
De
brandnetel is een lekkere groente die je op meerdere manieren kunt inzetten. Dit is nou typisch zo´n groente die je eenmaal per week vers kan eten. Alleen in de winter is het niet verkrijgbaar. Maar je kunt hem plukken, drogen, verpoederen en een paar maanden bewaren.