De geneeskracht van knolselderij

De geneeskracht van knolselderij Knolselderij kan gegeten worden als alternatief voor aardappels. De knol is veel voedzamer dan aardappels. Knolselderij is een ondergronds groeiend gewas wat familie is van de wortel. De witte knol heeft diverse medicinale eigenschappen. Knolselderij is verwant aan selderij en bleekselderij. Homerus, de bekende Griekse verhalenverteller, schreef 800 jaar voor Christus over deze vreemd uitziende maar lekkere groente. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Vitaminen knolselderij

In knolselderij zitten menig gezonde vitaminen. Knolselderij bevat het meest vitamine K. In 100 gram knolselderij zit 34% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor vitamine K. Voor zowel vitamine C als vitamine B6 geldt dat er 13% van de ADH in deze witte bolvormige wortel zit. Van vitamine B5 zit er 6% van de ADH in knolselderij. Er zit 4% van de ADH aan de vitaminen B1 en B3 in dit ondergronds groeiende knolgewas.

Knolselderij / Bron: Mrmatiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Knolselderij / Bron: Mrmatiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mineralen knolselderij

Er zit 16% van de ADH aan fosfor in knolselderij. Fosfor is daarmee wat de ADH-waardes betreft het hoogst vertegenwoordigd in knolselderij. De overige ADH-mineraalwaarden liggen dicht bijeen:IJzer(9%), koper(8%), mangaan(7%), Natrium(6.5%), Kalium,(6.5%), magnesium(5%), calcium(4%) en zink(3%).

Knolselderij tegen kanker

Knolselderij is familie van de wortel, anijs, peterselie en pastinaak. Net als wortel bevat de witte knol poly-acetylenen zoals falcarinol, falcarindiol, panaxydiol en methyl-falcarindiol. Deze stoffen hebben een sterke antioxidantwerking. De universiteit van Newcastle heeft onderzoek gedaan naar deze stoffen en geconcludeerd dat de in knolselderij aanwezige poly-acetylenen een antikankerwerking hebben. Ze werken onder andere goed tegen leukemie en darmkanker. Deze laatste vorm van kanker wordt ook tegengewerkt door het hoge aantal vezels in de witte bolvormige knol. In de vezels van de knol zit veel cellulose en hemicellulose.

Knolselderij met stelen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Knolselderij met stelen / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Medicinale werking vitamine K

Het hoge vitamine k-gehalte heeft meerdere medicinale werkingen. Zo bevordert vitamine K de osteotropische activiteit in de botten. Ander onderzoek heeft uitgewezen dat vitamine K een medicinale werking heeft bij de ziekte van Alzheimer doordat de schade aan neuronen in de hersens wordt beperkt.

Knolselderij tegen hart- en vaatziekten

De niet al te mooie witte knol heeft veel geneeskracht. Het is een goede voedselbron om hart- en vaatziekten mee te voorkomen. Knolselderij bevat veel vezels. Deze helpen te voorkomen dat cholesterol zich aan de wanden van bloedvaten hecht. Cholesterolvorming is een reden waarom veel mensen hoge bloeddruk krijgen. Cholesterolvorming in de kransaders kan leiden tot een hartinfarct doordat de cholesterol ervoor zorgt
dat kleine scheurtjes in de bloedvatwanden ontstaan. Het bloed reageert hierop door te stollen. Wanneer een stolseltje wegschiet kan het een hartinfarct veroorzaken.

Knolselderij met de selderiebos bovenop / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Knolselderij met de selderiebos bovenop / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Medicinale voordelen van knolselderij

Knolselderij eten is goed voor een meer soepel verloop van de menstruatie. Deze witte wortelgroente is ook een stimulans voor de moedermelkproductie. Daarnaast werkt knolselderij diuretisch, dat wil zeggen dat het de werking van de nieren stimuleert zodat er meer gifstoffen uit het lichaam worden geplast. Nierstenen worden ook makkelijker uitgeplast door het eten van deze groente.

Eettips knolselderij

Knolselderij wordt normaliter gekookt of geblancheerd gegeten. Lees hier meer over het blancheren van groente. De bladeren die boven de grond uitsteken kunnen prima gebruikt worden om een soep mee te kruiden. In knolselderij zit relatief veel natrium. Je hoeft daarom niet overdreven veel zout toe te voegen aan het kookwater. Knolselderij wordt gedroogd om het poeder dat wordt gebruikt in zoutarme diëten. Knolselderij is in gekookte vorm te verwerken tot een smaakvolle puree.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knolselderij, dat is lekker en gezondKnolselderij, dat is lekker en gezondGroentes eten is gezond want groentes bevatten allerlei belangrijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Een van de groente…
Is haring gezond?Is haring gezond?Van haring zijn er verschillende soorten, waarvan in Nederland de Hollands Nieuwe (maatjesharing) het bekendst is. Harin…
Is kabeljauw gezond?Is kabeljauw gezond?Kabeljauw is een magere vis die in de Noordzee voorkomt. De vis beschikt over een aantal zeer goede mineralen zoals jodi…
Vrouw en voeding: mineralen macronutriëntenVrouw en voeding: mineralen macronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Rooibosthee, lekker en gezondRooibos (Aspalathus linearis) is een Zuid-Afrikaanse vlinderbloemige struik, familie van brem en klaver, die van oudsher…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jonathunder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Naturalpedia.com
  • Herbs-treatandtaste.blogspot.de
  • Naturalmedicines.hubpages.com
  • http://www.nutrition-and-you.com/celeriac.html
  • www.npr.org
  • Foto's: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Mrmatiko, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 3: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Niels, 09-11-2014
In dit artikel schrijft u bij hart -en vaatziekten dat vezels een belangrijke rol spelen bij cholesterol. Dat het aanhechten van cholesterol aan de bloedvaten helpt te voorkomen. Ik ga u hier ongelijk geven. Vezels komen punt 1 nooit in de bloedvaten terecht en de voedingsstoffen die uit de vezels onttrokken worden dienen voor andere zaken. Kortom, vezels zijn alleen maar nuttig en belangrijk voor de darmflora. Reactie infoteur, 10-11-2014
Nee natuurlijk komen vezels niet in de bloedvaten terecht. Waar haalt u die informatie vandaan? Vezels houden mineralen vast en geven die geleidelijk af aan het bloed. In het bloed zitten 84 mineralen; dat is de link tussen vezels en bloed. Mineralen zijn antioxidanten die ervoor zorgen dat cholesterol niet kan oxideren.

Isa, 25-06-2014
U schrijft dat cholesterol de oorzaak is van kleine scheurtjes in de bloedvaten. M.i. repareert cholesterol en ontstaan scheurtjes in de bloedvaten door bijvoorbeeld het eten van geraffineerde suikers. Deze nemen mineralen uit bloed en vaten om te kunnen verbranden. Wat kleine gaatjes en op den duur scheurtjes kan veroorzaken. Cholesterol is juist prima met als functie tot repareren. We werden zo'n lange tijd niet helemaal volledig voorgelicht en zie wat het met onze gezondheid heeft gedaan… Vergeet suikers en ook de bloeddruk gaat omlaag! Reactie infoteur, 29-06-2014
Wat je over suikers schrijft is helemaal waar. Ook kan cholesterol inderdaad als vervoermiddel van stoffen dienen die juist goed zijn voor het lichaam. Toch is het zo dat geöxideerd cholesterol aan de wanden van bloedvaten kan blijven plakken en wanneer het eraf gaat, kan dat scheurtjes veroorzaken. Dat spreekt jouw verhaal over suiker niet tegen. Lees ook dit artikel over cholesterol wat ik enige tijd geleden schreef: http://wetenschap.infonu.nl/diversen/126354-de-franse-paradox-cholesterolmythe-ontmaskerd.html

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 29-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.