Is kabeljauw gezond?
Kabeljauw is een magere vis die in de Noordzee voorkomt. De vis beschikt over een aantal zeer goede mineralen zoals jodium en selenium. Bovendien zitten er belangrijke vitaminen als vitamine B3 en B12 in. Over het algemeen zit er niet of nauwelijks vet in, maar het kan zijn dat er vet aan is toegevoegd. Ditzelfde geldt voor de hoeveelheid natrium. Kabeljauw bevat net als andere vis methylkwik. Hier moet je niet teveel van binnenkrijgen, daarom moet je niet overdrijven met het eten van kabeljauw.
Wat is kabeljauw
De kabeljauw is een vis uit de familie kabeljauwen. De vis wordt gemiddeld 90 cm lang, toch kunnen ze 150 cm lang worden. De vis komt voor in de Atlantische Oceaan en ook de Noordzee.
Is kabeljauw gezond?
Mineralen in kabeljauw
Kabeljauw bevat een aantal zeer gezonde mineralen. Zo kan een portie kabeljauw van grofweg 113 gram al voor veel kalium, fosfor, selenium en jodium zorgen. Van jodium bevat het wel 88% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Voor selenium geldt een ADH van 58%. De mineralen die hierna volgen zijn: fosfor (56% ADH), kalium (9% ADH), molybdeen (9% ADH).
Natrium
Natrium is een mineraal waar je niet teveel van moet binnenkrijgen. Het is een onderdeel van zout dat voor een hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan zorgen. 0,4 gram natrium is gelijk aan 1 gram keukenzout. Voor volwassenen is er 1,5 gram natrium als adequate inname vastgesteld. Dit is genoeg om de hoeveelheid natrium aan te vullen die je verliest door zweten en urineren. Hoe actiever je bent, hoe meer natrium je verliest. Het maximale is om niet meer dan 2,4 gram natrium oftewel 6 gram zout per dag binnen te krijgen. De meeste Nederlanders eten echter teveel natrium. In verse kabeljauw zit maar 0,12 gram natrium per 100 gram. In de kabeljauwburger zit echter wel 0,6 gram natrium per 100 gram. Het is dus goed opletten wat voor soort kabeljauw je consumeert.
Vitaminen in kabeljauw
Vitaminen zijn naast mineralen ook goed vertegenwoordigd in kabeljauw. Zo beschikt het over een aantal vitaminen van het vitamine B-complex, vitamine B3, B6 en B12 welteverstaan. Eén portie kabeljauw (113 gram) beschikt over wel 109% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12.
Deze vitamine draagt bij aan een goed werkend cardiovasculair systeem. Dit omdat het niveau homocysteïne in de bloedbaan wordt verlaagd. Homocysteïne is een aminozuur dat andere essentiële stoffen maakt, maar wanneer de hoeveelheid in het bloed te hoog wordt kan het de bloedvaten beschadigen en het risico op bloedstolsels verhogen. Na vitamine B12 volgt vitamine B3 met 10% ADH en B6 met 9% ADH. Choline, een half-vitamine is met 21% ADH vertegenwoordigd in kabeljauw.
Vet
Kabeljauw is een magere vissoort. Er zit dan ook weinig tot geen vet in. Je kunt wel de zogenaamde kabeljauwburgers kopen waar vet aan is toegevoegd.
Eiwit
Kabeljauw mag dan een magere vis zijn, dit houdt niet in dat er minder eiwit in zit. In één kabeljauw zit namelijk 18,5 gram eiwit. Gemiddeld is er 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig voor een volwassene die niet sport. Voor een duursporter is dit 1,2 gram en voor een krachtsporter 1,8 gram. Het eten van vis helpt om op deze getallen te komen. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor de spieren en dat is dan ook de reden dat krachtsporters er meer van nodig hebben.
Kwik in kabeljauw
In iedere vis zit kwik. Kabeljauw hoort onder de vis met een gemiddelde hoeveelheid methylkwik. Voor zwangere vrouwen, foetussen, zuigelingen en jonge kinderen is deze kwik schadelijk. Deze groep moet kabeljauw dan ook vermijden. De gemiddelde volwassen persoon heeft echter afweerstoffen ontwikkeld die ervoor zorgen dat je vis waaronder kabeljauw in normale hoeveelheden kunt consumeren. Er wordt aangeraden om twee keer per week vis te eten waarvan ten minste één keer vette vis.