Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?

Is het eten van vette vis gezond of ongezond?
Hoewel het eten van vette vis wordt aangeraden, is het niet verstandig om iedere maaltijd vis te nuttigen. Sommige vis bevat namelijk naast de gezonde omega-3-vetzuren ook nog ongezonde materialen, zoals bijvoorbeeld kleine hoeveelheden zware metalen. Deze zware metalen in onze vis zijn in veel gevallen het gevolg van vervuilde oceanen; vette vis slaat de zware metalen beter op dan magere vis, waardoor vette vissen hogere concentraties van deze stoffen kennen dan magere vissen. Vanwege deze kleine concentraties zware metalen is het verstandig om niet teveel vette vis te eten, echter het geheel niet eten van vette vis is ook niet aan te raden. Het advies is daarom om wekelijks éénmaal vette vis te eten en éénmaal andere vis.De calorieën in vis, garnalen en schelpdieren
Naast eventuele gevolgen van milieuvervuiling, zit er ook een verschil in het aantal calorieën in vis. Indien de vis wordt gegeten als onderdeel van een gezond dieet, is het nodig om ook rekening te houden met het aantal calorieën dat de verschillende vissen bevatten. Als er gekozen wordt voor een vette vis, kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een vette vis met minder calorieën. Onderstaand staan enkele vissen en schelpdieren geordend op het aantal calorieën dat ze bevatten per 100 gramSoort | Kcal per 100 gram |
---|---|
Oesters | 59 kcal |
Koolvis | 71 kcal |
Kabeljauw | 78 kcal |
Kreeft | 79 kcal |
Garnalen | 94 kcal |
Tonijn | 101 kcal |
Mosselen | 125 kcal |
Haring | 172 kcal |
Gerookte zalm | 185 kcal |
Zalm | 209 kcal |
Paling | 372 kcal |
Wat is vette vis en wat is magere vis?
Van de bovengenoemde soorten vis worden de haring, zalm en paling gezien als vette vis en de koolvis en kabeljauw als magere vis. Tonijn zit tussen deze soorten in en wordt dan ook als een matig vette vis gezien.Gezonde eigenschappen van vis
Vrijwel alle vis bevat een aantal gezonde eigenschappen naast de omega-3-vetzuren. Dit zijn onder andere:- Vitamine A (alleen in de lever)
- Vitamine B6
- Vitamine B12
- Jodium
- Fosfor
- IJzer (beperkt, minder dan vlees)
- Seleen
In de vette vis vinden we daarnaast ook nog een aantal andere vitaminen:
- Vitamine A
- Vitamine B2
- Vitamine D
Ongezonde eigenschappen van vis
Vis bevat helaas niet alleen gezonde eigenschappen. Zoals reeds benoemd nemen sommige vettere soorten vis ook ongezonde zware metalen uit het vervuilde water op. De effecten hiervan op vis verschillen per gebied; rondom Europa is het water bijvoorbeeld sterker vervuild. Naast deze ongezonde zware metalen, bevatten een aantal vissoorten en schelpdieren ook hoge concentraties cholesterol. Garnalen en paling bevatten bijvoorbeeld hoge concentraties cholesterol, waardoor het aan te bevelen is om niet teveel van deze soorten te nuttigen. De andere genoemde soorten bevatten minder cholesterol.Milieuvriendelijke en duurzame garnalen
Noorse en Hollandse garnalen worden vrijwel altijd gevangen, voor gamba's geldt dat deze voornamelijk uit kweek voortkomen. Het nadeel van kweek is dat de gebruikte methodes hiervoor een sterke impact hebben op het milieu. Als nadeel van de verse vangst geldt echter weer dat er een forse bijvangst is als gevolg van de visserij. Als er gekozen moet worden tussen soorten garnalen kan vanuit dit oogpunt het beste gekozen worden voor Noorse of Hollandse garnalen omdat deze van de verschillende soorten het meest milieuvriendelijk en duurzaam gevangen worden.Gezonde eigenschappen van garnalen, kreeft en schelpdieren
Garnalen, schaal- en schelpdieren bevatten ook een aantal gezonde eigenschappen. Zo bevatten ze onder andere:- Vitamine B1 (oesters en kreeft)
- Vitamine B2 (mosselen en garnalen)
- Vitamine B12
- Jodium
- Fosfor
- Seleen