De helende werking van knoflook

De helende werking van knoflook Over de hele wereld bestaan er ongeveer 600 verschillende variëteiten van knoflook. Het is heerlijk als smaakmaker in talloze gerechten en onmisbaar in zowel de Europese als de Aziatische keuken. Maar wist je dat het ook een natuurlijk antibioticum is? Vroeger gebruikten de oude Romeinen, Egyptenaren, Grieken en Chinezen knoflook als medicijn. Maar ook vandaag kan het gebruikt worden tegen verschillende kwaaltjes zoals infecties, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Welke kwaaltjes

Door zijn antibacteriële werking kan knoflook gebruikt worden bij infecties. Het kan schadelijke bacteriën in de darm vernietigen en is daarom effectief tegen voedselvergiftiging door onder andere Escherichia Coli en Salmonella. De bloedverdunnende eigenschappen kunnen helpen tegen hoge bloeddruk, bloedklonters, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten. Ook verschillende vormen van kanker zouden voorkomen kunnen worden, zoals darm-, maag-, borst-, prostaat- en longkanker. Tevens bevat knoflook antioxidanten die helpen het immuunsysteem te beschermen tegen onder andere verkoudheden en acne. Daarnaast is het een goede bron van selenium, calcium, fosfor, vitamine C en vitamine B6.

Hoe werkt het

Knoflook bevat thiosulfaatverbindingen, de belangrijkste is allicine. Allicine geeft knoflook zijn typische smaak en geur, het komt vrij bij het snijden of pletten van de teentjes knoflook. Allicine heeft een antibacteriële werking, is antiviraal en kan schimmels doden. Volgens een studie van de Washington State University in 2012 zou het 100 keer meer effectief zijn dan de conventionele antibiotica gebruikt bij darmontstekingen.

Knoflook als antibioticum

Allicine wordt door de knoflookplant gebruikt als natuurlijke bescherming tegen insecten en micro-organismen, het zou de synthese van RNA onderdrukken. RNA is het genetische materiaal van de micro-organismen en zonder de synthese van RNA is geen vermenigvuldiging van bacteriën, virussen of schimmels mogelijk. Bij mensen is allicine effectief tegen bacteriën van de Clostridium-, Escherichia-, Pseudomonas-, Salmonella-, Shigella- en Stafylokokken-families. Knoflook als antibioticum heeft als voordeel dat er geen resistentie ontstaat bij de micro-organismen.

Knoflook is goed voor het hart

Knoflook zou enerzijds de LDL-cholesterol verlagen, bloedverdunnend werken en het samen klitten van bloedplaatjes voorkomen. Tevens zou allicine de bloedvaten verwijden. Op die manier worden bloedklonters voorkomen en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Er zou wel een vrij grote hoeveelheid knoflook gegeten moeten worden om een positief effect te verkrijgen, namelijk zo'n tien tot vijftien gram per dag.

Knoflook als preventie tegen kanker

Knoflook zou de enzymen in de lever stimuleren die kankerverwekkende stoffen afbreken. De thiosulfaatverbindingen in knoflook remmen de omzetting af van nitraten in kankerverwekkende nitrosaminen. De bescherming tegen maagkanker is te danken aan de antibacteriële werking tegen Helicobacter Pylori, een bacterie die geassocieerd wordt met maagkanker. Om kanker te voorkomen zou een hoeveelheid van twee tot vijf gram verse look per dag voldoende zijn, dit is ongeveer één teentje.

Bijwerkingen

Knoflook is veilig voor dagelijkse consumptie, maar bij de inname van extreme hoeveelheden kunnen enkele vervelende effecten optreden. Zo zal er een sterkruikende adem en lichaamsgeur voorkomen en in sommige gevallen kan allergie optreden. Knoflook eten op een nuchtere maag kan misselijkheid, overgeven en diarree veroorzaken. Bij het aanbrengen van knoflook of knoflookolie op de huid kunnen huidirritaties voorkomen.

teentjes knoflook / Bron: Gadini, Pixabayteentjes knoflook / Bron: Gadini, Pixabay

Hoe te gebruiken

De helende werking is het grootst in rauwe knoflook omdat verhitting veel van de heilzame stoffen vernietigt. Je kunt knoflook rauw eten in bijvoorbeeld een lekkere pestosaus met pasta of in verse knoflookmayonaise. Maar rauwe knoflook is sterk van smaak en de meeste mensen eten het liever gekookt. Allicine is niet bestand tegen verhitting, voeg de knoflook pas op het laatste toe aan een gerecht om de kooktijd tot een minimum te beperken. Een andere tip is om de knoflook te snijden en tien minuten te wachten voor het koken. Allicine zal vrijkomen bij het snijden of pletten van de knoflook, tijdens de wachttijd zal de allicine stabiliseren en beter bestand zijn tegen verhitting.

verschillende soorten knoflook / Bron: Couleur, Pixabayverschillende soorten knoflook / Bron: Couleur, Pixabay
Dankzij de antibacteriële werking kan het ook gebruikt worden om wonden te ontsmetten. In de 18de eeuw deden Franse grafdelvers knoflook in hun wijn om hen te beschermen tegen de plaag. In beide wereldoorlogen werd knoflook gebruikt door soldaten om hen te beschermen tegen gangreen of koudvuur.

Voor de behandeling van huidinfecties zoals acne kun je de knoflook pletten en de pulp op de puistjes aanbrengen. Schimmelnagels kunnen dan weer verholpen worden door een warm voetbadje met enkele geplette teentjes knoflook. Voldoende knoflook eten, of de oliën uit geperste knoflook op de huid aanbrengen kan muggen op een afstand houden. Ook bij het tuinieren kunnen we knoflook gebruiken om slakken, kevers en insecten uit de groentetuin te houden. Plet enkele teentjes knoflook en meng met warm water, indien mogelijk enkele uren in de zon laten staan. Doe het mengsel in een plantenspuit en verstuif het over de planten die je wilt beschermen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is bijzonder in de keuken, knoflook is zeer gezond en ook nog eens geneeskrachtig. Knoflook, look, verbetert de…
Knoflook tegen hoge bloeddruk: bloeddruk verlagenKnoflook tegen hoge bloeddruk: bloeddruk verlagenKnoflook wordt gebruikt voor vele kwalen en ziekten met betrekking tot hart- en bloedvaten, zoals hoge bloeddruk (hypert…
Knoflook, één van de gezondste kruidenKnoflook, één van de gezondste kruidenKnoflook wordt al eeuwen gezien als één van de gezondste kruiden die we kennen. De Romeinen gaven het in grote hoeveelhe…
Knoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenKnoflook bevordert de erectie en voorkomt hartproblemenLast van erectieproblemen, een te hoog cholesterolgehalte of dichtslibbende kransslagaderen? Het eten van vier teentjes…

Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Hoeveel calorieën bevatten vis, garnalen en schelpdieren?Het voedingscentrum adviseert om wekelijks tweemaal vis te eten, waarvan minimaal éénmaal vette vis. Dit om voldoende om…
Gezond: gezonde alternatieven voor 's avonds snackenGezond: gezonde alternatieven voor 's avonds snackenOnze gezondheid staat van alle kanten onder druk. Enerzijds hebben we te maken met luchtvervuiling uit auto's of fabriek…
Bronnen en referenties
  • http://www.naturalhealth365.com/0913_raw_garlic.html/
  • http://www.healthyandnaturalworld.com/how-to-use-garlic-as-a-medicine/
  • http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi60.htm
  • https://books.google.pt/books?id=6Rr0K9TCEOkC&pg=PA112&lpg=PA112&dq=look+kanker+preventie&source=bl&ots=YC6yFCwPT0&sig=hu3dVME2HQnxhxXfzDb8mH7TTcs&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiTqZnK4b_KAhXC0xoKHQ4aADIQ6AEIKTAC#v=onepage&q=look%20kanker%20preventie&f=false
  • http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet
  • Afbeelding bron 1: Gadini, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Couleur, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.