Knoflook tegen hoge bloeddruk: bloeddruk verlagen
Knoflook wordt gebruikt voor vele kwalen en ziekten met betrekking tot hart- en bloedvaten, zoals hoge bloeddruk (hypertensie). Uit onderzoek blijkt dat mensen met hoge bloeddruk hun bloeddruk beter onder controle kunnen houden door naast conventionele medicatie, knoflook te gebruiken. Het eten van knoflook zou evenwel niet hetzelfde effect hebben. Wanneer knoflook wordt versneden of gekneusd wordt, komt er allicine vrij. Dit stofje heeft een geneeskrachtige werking, maar tijdens het koken gaat een (groot) deel ervan verloren.
Knoflook goed voor hoge bloeddruk
Knoflook en hart- en bloedvaten
Knoflook wordt gebruikt voor veel aandoeningen met betrekking tot
hart- en bloedvaten, onder meer hoge bloeddruk,
een verhoogd cholesterol, coronaire hartziekten,
hartaanval, en
slagaderverkalking (atherosclerose). Sommige van deze toepassingen worden ondersteund door de wetenschap. Knoflook kan effectief zijn in het vertragen van de ontwikkeling van atherosclerose en lijkt een bescheiden bijdrage te kunnen leveren bij het verlagen van de bloeddruk.
Knoflook is daarnaast ook een geneeskrachtig kruid voor allerlei andere kwalen en aandoeningen. Knoflook heeft haar krachtige geneeskundige werking te danken aan de zwavelbevattende stof allicine die in dit plantje zit en waar knoflook ook haar kenmerkende geur aan te danken heeft nadat je het hebt gegeten. Allicine wordt gevormd uit alliine. Dit gebeurt na het persen, hakken of kauwen van de knoflook met behulp van het enzym alliinase.
Knoflook /
Bron: Istock.com/MallivanKnoflook kan de bloeddruk met 10% verlagen als je het in tabletvorm inneemt
Knoflook kan helpen om de
bloeddruk met 10 procent te laten dalen, op voorwaarde dat je het neemt in de vorm van tabletten, zo beweren wetenschappers. Een twaalf weken durende behandeling met knoflooktabletten leidde tot een 'significante' daling in de bloeddruk, verminderde het risico op een hartaanval of
beroerte, zo blijkt uit onderzoek. De onderzoekers concludeerden dan ook dat hypertensiepatiënten hun toestand kunnen verbeteren door knoflook toe te voegen aan de reguliere medicamenteuze behandeling die ze krijgen. Een review van 21 studies waarbij supplementen werden gebruikt van gedroogde knoflook met een gegarandeerde dosis van de werkzame stof allicine, leidde consequent tot een daling van de bloeddruk.¹
Verse knoflook heeft niet hetzelfde effect
Allicine gaat verloren tijdens het koken
Verse knoflook dat je vervolgens verwerkt in je maaltijd, zou niet hetzelfde effect hebben als knoflooksupplementen, aldus het onderzoek. Hoewel allicine wordt geproduceerd wanneer rauwe knoflook wordt geplet of gekauwd, gaat veel ervan verloren tijdens het koken. De tabletten hebben ook het grote voordeel dat ze niet voor een 'slechte adem' zorgen, wat wel het geval is met het eten van verse knoflook.
Aanzienlijke daling van de bloeddruk bij een minimale dosis allicine
De review keek naar supplementen met een minimum van 1,8 mg allicine per dosis. De vroegste gezaghebbende klinische studie die werd gepubliceerd in 1990, toonde aan dat het nemen van knoflooktabletten van het merk Kwai leidde tot een aanzienlijke daling van de bloeddruk van 10 procent binnen 12 weken. Meer studies die sinds 1990 zijn uitgevoerd hebben aanzienlijke bloeddrukverlagende effecten van gedroogde knoflook laten zien, bij een minimale dosis van allicine van 1,8 mg. Niet alle knoflookpreparaten bevatten allicine in significante, gestandaardiseerde hoeveelheden, aldus voedingsdeskundige dr. Pamela Mason in het tijdschrift
Complete Nutrition.
Verlaagt de kleverigheid van het bloed en helpt bloedvaten ontspannen
Knoflook gaat
hoge bloeddruk tegen omdat het de productie van stikstofmonoxide en waterstofsulfide stimuleert, dat de
bloedvaten doet ontspannen. Ook heeft men aanwijzingen gevonden dat knoflook, in het bijzonder van het merk Kwai, de viscositeit of kleverigheid van het bloed verlaagt en leidt tot verwijding van de bloedvaten en een antioxidante werking heeft. Er lijkt ook enig bewijs te zijn dat knoflook hetzelfde mechanisme heeft als ACE-remmers, dat zijn specifieke geneesmiddelen om de bloeddruk te verlagen. Dit medicijn zorgt voor een selectieve blokkade van de AT1-receptor, welke de vaatvernauwende werking van angiotensine II vermindert. De bloedvaten ontspannen zich daardoor.
Noot:
- Garlic can lower blood pressure by 10%... but only if you take it in tablet form, www.dailymail.co.uk/news/article-2420421/Garlic-lower-blood-pressure-10---tablet-form.html, 13 September 2013
Lees verder