Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier controleren

Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier controleren Veel mensen gebruiken medicatie voor hun te hoge bloeddruk, maar naast medicatie zijn er nog vele andere manieren om je hoge bloeddruk te controleren. Eventueel om de hoeveelheid benodigde medicatie te verlagen. Let op: overleg dit wel altijd eerst met jouw arts. Lees verder om te leren hoe je jouw bloeddruk op een natuurlijke manier kunt verlagen.

Natuurlijke middelen tegen een hoge bloeddruk

Er zijn meerdere natuurlijke middelen die een hoge bloeddruk kunnen verlagen. De meeste middelen zijn erg onschuldig, maar overleg voor je hier mee begint toch altijd met je behandelende arts. Als je jouw bloeddruk verlaagt zal de dosering van je medicatie namelijk ook veranderd moeten worden. Hieronder worden een aantal middelen genoemd die makkelijk aan een dagelijks dieet toegevoegd kunnen worden. De focus ligt hier op middelen die toegevoegd kunnen worden en niet op middelen die weggelaten moeten worden.

Olijfbladen extract

Het is bij veel mensen al bekend dat olijfbladen extract de bloeddruk kan verlagen. Olijfbladen extract is een natuurlijke antioxidant en heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Er is veel onderzoek gedaan naar de werking ervan, waar ook is bevonden dat het een positief effect heeft op een hoge bloeddruk. Een fijne bijkomstigheid is dat het gebruik hiervan weinig bijwerkingen met zich meebrengt. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid begint bij 500 mg en kan binnen een paar weken verhogen tot 1500 mg.

Magnesium

Magnesium helpt niet alleen om onze botten sterk en gezond te houden, maar het is ook een essentieel mineraal om onze bloeddruk te controleren. Het helpt om onze bloedvaten zacht en buigzaam te houden. Er is vaak een verband te vinden tussen een tekort aan magnesium en een hoge bloeddruk. Voor veel mensen is dit een oorzaak van een te hoge bloeddruk. In het westerse dieet mist vaak voedsel dat veel magnesium bevat. Verhoog de hoeveelheid dagelijkse groente, noten en zaden. Deze bevatten veel magnesium. Probeer tussen de 400 en de 600 mg magnesium binnen te krijgen dagelijks. Er zijn veel manieren om extra magnesium binnen te krijgen, van een aangepast dieet tot voedingssupplementen. Je kunt hier voor jezelf uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Let op met magnesiumsupplementen, sommige mensen krijgen hiervan last van diarree.

Proanthocyanidine

Proanthocyanidine, ofwel pycnogenol, is een groep kleurstoffen die vooral in schillen en pitten van planten voorkomen. De pitten van druiven en de schil van blauwe druiven bevatten bijvoorbeeld pycnogenol. Pycnogenol helpt met het verlagen van de bloeddruk en daarnaast ook met het verlagen van hoog cholesterol. De positieve effecten van pycnogenol zijn minimaal bij het verlagen van de bloeddruk in vergelijking met de effecten op bijvoorbeeld het cholesterol en andere positieve effecten op het lichaam. Een minimale verlaging van de bloeddruk is nog steeds positief. Een goede dagelijkse hoeveelheid om mee te beginnen is rond de 200 mg.

Knoflook

Net als het eerder genoemde pycnogenol heeft knoflook veel goede effecten op het menselijke lichaam. Knoflook heeft bijvoorbeeld een hele positieve werking op endothele disfunctie, ofwel vaatziektes. Knoflook extract verdunt het bloed en heeft effectieve bloeddruk verlagende eigenschappen. Knoflook is daarom een uitstekend voedingssupplement om je te hoge bloeddruk onder controle te krijgen. Het is erg makkelijk aan je dieet toe te voegen in verschillende vormen en kent geen bijwerkingen. Knoflook werkt als bloedverdunner, mocht je dus medicatie hebben met een bloedverdunnende werking, dan is het belangrijk om bij een lage dosis te beginnen. Een goede dagelijkse hoeveelheid om mee te beginnen is dan tussen de 200 en de 500 mg. Dit kun je langzaam opbouwen. Overleg dit goed met je behandelend arts.

Waarschuwing

Hoewel deze middelen niet schadelijk zijn, is het toch belangrijk om over alles je arts te raadplegen. Hou je dagelijkse dosering in de gaten en bouw het gebruik altijd op. Te veel van iets is nooit goed en het effect kan per persoon verschillen.
© 2014 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Hoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk laten dalenHoge bloeddruk verlagen dat kan door je eetgewoonten aan te passen. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen kun je d…
Een hoge bloeddrukEen hoge bloeddrukEen hoge bloeddruk is bij een op de drie volwassenen in Nederland een feit. Een verhoogde bloeddruk is helaas moeilijk t…

Burn-out behandelen met BachbloesemsBurn-out behandelen met BachbloesemsVeel mensen ervaren (veel) stress omdat ze te veel van hun lichaam vragen. Dit kan lange tijd goed gaan, maar de kans op…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.