De helende werking van krijtogentroost

De helende werking van krijtogentroost Krijtogentroost is een zeldzame plant die in ons land alleen nog in Zuid-Limburg voorkomt. De plant wordt vooral toegepast bij oogklachten. Ook bij maagklachten heeft krijtogentroost een heilzaam en versterkend effect, u kunt bijna alle delen van de plant gebruiken. U hoeft er niet voor naar Zuid-Limburg om gebruik te maken van de geneeskrachtige werking van de plant, want krijtogentroost kan gewoon worden besteld via internet.

Krijtogentroost

Krijtogentroost (Euphrasia rostkoviana) behoort tot de helmachtigen. In Nederland is deze plant zeer zeldzaam en komt voornamelijk voor in Zuid-Limburg. Wel treffen we de plant aan in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Krijtogentroost groeit in het weiland op kalkhoudende grond. De plant kan 13 centimeter hoog worden en heeft een behaarde stengel met ovale, tegenoverstaande en getande bladeren.
De plant bloeit van mei tot september met witte bloemen die vaak een lichtpaarse bovenlip en een geel vlekje op de onderlip hebben. In het midden van de bloem zit een donkere vlek die op een oogpupil lijkt. De werkzame stoffen in de plant zijn looistoffen, bitterstoffen, etherische olie, harsen en glycosiden.

Krijtogentroost en zijn helende werking

Krijtogentroost werd al in de middeleeuwen aanbevolen als oogheelmiddel. Alle delen van de plant, op de wortels na, kunnen worden gebruikt. Het kruid bezit samentrekkende eigenschappen en het remt ontstekingen.
Van krijtogentroost kunt u een aftreksel maken van ongeveer 60 tot 100 gram planten. Breng hiervoor de planten in 1 liter water aan de kook. Het mengsel dat overblijft kunt u gebruiken bij allerlei oogaandoeningen

Bij welke oogklachten kan krijtogentroost worden gebruikt?

 • oogontsteking
 • gerstekorrel
 • grijze staar
 • ontsteking van het traanzakje

Oogontsteking

Bij een ontsteking aan het bindvlies is er sprake van een rood oog, veroorzaakt door een virus of bacterie. Ook als u last heeft van droge ogen of allergisch bent voor bepaalde stoffen kunt u last krijgen van rode ogen of geïrriteerde ogen.
Bij een ontsteking aan de ogen is het van belang om de huisarts te raadplegen om uit te sluiten dat het om een hoornvliesontsteking gaat.

Ingrediënten
 • aftreksel van krijtogentroost
 • halve eetlepel honing
 • halve liter water

Spoel de ogen met een aftreksel van krijtogentroost en neem een oogbadje van honing. Hiervoor laat u de honing 5 minuten koken in het water. Laat de vloeistof afkoelen en breng het oogbadje lauwwarm aan op het oog. Dit moet om de 2 uur worden gedaan.
Zorgt u er bij een oogontsteking voor dat uw voeten warm blijven, hiervoor kunt u een voetbad van heet water nemen waaraan u 3 handen kaliumcarbonaat toevoegt en 3 handen keukenzout.

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Gerstekorrel (strontje)

Bij een gerstekorrel is een talgkliertje van de oogharen verstopt of geïnfecteerd. Ga nooit peuteren aan een gerstekorrel en druk hem ook niet uit. Wat u wel kunt doen is een aftreksel van krijtogentroost gebruiken.

Ingrediënten
 • aftreksel van krijtogentroost
 • watten

Neem een pluk watten en doop de pluk in het afgekoelde mengsel. U kunt hiermee de gerstekorrel een paar keer per dag aanstippen, net zo lang als nodig is.

Staar

Bij het vermoeden van staar kunt u het beste meteen naar de huisarts gaan. Ter ondersteuning kunt u gebruikmaken van een aftreksel van krijtogentroost, zoals hierboven genoemd, waarmee u de ogen regelmatig schoonmaakt.
Bij bijziendheid kan krijtogentroost het gezichtsvermogen versterken en zorgt de plant voor een goede doorbloeding van het oog.

Ontsteking traanzakje

Hierbij zijn de binnenste ooghoeken rood en gezwollen. Meestal hebben oudere mensen hier last van maar ook baby´s kunnen er mee te maken krijgen. Dit komt doordat de traanbuis langzamer opengaat.
Bij een ontsteking aan het traanzakje legt u ´s nachts vochtige kompressen met een aftreksel van krijtogentroost op de ogen. Reinig de volgende morgen de ogen met een aftreksel van heermoes.

Krijtogentroost bij maagklachten

Behalve bij oogklachten kunnen ook mensen met maagklachten profijt hebben van deze plant. Krijtogentroost stimuleert de afscheiding van maagsap en prikkelt de slijmvliezen.

Maagklachten

Bij maagklachten horen pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en oprispingen. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door roken, voeding, medicijnen of door spanningen. Maar ook tegen maagklachten zijn er simpele huismiddelen die eenvoudig kunnen worden toegepast.
 • drink een kop thee van krijtogentroost; u kunt de thee zoeten met honing
 • even geen alcohol, koffie en tabak
 • eet een dag helemaal niets
 • leg een hete kruik op uw buik
 • neem een bad met een aftreksel van dennennaalden

Helaas komt krijtogentroost in Nederland nauwelijks meer voor, gelukkig kunt u via internet het kruid probleemloos bestellen en profiteren van de geneeskrachtige eigenschappen van de plant.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogentroost of EuphrasiaTroost voor de ogen, dat zou het zeldzame plantje Euphrasia voor onze ogen moeten zijn. Hoe komt dit plantje aan zijn na…
Ogentroost: helpt bij rode en branderige ogenOgentroost: helpt bij rode en branderige ogenRode, branderige of jeukende ogen kunnen erg vervelend zijn. Veel mensen hebben hier echter weleens last van. Het kan ko…
Verschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostVerschil tussen stijve ogentroost en echte stijve ogentroostEen kleine plant met prachtige kleine bloemen. Witte bloemen die naar mate ze langer bloeien, paars kleuren. Kleine bloe…

Een soepel lichaam behoudenEen soepel lichaam behoudenWie wil het niet, een soepel lichaam. Waar de een van nature een en al souplesse is, is de ander op jonge leeftijd al ee…
Knoflook tegen hoge bloeddruk: bloeddruk verlagenKnoflook tegen hoge bloeddruk: bloeddruk verlagenKnoflook wordt gebruikt voor vele kwalen en ziekten met betrekking tot hart- en bloedvaten, zoals hoge bloeddruk (hypert…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tigerente, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.theeshop.nl/kruidenthee/ogentroost_thee.htm
 • Hademar Bankhofer: Hexenschuss und Heiserkeit
 • Alexandre Bourdin: La santé par les plantes
 • http://www.medicinfo.nl/%7B9D1AFB4B-5E97-40E8-9633-0E2096CAB4A8%7D
 • http://wilde-planten.nl/beklierde%20ogentroost.htm
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.