Een soepel lichaam behouden

Een soepel lichaam behouden Wie wil het niet, een soepel lichaam. Waar de een van nature een en al souplesse is, is de ander op jonge leeftijd al een “hork” en moet hij of zij alle zeilen bijzetten om soepel te blijven. Maar voor veel mensen geldt dat ze naarmate ze ouder worden, inleveren aan souplesse. In dat geval is het een kwestie van regelmatig in beweging blijven om het lichaam niet te laten verstarren. Hoe zit het in elkaar en waar moet je op letten?

Fascie

Het begint bij hoe ons lichaam ingenieus in elkaar zit. Fascie, welke uit verschillende lagen bestaat, is namelijk een super netwerk van bindweefsel wat organen, spieren en botten als het ware omvat (fascie is er in veel verschillende vormen variërend van heel dicht en compact tot heel dus en losmazig).
Als je een nacht geslapen hebt, kunnen deze lagen een beetje aan elkaar gaan plakken. Dit resulteert in minder bewegingsruimte in letterlijke zin.
Omdat het allemaal met elkaar in verbinding staat kan je iets in de nek mogelijk tot in de tenen voelen. Het is dus belangrijk dat de lagen loskomen en je ruimte in je eigen lichaam geven.

Oprekken

Dé beweging om die benodigde ruimte weer te creëren is na het slapen letter uit te rekken. De kat is het ultieme voorbeeld hoe het moet. Na haar slaapje, kan ze zich ongegeneerd uitrekken tot ze weer de ruimte heeft, die ze nodig heeft in haar velletje om meters hoog te springen en zich helemaal op te rollen.

De fascie die opgerekt wordt, zorgt voor een stofje hyaluronzuur wat aangemaakt wordt. Er wordt nu weer vocht opgenomen door het bindweefsel en dat maakt de lagen soepeler. Het hyaluronzuur kennen we misschien nog wel beter van het verouderingsproces wat uitgesteld wordt. Logisch dus dat er aan verschillende crèmes hyaluronzuur wordt toegevoegd.

Klachten

Er zijn verschillende klachten die door meer beperkt bewegen kunnen ontstaan, zoals:
  • Stijfheid is wel de meest bekende. Door minder bewegen zullen de eerdergenoemde lagen niet volledige los komen, je bewegingsruimte wordt beperkt en daarmee kan de beweging beduidend teruglopen.
  • Zwakke botten en spieren kunnen ontstaan als door die beperkte beweging de spieren niet meer optimaal ingezet worden. Botten worden sterker als de spieren die er aan verbonden zijn, enige kracht kunnen weerstaan. Slappe spieren wil zeggen minder impact voor de botten en langzaam worden ze poreus. Wat we osteoporose noemen.
  • Minder beweeglijke gewrichten ontstaan als de fascie om het gewricht niet alleen stijver maar ook korter wordt. Men krijgt problemen met het strekken van het been, de knie kan “vast” gaan zitten en de pols kan niet meer volledig draaien.
  • Ontstekingen kunnen ontstaan door verkeerde houdingen, maar ook overmatig stress en zelfs koffie. Of zelfs langdurig slapen op een verkeerd matras kan irritatie opleveren. De fascie kan verdikken en pijnlijk worden. De omliggende spieren kunnen aanspannen en de ontsteking nog eens verergeren.

Wat te doen … en wat niet?

Er zijn een aantal zaken zinvol te ondernemen om de soepelheid te bewaren, zoals:
  • Rek na het slapen altijd goed uit en neem daarbij alles mee, van de benen tot de armen, de enkel- en voetgewrichten en de nek. Forceer niets, maar ga tot waar je lichaam je laat komen met uitrekken.
  • Pas yin yogaoefeningen toe in de vroege ochtenduren. Met yoga forceer je niets, je kijkt hoever je lichaam met het nog niet opgewarmde lichaam komt met de verschillende oefeningen. Naarmate je het vaker doet, komt het lichaam ook steeds verder. Je verlegt je grenzen dus op een gezonde manier.
  • Krijg voldoende vitamine D binnen, dan krijgt het lichaam minder kans om de fascie te laten verdikken. Zorg voor minimaal 15 tot 20 minuten daglicht per dag en zorg anders (of aanvullend) voor een supplement.
  • Vocht is belangrijk voor verschillende delen van het lichaam, dus ook het bindweefsel. Zo kan er voldoend vocht opgenomen blijven worden. Genoeg drinken (1 tot 1,5 liter per dag) dus.
  • Na het douchen smeer je toch wat bodylotion op het lichaam. Wrijf het niet alleen in, maar masseer het maar eens goed in de huid en voel de spieren. Dit stimuleert ook het losmaken van de fascie.
  • Blijft het toch vastzitten, laat je dan “bowen”. De bowentherapie is bij uitstek geschikt om het bindweefsel los te krijgen.

Wat moet je vooral niet doen:
  • Wissel oefeningen en bewegingen altijd af. Als je alsmaar een repeterende bewegingen maakt, verliest het bindweefsel aan soepelheid.
  • Stress is voor allerlei zaken verkeerd en zo ook voor je bindweefsel. Normaliter trek je spieren samen en verstar je tijdens een stressvolle periode. Dit is funest voor de soepelheid van het bindweefsel. Blijven bewegen en ontspannen is ook in een stressvolle periode van groot belang.
  • Als je besluit te gaan bewegen, bijvoorbeeld door tijdens de ochtenduren een reeks oefeningen (bijvoorbeeld yoga) te gaan doen. Blijf dit dan ook doen, anders wordt de verstarring na enkele dagen alleen maar erger. Overdrijf dus niet, maar bouw het rustig op. Anders betaal je zelf de rekening.
  • Geraffineerde voedingsproducten zijn niet goed om de soepelheid te bewaren. Een overmatig gebruik van vlees kan dit ook bewerkstelligen. Probeer geraffineerde producten te laten staan en zorg dat je maat houdt bij het eten van vlees.

Tot slot

Lekker bewegen is goed om soepel te blijven, zover is het wel duidelijk. Maar lekker bewegen maakt je ook vrolijker. Het dient dus meerdere belangen als je zorgt dat soepel blijft. Overdrijf niet, maar souplesse in lichaam én geest doet niemand kwaad.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: Yoga tegen rugklachtenGezondheid: Yoga tegen rugklachtenEigenlijk heeft nagenoeg iedereen wel eens last van de rug. Maar waar het voor de een chronische pijn is of dé zwakke pl…
Flexibiliteitstraining voor je spierenFlexibiliteitstraining voor je spierenTrainingen van spieren voor een grotere flexibiliteit maken je spieren niet alleen soepeler en sterker, het is ook nog e…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Voedsel voor een mooie huidVoedsel voor een mooie huidEen mooie huid krijgen door voedsel. Het is mogelijk. Maar welk voedsel moet je eten om een mooie huid te krijgen? De hu…

De krachtige, reinigende werking van citroenolieDe krachtige, reinigende werking van citroenolieDe citroen is een gele citrusvrucht die citroenzuur bevat en daardoor een zeer zure smaak heeft. Deze vrucht bevat veel…
De helende werking van krijtogentroostDe helende werking van krijtogentroostKrijtogentroost is een zeldzame plant die in ons land alleen nog in Zuid-Limburg voorkomt. De plant wordt vooral toegepa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Wikipedia / Fascie - mei 2015
  • Yoga Magazine / Het geheim achter souplesse – nr, 1 2015
  • Bowned / Bowentherapie / Fascie mei 2015
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.