De krachtige, reinigende werking van citroenolie
De citroen is een gele citrusvrucht die citroenzuur bevat en daardoor een zeer zure smaak heeft. Deze vrucht bevat veel vitamine C en wordt in veel gerechten gebruikt als smaakmaker. Hiervoor wordt niet alleen het sap gebruikt, maar wordt ook de schil van de citroen geraspt en in gerechten gebruikt. Om olie van de citroen te krijgen worden de schillen geperst of gestoomd. Zo ontstaat er een etherische olie die ontzettend veel positieve eigenschappen bevat voor onder andere onze gezondheid, maar ook veel gebruikt wordt in andere producten
Omschrijving van etherische citroenolie
De schillen van de citroen worden koud geperst en zo ontstaat er een dunne olie die lichtgeel tot geel-groen van kleur is. Als de olie wat ouder is, kan hij donkerder van kleur zijn. De olie is een zuivere olie die onbewerkt is en zonder toevoegingen. Het heeft een levendige, frisse geur. Citroengeur blijft niet lang hangen en daarom kan het goed vermengd worden met andere geuren, citroen verzacht namelijk andere geuren.
Hoe kun je het gebruiken?
Citroenolie kun je op vele manieren gebruiken. Je kunt het gebruiken als verdamper in bv. een aromalampje. Ook kun je een paar druppels olie vermengen met een vette plantenolie en gebruiken voor een massage. Citroenolie wordt ook veel ingenomen ter ondersteuning van heel veel kwalen en als ondersteuning bij gewichtsverlies en het wordt veel gebruikt bij huishoudmiddelen. Je kunt citroenolie ook aan het badwater toevoegen, maar dan wel altijd vermengd met een emulgator zoals badolie of badzeep.
De krachtige en reinigende werking
Citroenolie kun je heel goed gebruiken als cosmetica om je lichaam en huid te behandelen en te verzorgen. Op tal van vlak reinigt het, zowel voor lichamelijk klachten als voor in het huishouden. Het kan uitwendig en inwendig gebruikt worden, maar ook alleen de geur kan al reinigend werking. Mede hierdoor kan citroenolie gebruik worden bij neerslachtige gevoelens.
Bij lichamelijke klachten
Citroenolie werkt heel erg goed bij spijsverteringsproblemen. Het helpt bij brandend maagzuur, gasvorming (winderigheid) en verstopping. Als je met regelmaat een glas water drinkt met een paar druppels citroenolie, helpt dit namelijk de darmen om afvalstoffen te verwijderen en het bloed te zuiveren. Daarom wordt citroenolie veel gebruikt als ondersteuning bij het afvallen en om op gewicht te blijven. Ook helpt het de lever om afvalstoffen te verwijderen. Citroenolie kun je gebruiken bij keelproblemen en hoest met vastzittend slijm. Vermengd met wat honing heeft het verzachtende werking op de keel. Doordat deze olie ook een antibacteriële werking heeft kan het daarom heel goed ingezet worden bij griep en verkoudheid. Gebruik je het in combinatie met een luchtbevochtiger, dan kan dit benauwdheid en een piepende ademhaling tegengaan. Citroenolie kan tevens gebruikt worden als je last hebt van ontstoken tandvlees door regelmatig een paar druppeltjes olie op je tandvlees te wrijven, of je mond te spoelen met citroenwater. Je mond spoelen met citroenwater helpt ook bij een naar ruikende mond.
Huidproblemen
Heb je schimmel onder op de nagels, smeer ze dan in met een paar druppels citroenolie. Het bestrijdt de schimmel van de nagels en versterkt de nagels. Voor de haren is het zelfs geschikt als beauty middel. Smeer in de zomer wat haarlokken in met citroenolie en ga lekker de zon in, je haar zal oplichten en op deze manier maak je dus je eigen natuurlijke highlights zonder chemische ingrediënten. Heb je een koortslip, druppel dan een beetje citroenolie op de plek, dan verzacht het de plek en neemt de pijn weg
Wanneer je citroenolie vermengt met een vette plantenolie, kun je deze heel goed gebruiken als massageolie. Bij onder andere cellulitis helpt citroenolie om de circulatie te verbeteren en de huid te verstevigen.
Breng een druppel olie aan op een vette huid of kleine pukkeltjes en dit zorgt ervoor dat de talgklieren tot rust komen. Het verzacht de huid en maakt de huid helder en stralend. Heb je last van verharde huid op handen en voeten, likdoorn of eeltknobbels, wrijf deze plekken dan regelmatig in met wat citroenolie en de huid zal verzachten.
Huishoudelijk hulpmiddel
Binnen het huishouden wordt citroenolie ook veel gebruikt. Als verdamper heeft het een desinfecterende werking op de lucht in een kamer. Het neemt alle nare geuren uit huis weg. Ook bij een vies ruikende koelkast of als je bv. de was te lang hebt laten liggen in de wasmachine. Vieze stinkschoenen wrijf je in met een paar druppels citroenolie. Maak een spray met water en een paar druppels citroenolie en vernevel dit. Alle nare geuren zullen verdwijnen. Citroenolie is ook een hele goede ontvetter. Bij vieze, vette handen na het klussen, vermengd met een zeep, maar ook bij (vet)vlekken in kledingstukken. Met 1-2 druppels citroenolie kun je o.a. olie, lijm, kauwgum en stickers zo van de meeste oppervlakken verwijderen. Zelfs kauwgum uit haar kan met een paar druppels olie verwijderd worden. Ook heel erg goed te gebruiken bij het verwijderen van boomhars.Je kunt ook water met een paar druppels citroenolie in een sprayfles doen en zo ongedierte in en om je huis bestrijden. Maar ook een vies aanrechtblad, tafel, afzuigkap, snijplanken en andere werkbladen kunnen behandeld worden met deze spray of worden ingewreven met citroenolie.
Meubelwas
Meng een paar druppels citroenolie met wat olijfolie en je hebt een zeer natuurlijke meubelwas. Deze laat een mooie glas achter op je meubels en voorkomt het uitdrogen van leer en houtwerk. Ook bij antiek houtwerk kan het goed gebruikt worden. Doordat het het hout binnendringt, zorgt het ervoor dat het verloren vocht weer aangevuld wordt. Ook wordt citroenolie gebruikt bij het diep reinigen van natuurstenen aanrecht en vloeren. Doordat deze in het steen sijpelt, reinigt het diep en laat een verse citroengeur achter.
Smaakmaker bij voeding bereiden
Gebruik van citroenolie bij je gerechten zorgt voor net wat meer pit en frisheid. Je kunt het toevoegen aan taart, gebak en koekjes, maar ook salades en over de groenten kan het net dat beetje extra en een fris gevoel geven. Ook kun je vlees en vis gerechten hiermee op smaak brengen. Door olie in een spray te doen en dit over gesneden fruit te sprayen, blijft het langer mooi. Als je wat citroendruppels toevoegt aan een bak met water en hier je fruit inlegt, kan het de houdbaarheid verlengen. Voor wat meer energie kun je een paar druppels citroenolie en pepermuntolie in een glas of fles water doen.
Emoties in balans
Citroenolie helpt erg goed bij nervositeit, spanning en somberheid. De geur van citroenolie wordt geassocieerd met frisheid, netheid, opgeruimd en licht. Mentaal krijg je een boost van deze geur. Het activeert de geest, scherpt het verstand en sterkt het geheugen. Wanneer je citroenolie in een diffuser stopt ontstaat er een frisse geur die er voor zorgt dat je helder en gefocust bent. Wanneer je het combineert met lavendelolie voel je je minder angstig en het werkt humeurverbeterend. Heb je last van een winterdip, dan helpt citroenolie bij futloosheid en vermoeidheid.
Zelfgemaakte middeltjes met citroenolie
- Meng een paar druppels citroenolie met wat yoghurt en smeer dit in op je hoofdhuid. Laat dit 10-15 minuten zitten en spoel het uit. Dit middel helpt heel goed tegen roos.
- Meng 4-5 druppels citroenolie met een handvol havermout of suiker en je hebt je zelfgemaakte scrub. Deze verwijdert huidschilfers en dode cellen, heerlijk verzachtend voor de huid.
- Voor zelfgemaakt witte wasmiddel heb je het volgende nodig: 40 gram geraspte zeep, 40 gram soda, 2,5 liter kokend water en 30 druppels citroenolie, dit versterkt het wit effect en is vet oplossend.