De geneeskracht van citroenolie

Citroen is heel gezond. Dat weten we al. Maar nog niet iedereen weet dat citroenolie in minimale hoeveelheden reeds beschikt over medicinale kwaliteiten. De traditionele toepassingen van citroenolie stammen reeds uit minimaal de 10e eeuw voor Christus. Deze aanwendingen zijn niet allemaal door de huidige, moderne wetenschap ondersteund. Daarnaast staat hier een opsomming van de huidige stand van zaken ten aanzien van de wetenschappelijke bewezen werkingen van citroenolie. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Citroenolie in de geschiedenis

Het is een algemeen wetenschappelijk gegeven dat etherische oliën al sinds de antieke oudheid worden gebruikt om voedsel te conserveren, om huizen en gebouwen beter te doen laten geuren en als medicijn. De eerste schriftelijke bewijzen van het gebruik van citroenolie stammen uit China, de 10e eeuw voor Christus. Pas in de 2e eeuw kwam citroenolie in Europa terecht; het werd door de Romeinen gebruikt. Met etherische oliën worden bacteriën op afstand gehouden. Het idee van bacteriën bestond nog niet in de oudheid. Maar het besef dat ziekten werden voorkomen door huizen met etherische oliën te besprenkelen bestond al wel. Men noemde het alleen geen bacteriebestrijding maar demonbestrijding; in feite komt dat op hetzelfde neer. Ook wist men in de oudheid al dat sommige ziekten kunnen worden genezen door essentiële oliën inwendig te gebruiken.

Inwendig gebruik citroenolie

Let op: citroenolie wordt inwendig spaarzaam gebruikt. Er worden na de maaltijd slechts 2 druppels in een kop thee of warme melk gedaan. In plaats van melk kun je heel goed amandelmelk gebruiken. Volgens wijlen André Gielen is deze olie inwendig te gebruiken bij stress, maagproblemen, hoge bloeddruk, long- en darminfecties, zwaarlijvigheid, jicht, artritis, artrose, voedselvergiftigingen, bloedingen, gal- en lever insufficiëntie, nierstenen, gebrek aan weerstand, verkoudheid, vermoeidheid en spierpijn. Deze toepassingen worden niet allemaal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Overigens is het niet verstandig om een kuur met een etherische olie langer dan twee weken vol te houden. Vele aandoeningen zoals verkoudheid kunnen met een kuur van minder dan twee weken toe.

De Latijnse naam van citroen is Citrus limon.

Uitwendig gebruik citroenolie

 • Ruwe, droge handen of voeten en afbrekende nagels kunnen met citroenolie worden behandeld. Let erop dat je ook de oorzaak van droge handen onderzoekt. Soms heeft het hebben van droge, witte uitslag op de handen te maken met het consumeren van een teveel aan transvetten. Meng 3 druppels citroenolie in een eetlepel lauwwarme amandelolie en smeer hiermee ís avonds de probleemgebieden in.
 • Bij acne kun je een mengsel maken van 6 soorten etherische oliën in Sint Janskruidolie. Gebruik 2 druppels citroenolie, 4 druppels helicryse-olie, 2 druppels lavendelolie, 2 druppels petitgrainolie en 1 druppel rozemarijnolie. Meng deze etherische oliën met 2 eetlepels St. Janskruidolie mengen. De verkregen mix is helend bij acne en rosacea. Masseer de aangedane huid en de huid daarom heen tweemaal per dag met dit mengsel.
 • Bij insectenbeten kun je 2 druppels citroenolie op een watje doen om hiermee de wond te deppen.
 • Bij griep is het goed om mengsel te maken om te baden van 7 druppels citroenolie, 5 druppels denolie en 5 druppels mirte-olie te mengen met een melk, amandelmelk, kokosnootmelk of honing. Dit neem je niet inwendig in! Dit mengsel voeg je toe aan badwater waar je dagelijks 20 minuten in baadt.
 • Het verdampen van 10 druppels citroenolie in een aromalamp heeft een positieve werking op het concentratievermogen en voorkomt moeheid.

Contra-indicatie

Het uitwendig gebruik van citroenolie is niet altijd verstandig. Ten eerste zijn er mensen die overgevoelig zijn voor citroenolie. Ten tweede is citroenolie fotosynthese gevoelig. Dat betekent dat het de huid kan irriteren als de zon erop schijnt. Vooral in de tropen moet opgepast worden met citroenolie. Ook een zomer in Europa kan een minder goede combinatie zijn met uitwendig gebruik van citroenolie.

Citroenolie bij voedselvergiftiging

In 2006 werd door Engelse onderzoekers een studie gepubliceerd over het effect van etherische citroenolie bij voedselvergiftigingen. Voedselvergiftigingen worden veroorzaakt door bacteriën. Omdat citroenolie bacteriën tegen gaat is deze stof gecontroleerd op effectiviteit bij een voedselvergiftiging. In het onderzoek werd de werking van bergamotolie, sinaasappelolie en citroenolie met elkaar vergeleken. Het blijkt dat bergamot het meest effectief werkt tegen voedselvergiftiging maar citroenolie vertoont ook een goede werking hiertegen.

Citroenolie tegen zwangerschapsmisselijkheid

Vrouwen die zwanger zijn hebben vaak last van misselijkheid en overgeven. Zwangere vrouwen gebruiken vaker natuurmiddelen omdat synthetische medicamenten dikwijls bijwerkingen hebben. Etherische citroenolie is één van de natuurmiddelen die worden gebruikt tegen misselijkheid. In 2014 merkten Iraanse onderzoekers op dat er geen wetenschappelijk bewijs was dat citroenolie echt werkt. Daarom zetten ze een onderzoek op. Aan het eind van dit onderzoek konden de wetenschappers bevestigen dat citroenolie inderdaad werkt tegen zwangerschapsmisselijkheid en overgeven. In het onderzoek werden 100 zwangere vrouwen betrokken. Overigens concluderen de onderzoekers ook dat aromatherapie tegen zwangerschapsmisselijkheid en -overgeven niet voor iedereen een uitkomst biedt. Gember is ook een antimisselijkheidsmiddel. Het drinken van gemberthee of het eten van voeding met gember erin kan een oplossing zijn.

Citroenolie tegen pijn en angst

Uit onderzoek op ratten blijkt dat citroenolie pijn kan bestrijden. De olie zorgt voor hormonale veranderingen. Ook angstgevoelens werden bij de ratten ene stuk minder. De ratten werden twee weken lang bloot gesteld aan de geur van etherische citroenolie. Onderzoek op ratten betekent niet dat het automatisch ook voor mensen geldt maar het geeft wel een belangrijke indicatie.

Etherische citroenolie tegen dementie?

Japanse onderzoekers zagen dat dementie bij proefdieren veroorzaakt door de stof scopolamine werd verlicht door zowel citroenolie als Het onderzoek werd uitgevoerd in 2009. De onderzoekers zagen dat de stoffen s-limoneen en s-perillyl werkzaam zijn tegen dementie. Het is te vroeg om te stellen dat citroenolie een medicijn bij dementie is. Maar er zijn wel veel andere onderzoeken die erop wijzen dat dementie vooral te maken heeft met verkeerde voeding. Zo is in het begin van het derde millennium steeds meer bewijs gekomen dat dementie in feite een soort diabetes is. Alzheimer wordt ook wel diabetes type 3 of hersendiabetes genoemd.

Gesneden citroen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayGesneden citroen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Citroenolie doet vet verbranden

Van citroenen weten we dat ze kunnen bijdragen aan het verminderen van lichaamsgewicht. Daar is wetenschappelijk bewijs voor. Ook voor citroenschil geldt dit. In 2003 hebben Japanse onderzoekers vastgesteld dat ook etherische citroenolie goed is voor het beheersen van lichaamsgewicht. De onderzoekers deden een onderzoek op verdoofde ratten en zagen dat als ratten citroenoliesmaak ruiken hun sympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd. In het verlengde van het sympathisch stelsel wordt eveneens de lipolyse geactiveerd. Lipolyse is het proces waarbij vet, vooral huidvet verbrandt. Er zijn veel kuren met citroenwater gericht op vetverbranding. Deze dieetkuren worden gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat citroen de vetverbranding bevordert.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De krachtige, reinigende werking van citroenolieDe krachtige, reinigende werking van citroenolieDe citroen is een gele citrusvrucht die citroenzuur bevat en daardoor een zeer zure smaak heeft. Deze vrucht bevat veel…
Meubilair onderhouden, zo doe je dat!Meubilair onderhouden, zo doe je dat!We houden er allemaal wel van om in een mooi en gezellig huis te wonen dus gaan we op zoek naar het perfecte meubilair o…
Verzorgende olie voor handen, nagels en voetenVerzorgende olie voor handen, nagels en voetenOnze handen en voeten hebben heel wat te verduren, deze vitale lichaamsdelen worden maar al te vaak verwaarloosd of verk…

De geneeskracht van frankincense-olieDe geneeskracht van frankincense-olieFrankincense is het meest bekend van het feit dat er wierook van deze boom wordt gemaakt. In het Nederlands wordt het oo…
Kajoepoetih/cajaputi olie, verschillende toepassingenKajoepoetih/cajaputi olie, verschillende toepassingenEr zijn veel huismiddeltjes verkrijgbaar. Deze worden niet door de zorgverzekeraar vergoed en de werking ervan is niet a…
Bronnen en referenties
 • Citroenolie voedselvergiftiging: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17105553
 • Citroenolie stress depressie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16780969
 • Citroenolie zwangerschapsmisselijkheid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4005434/
 • Citroenolie pijn angst: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14972656
 • Citroenolie cariës: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23381618
 • Citroenolie dementie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19356307
 • Citroenolie vetverbranding: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14610259
 • Citroenolie traditioneel gebruik: http://www.gielenaroma.nl/index.php?page=citrus-limon
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.