De geneeskracht van frankincense-olie

De geneeskracht van frankincense-olie Frankincense is het meest bekend van het feit dat er wierook van deze boom wordt gemaakt. In het Nederlands wordt het ook wel wierookboom genoemd. Wierook werd veelvuldig gebruikt in oude tijden. In onze moderne tijd houden mensen over het algemeen een stuk minder van deze geur hoewel in sommige kringen het populair kan zijn. Desalniettemin heeft frankincense nog altijd een toepassing; het beschikt namelijk over medicinale kwaliteiten. Het vormt volgens wetenschappelijk onderzoek een veelbelovend middel tegen kanker.
Botanische tekening / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Frankincense in de geschiedenis

In de steentijd werd frankincense reeds gebruikt om lichamen mee te balsemen en te harsen. De etherische of essentiële olie wordt gewonnen uit de hars van de frankincenseboom of wierookboom. De etherische olie van frankincense werd reeds door de antieke Egyptenaren ingezet. Men haalde de frankincense uit Eritrea. Tegenwoordig wordt het nog steeds gebruikt omdat het lekker geurt en omdat het beschikt over medicinale capaciteiten. De Egyptenaren zetten vroeger botbreuken met het resin van frankincense, net zoals dat tegenwoordig met gips gebeurt. Omdat frankincense in tegenstelling tot gips over ontstekingsremmende eigenschappen beschikt, is dit middel naar alle waarschijnlijkheid te prefereren bij botbreuken maar daarnaar is geen modern wetenschappelijk onderzoek gedaan. In het oude Griekenland werd wierook gebruikt in allerlei tempels. De antieke Romeinen brandden enorme hoeveelheden wierook. Dat leidde soms zelfs tot karavaans van 10.000 kamelen vanuit Arabië, waar de frankincenseboom van nature groeit. Door het teveel oogsten van frankincensebomen zijn in Zuid-Arabië vele bomen uitgeroeid wat mede heeft geleid tot woestijnvorming aldaar. Om een voorbeeld te geven hoeveel frankinsence de Romeinen gebruikten: Toen de vrouw van Nero stierf werden er minimaal twee jaaropbrengsten wierook verbrand. Na het ineenstorten van het Romeinse Rijk stortte de frankincensehandel ook ineen. De katholieke kerk heeft het gebruik van wierook overgenomen van het volksgebruik in Rome. In de Middeleeuwen werden kerken voorzien van een wierookgeur, een gebruik dat tot op de dag van vandaag in stand blijft.

Algemene informatie frankinsence

Frankincense-olie komt van verschillende soorten bomen. Frankincense-olie wordt gewonnen van verschillende boswellia-bomen zoals de Boswellia serrata in India, Boswellia carteri in Oost Afrika en China en de Boswellia frereana in Somalië. Ook van Boswellia sacra in Arabische landen wordt de olie verkregen. De verschillende bomen produceren een oliën die kleine variaties vertonen maar in grote lijnen zijn ze gelijk. Zulke verschillen zijn normaal. Ook dezelfde bomen kunnen verschillende oliën produceren afhankelijk van het klimaat en de bodemsoort.

Frankincense-olie

Uit een onderzoek wat in 2009 werd gedaan aan de universiteit van Oklahoma blijkt dat frankincense-olie tumorcellen onderscheidt van gezonde cellen. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat frankincense-olie de tumorcel binnendringt en aanzet tot een snelle celdood. Met andere woorden: frankincense vertoont in een laboratoriumopstelling een kankerbestrijdende werking. De onderzoekers zeggen ook dat er meer onderzoek gedaan moet worden met kankercellen en diermodellen vooraleer een definitieve conclusie kan worden getrokken. Het onderzoek werd gedaan op blaaskankercellen. Deze vorm van kanker is niet de enige kankersoort die frankincense kan bestrijden. Hier volgt een kort en niet volledig overzicht van de kankersoorten waarbij frankincense goed lijkt te werken.
 • Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat frankincense werkt tegen een Meningeoom, een kankergezwel in de hersenen.
 • Uit Amerikaans onderzoek uit 1998 blijkt dat frankincense goed werkt tegen leukemie-kankercellijnen.
 • Amerikaans onderzoek uit 2000 toont aan dat het een anti-tumoreffect heeft bij huidkanker.
 • Zweeds onderzoek uit 2002 laat zien dat frankincense de eliminatie induceert van leverkankercellen.
 • Duits onderzoek uit 2000 laat zien dat frankincense een veelbelovend medicijn is bij een glioom ofwel een soort hersentumor.
 • Amerikaans onderzoek uit 2007 laat zien dat het een medicijn kan zijn bij hersenen-metastase, uitzaaiingen ofwel een soort hersentumor die zich vaak voordat bij mensen met borstkanker.
 • Overigens worden deze onderzoeken zonder uitzondering gedaan met als doel om een stof uit frankincense te isoleren en tot een pil te verwerken. Daarom zal er niet snel vervolgonderzoek plaatsvinden naar de anti-kankerwerking van frankincense, ondanks dat er diverse veelbelovende aanwijzingen zijn dat deze olie mensen kan genezen van kanker.

Ontstekingsremmende werking

Japanse onderzoekers zagen in 2009 dat triterpene zuren uit frankincense-olie verantwoordelijk zijn voor de ontstekingsremmende werking. Men zag dat er 18 verschillende triterpenen zijn. Van deze 18 vertonen 17 een ontstekingsremmende activiteit. De onderzoekers constateren dat in de praktijk frankincense-olie wordt gebruikt tegen artritis.

Frankincense bij artritis

Frankincense wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde van India gebruikt tegen artritis. Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk tonen in 2010 aan dat stoffen uit frankincense inderdaad de collageenvorming stimuleren en de ontstekingen die voor artritis zorgen tegengaan. Eén onderzoeker publiceerde in zijn eentje in 2008 een wetenschappelijk rapport over de wetenschappelijk onderzochte werkingen van frankincense bij ontstekingsziekten als astma, artritis en artrose en kwam tot de conclusie dat de wetenschappelijke resultaten bemoedigend zijn maar nog niet wetenschappelijk overtuigend. Het onderzoek uit 2010 laat zien dat voor artritis frankincense een medicijn kan zijn. Echter in 2014 werd een vergelijkend onderzoek gepubliceerd naar de ontstekingsremmende werking van ibuprofen, neem, zoethout , frankincense en guggul. De onderzoekers concluderen in hun onderzoek dat neem en zoethout een veel sterkere werking hebben dan ibuprofen, frankincense en guggul. Met andere woorden: frankincense kan wel degelijk artritis verlichten maar er zijn betere natuurlijke middelen.

Frankincense tegen eczeem en acne

Frankincense vertoont ontstekingsremmende werking. Een groot aantal geneesplanten doen dat. Duitse onderzoekers zagen dat extracten van rozemarijn, salie, frankincense en duivelsklauw anti-microbiële werking hebben waardoor ze volgens de onderzoekers inzetbaar zijn bij acne en eczeem.

Bron: Karen Arnold, PublicDomainPicturesBron: Karen Arnold, PublicDomainPictures

Frankincense bij colitis

Frankincense wordt van oudsher gebruikt bij spijsverteringsproblemen zoals de ziekte van Crohn en colitis, een ontsteking van de dikke darm. Uit Amerikaans onderzoek uit 2009 blijkt dat er een semi-synthetische stof kan worden gewonnen uit frankincense die een colitis tegen gaat. Het onderzoek is bedoeld om te kijken of het mogelijk is een patenteerbaar medicijn te maken tegen dikkedarmontsteking. Maar de resultaten van dit onderzoek tonen ook aan dat het natuurmiddel frankincense goed werkt tegen colitis.

Voor elk medicinaal gebruik is het belangrijk om een fytotherapeut of natuurgeneeskundige in te schakelen voordat je het gaat aanwenden.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wierook, geur en geneeskrachtWierook betekent geurende rook. Puur plantkundig gezien wordt de term vooral gebruikt voor het gestolde sap of hars, dat…
Natuurlijk middel tegen eczeem en acnéNatuurlijk middel tegen eczeem en acnéEen natuurlijk middel tegen eczeem en acné. Het is er en het is zelfs door jezelf te maken. Eczeem en acné zijn vervelen…
Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: over de oorzaak, symptomen of kenmerken, behandeling en de prognose. Blaaskanker komt redelijk veel voor: b…
Boswellia, een kruid dat werkt tegen (chron.) ontstekingenBoswellia, een kruid dat werkt tegen (chron.) ontstekingenBij de drogist en de apotheek zijn vele ontstekingsremmers te koop. Steeds meer wordt bekend dat deze zogenaamde NSAID's…

De geneeskracht van lavendelolieDe geneeskracht van lavendelolieLavendelolie is een etherische olie die al duizenden jaren lang met succes wordt gebruikt door de mens. Het is vooral ee…
De geneeskracht van citroenolieCitroen is heel gezond. Dat weten we al. Maar nog niet iedereen weet dat citroenolie in minimale hoeveelheden reeds besc…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Xbqs42, Pixabay
 • Ontstekingsremmende werking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16621377/
 • Frankincense artritis: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19943332
 • Frankincense artritis, artrose an astma: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0026405/
 • Frankincense artritis: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25918809
 • Frankincense blaaskanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664784/
 • Frankincense acne eczeem: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291738
 • Frankincense colitis: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16423918/
 • Frankincense meningeoom: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12058313/
 • Frankincense leukemie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9619114/
 • Frankincense huidkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11237186/
 • Frankincense huidkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12239601/
 • Frankincense glioom: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10894362/
 • Frankincense metastase hersenen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17001517/
 • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Karen Arnold, PublicDomainPictures

Reageer op het artikel "De geneeskracht van frankincense-olie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 03-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 16
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!