Kajoepoetih/cajaputi olie, verschillende toepassingen
Er zijn veel huismiddeltjes verkrijgbaar. Deze worden niet door de zorgverzekeraar vergoed en de werking ervan is niet altijd wetenschappelijk bewezen. Een daarvan is de kajoepoetih olie, ook wel als cajeputi geschreven. Deze olie is een aftreksel van de bladeren van de boom Melaleuca leucadendra. Al in de 17e eeuw ontdekte men de geneeskrachtige werking van de verkregen olie. Het middel helpt tegen kiespijn, oorpijn, reumatische pijn, insectenbeten, pijnlijke spieren, hooikoorts en vele andere toepassingen. De olie is verkrijgbaar in (kleine) flesjes en kan zowel op de huid gesmeerd worden als gebruikt worden als aromatherapie.
Kajoepoetih olie
Er zijn verschillende schrijfwijzen voor deze olie:
- Kajapoet(ih)
- Kajeput
- Cajeput(i)
- Cajaputih
En nog meer andere schrijfwijzen. Met alle dingen wordt hetzelfde bedoeld: een olie die naar kamfer ruikt en wordt gebruikt tegen diverse aandoeningen. Het moet als huismiddel gezien worden en niet als (officieel) geneesmiddel.
Bereiding
De olie is afkomstig van de
Melaleuca leucadendra. Dit is een boom die veelal in Australië, Indië en de Soenda-eilanden groeit. De boom produceert grote witte bloemen die in een doorn hangen. De stam van de boom is licht van kleur. De bladeren worden jong geplukt en gestookt in ketels. Daar wordt de stoom opgevangen en gedestilleerd tot olie. Pas in de 19e eeuw begon men met het produceren van deze olie. In de 20e eeuw stond de olie vooral bekend om zijn zweetdrijvende werking. In de 21e eeuw wordt de olie voor meerdere toepassingen gebruikt. Toch moet gezegd worden dat de olie al in de 17e eeuw gebruikt werd. Het werd toen vooral gebruikt om zijn desinfecterende werking, bovendien werkt het ook kalmerend bij nervositeit. In Indonesië zijn er grote plantages die ervoor zorgen dat in de grote vraag naar deze olie voorzien kan worden.
Hoe ziet deze olie eruit?
Kajoepoetih olie is in Nederland verkrijgbaar in flesjes van 50 ml tot 250 ml. Doorgaans kunnen ook andere maatstaven aangehouden worden, maar komen minder vaak voor. De olie ruikt naar kamfer. Dit is voor veel mensen een prettige geur. Ook wordt het wel omschreven als een eucalyptus geur. Toegevoegde stoffen kunnen mede de geur bepalen. Gemiddeld bedraagt de prijs voor een flesje olie in het jaar 2015: 7 tot 9 cent per milliliter. Vergelijk de prijzen dus goed. Wanneer het product beduidend duurder is, dan kan dit komen door andere toegevoegde stoffen. Niet iedere kajoepoetih olie is 100 procent puur.
Toepassingen: spierpijn en gewrichtspijn
Sporters gebruiken deze olie veelvuldig. Het trekt goed in en werkt vooral diep in. Het is te gebruiken bij pijnlijke en/ of stijve spieren. De doorbloeding wordt hiermee verbeterd. Ook bij pijnlijke gewrichten wordt het veel gebruikt.
Reumatische pijnen
Reuma omvat meer dan honderd verschillende ziekten. Bij reuma ontstaat er pijn in de botten, spieren, pezen of in de gewrichten. Reuma gaat gepaard met een ontsteking van gewrichten, spieren, pezen of botten. De oorzaak voor reuma is vaak onbekend, maar bekend is wel dat reuma weinig tot op den duur veel pijn kan veroorzaken. Kajoepoetih olie staat bekend om de pijnstillende werking. Het verlicht de pijnen maar kan deze helaas niet helemaal wegnemen.
Hooikoorts, verkoudheid en andere aandoeningen van de luchtwegen
Bij hooikoorts is er sprake van een allergische reactie op pollen. Dit zijn de zaden van bomen of grassen die in een bepaalde periode (voorjaar/ zomer) door de lucht zweven. Symptomen zijn een loopneus, rode ogen, niezen en andere klachten. Een verkoudheid wordt door een virus veroorzaakt en geeft klachten als een verstopte neus, een loopneus en een vol gevoel in het hoofd. Ook hoesten komt voor. Luchtweginfecties of aandoeningen van de luchtwegen worden vaak gekenmerkt door benauwdheid, hoesten, kortademigheid of vermoeidheid.
Kajoepoetih olie kan verlichtend werken wanneer enkele druppels in een stoombad of in het gewone bad worden toegevoegd. De luchtwegen verwijden zich door de inwerking van de dampen. Dit geeft direct verlichting. Zowel astma, bronchitis, keelpijn, oorpijn of hoestaanvallen kunnen goed bestreden worden door middel van aromatherapie.
Psychisch
Mensen die kajoepoetih olie gebruiken ervaren meer innerlijke rust. Vooral nerveuze mensen of mensen die aan angsten lijden ervaren de positieve werking van deze olie. In dit geval wordt de olie verdampt en werkt dus als aromatherapie.
Kiespijn, oorpijn en keelpijn
De olie wordt soms verwerkt in tabletten tegen keelpijn. Het werkt ontsmettend en verlicht de pijn. Tegen oorpijn wordt de olie op een wattenstaafje gebracht en in het oor gebracht/uitgesmeerd. Tegen kiespijn wordt de olie op een watje aangebracht en tegen de pijnlijke kies aangelegd.
De huid
Bij jeuk of bij insectenbeten werkt de olie verkoelend en verlichtend. Er moet echter opgemerkt worden dat de olie ook voor een allergische reactie kan zorgen. Wanneer dit het geval is wordt er aangeraden het gebruik ervan te stoppen. Zwangere vrouwen kunnen eerder een allergische reactie krijgen.
Mengen met andere middelen
Vaak wordt deze olie vermengd met andere middelen. Zo kunnen enkele druppels worden toegevoegd aan massageolie, basisolie of een crème. De huid kan hiermee ingesmeerd worden. Dit werkt vooral ontspannend en helend voor spieren, pezen en gewrichten. Verder wordt de olie ook vaak aan water toegevoegd. Dit kan verhit worden waardoor het verdampt, of rechtstreeks geïnhaleerd worden. Ook laat de olie zich goed mengen met bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn, jeneverbes of limoen.