Ontlasting dikker maken door extra vezels te eten
Een te dunne ontlasting kan om meerdere redenen vervelend zijn. Naast dat het ongemakkelijk is dat je vaak een toilet op moet zoeken, is een te dunne ontlasting een teken dat je lichaam onvoldoende kans heeft gehad om voedingsstoffen aan je voeding te onttrekken. Je kunt je hierdoor slap en futloos gaan voelen en het kan een zware wissel trekken op verschillende organen. Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je ontlasting weer dikker wordt. Je kunt dit doen door extra vezels toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon. Dit kan eventueel met behulp van een voedingssupplement.
Te dunne ontlasting
Ontlasting niet dik genoeg, hoe komt het?
Een te dikke ontlasting komt vaker voor dan een dunne ontlasting. De oorzaak moet dan meestal gezocht worden in onvoldoende beweging en een tekort in de inname van vezels, die de darmen aansporen om aan het werk te gaan. Maar wat is de oorzaak van een te dunne ontlasting? Heb je last van
acute diarree dan is dit vaak het gevolg van een maag-darminfectie. Dit kan het gevolg zijn van een besmetting met een virus, bacterie of parasiet. In Nederland is de grootste veroorzaker van dit probleem de
Campylobacter jejeuni bacterie. Dit gaat meestal gepaard met buikkrampen en overgeven.
Structureel te dunne ontlasting
Structureel te dunne ontlasting, waarover we het hier hebben, wordt niet veroorzaakt door bacteriën of virussen. Vaak moet de oorzaak worden gezocht in een voedsel-intolerantie, maag-darm aandoening, stress, medicijngebruik, verkeerde voedselinname of het veel voorkomende Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS). Wanneer het gaat om de eerste twee genoemde oorzaken dan is het belangrijk om de hulp in te roepen van een arts. Mocht je bijvoorbeeld last hebben van een gluten-intolerantie, dan is het belangrijk om je inname van producten waar gluten in zitten te staken, om te voorkomen dat verdere schade wordt toegebracht aan de darmwand.
Is een te dunne ontlasting het gevolg van zaken als stress, een slecht voedingspatroon of PDS, dan zul je zelf creatief moeten zijn om je spijsvertering en daarmee de stoelgang te verbeteren. Naast het aanpassen van je voedingspatroon kan het gebruik van een natuurlijk supplement daarbij helpen.
Waarom is een te dunne ontlasting slecht voor je gezondheid?
De dunne darm zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die je inneemt met je voeding via de darmwand in het lichaam terechtkomen. Het gaat dan om vetten, koolhydraten (suikers), eiwitten, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen worden vervolgens via het bloed en de lymfevloeistof naar de lever gebracht. Hier worden de voedingsstoffen verwerkt tot bruikbare energie en bouwstoffen voor je lichaam. Dit proces is van levensbelang. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan namelijk voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.
Een te dunne ontlasting is een teken dat er ergens in dit proces iets niet goed is gegaan. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de ontlasting zich te snel door de dunne darm heeft bewogen. Het lichaam heeft dan onvoldoende tijd gehad om voldoende voedingsstoffen aan je voeding te onttrekken. Op deze manier ontstaan tekorten. Deze kunnen bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, weinig energie, hoofdpijn, slaaptekort, hartkloppingen en botontkalking. Reden genoeg dus om iets te doen aan een te dunne ontlasting.
Ontlasting dikker maken met vezelrijke voeding
Voedingsvezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 30 tot 40 gram vezels in te nemen. Dit kun je doen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vezels zoals volkoren brood, ontbijtgranen, groente, fruit, noten en peulvruchten. Wat deze etenswaren gemeen hebben is dat in hun celwanden veel voedingsvezels zitten.
Vezels zijn een groep van koolhydraten die niet door de darmen worden verteerd of opgenomen. Ze zijn erg klein maar hebben doorgaans de eigenschap dat ze veel vocht kunnen opnemen. Dit geeft de inhoud van je darmen extra volume en zorgt voor een makkelijker stoelgang. Mensen die weinig tot geen vezels eten krijgen vaak al snel te maken met een te dikke ontlasting, en daardoor verstopping, maar het omgekeerde is ook mogelijk: door een gebrek aan vezels gaan de ingenomen voedingsmiddelen te rap door het spijsverteringskanaal heen met een dunne of zelfs waterige ontlasting tot gevolg. Het verdient in dat geval de aanbeveling om eens te proberen of het innemen van meer vezels je helpt bij het tegengaan van dit vervelende probleem. Probeer daarbij om in ieder geval de hoeveelheid voedingsvezels in te nemen zoals adviseert door het Voedingscentrum.
Dikkere ontlasting door supplementen
Eet je zelf niet voldoende vezelrijke voeding dan kun je het tekort aan vezels aanvullen met een voedingssupplement dat rijk is aan vezels. Dergelijke supplementen zijn breed verkrijgbaar bij drogisterijen en natuurwinkels. Ze zijn verkrijgbaar in de vorm van capsules maar er zijn ook vezels die aan water of yoghurt moeten worden toegevoegd. Je zult dan vaak de naam
psyllium of psyllium husk tegenkomen. Maak je regelmatig shakes of smoothies, dan kun je ook hier een extra schepje vezels aan toevoegen. Vezelrijke supplementen zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Ortis, Lucovitaal, Jacob Hooy, Mattisson, ViVio, Biovitaal en Nova Vitae.