Obstipatie (verstopping) verhelpen

Verstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelrijke voeding speelt een belangrijke rol in het verhelpen van verstopping. Maar ook te weinig lichaamsbeweging of te weinig vochtinname kunnen oorzaken zijn van verstopping.

Wat is obstipatie?

Bij obstipatie of verstopping wordt er teveel vocht aan de ontlasting onttrokken. Het voedsel gaat te traag door de darm. De ontlasting is vaak hard en kan pijn doen. Je hebt last van verstopping als je minder vaak dan gewoonlijk naar het toilet moet en als de ontlasting harder is dan normaal.

Oorzaken constipatie (verstopping)

Verstopping is vaak het gevolg van verkeerde voedingsgewoontes. Het gaat dan vooral om te weinig vezelrijke voeding. Wie veel vezels inneemt, geeft meer volume aan de darmmassa dan mensen die weinig vezels innemen. Vezels houden in je darmen vocht vast, zodat de ontlasting soepeler wordt. Als je last hebt van verstopping, is het aan te raden om je voedingspatroon kritisch tegen het licht te houden.

Te weinig vet

Toch wordt constipatie niet altijd veroorzaakt door te weinig vezels. De oorzaak kan ook liggen in te weinig consumptie van vette producten. Verstopping kun je in dat geval verhelpen door vettere producten te eten, zoals nootjes.

Verstopping & lichaamsbeweging

Een andere mogelijke oorzaak van verstopping is het gebrek aan lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging bevordert de beweging van je darmen en daarmee het transport van voedsel. Aanbevolen wordt om een half uur tot een uur te bewegen per dag.

Te weinig vocht

Door te weinig vocht te drinken, droogt de ontlasting in. Een moeilijke stoelgang is het gevolg.

Medicijnen

Sommige medicijnen, bijvoorbeeld staalpillen, onttrekken vocht aan de ontlasting. Ook bepaalde pijnstillers kunnen voor obstipatie zorgen.

Overige oorzaken obstipatie

Andere belangrijke oorzaken van obstipatie zijn spanning en stress. Maar ook bepaalde ziektes, zoals darmpoliepen, kanker in de dikke darm en een te langzaam werkende schildklier.

Obstipatie verhelpen

Als de oorzaak ligt in het tekort aan voedingsvezels, dan kun je obstipatie verhelpen door de vezelinname te verhogen. De aanbevolen inname is 30 tot 40 gram vezels per dag.

Vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding is bijvoorbeeld roggebrood, zemelen, noten, zaten, peulvruchten, groenten en fruit.

Laxeermiddelen

De verleiding is misschien groot om een laxeerpilletje in te nemen als je last hebt van verstopping. Hier moet je echter terughoudend mee zijn. Laxeermiddelen maken de darmen lui. Het probleem wordt er niet door opgelost. Laxeerpillen zijn alleen bedoeld voor acute situaties, niet om obstipatie te verhelpen.

Conclusie: constipatie verhelpen

Als je last hebt van constipatie, probeer dan de oorzaak te achterhalen. Te weinig voedingsvezels is een veelvoorkomende oorzaak. Maar als je te weinig vocht gebruikt of te weinig lichaamsbeweging hebt, kan dit ook tot constipatie leiden. Ook bepaalde medicijnen en pijnstillers kunnen een goede darmwerking in de weg staan. Constipatie kan in de meeste gevallen worden verholpen door een vezelrijke voeding, meer vochtinname en meer lichaamsbeweging. Wees terughoudend met het gebruik van laxeermiddelen, omdat deze ernstige schade aan kunnen brengen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
Obstipatie en obstipatie voorkomenObstipatie, constipatie of verstopping is een vervelende kwaal waar velen van ons wel eens last van hebben gehad. Vooral…

De diagnose ADHDADHD'ers zijn overal tegenwoordig, het lijkt een trend te zijn. Wat is er nou eigenlijk nodig voor de diagnose ADHD?
Tips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken isTips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken isProblemen met je tandvlees. Sommigen hebben er nooit last van en anderen tobben er hun hele leven mee. Gelukkig is er he…
Bronnen en referenties
  • Maagleverdarm Stichting
  • Gezondheidsnet
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.