Tips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken is

Tips voor gezond tandvlees, dat niet bloedt of ontstoken is Problemen met je tandvlees. Sommigen hebben er nooit last van en anderen tobben er hun hele leven mee. Gelukkig is er het nodige aan te doen om tandvleesproblemen, zoals een ontsteking, te voorkomen of te verlichten. Tandvleesontsteking kan pijnlijk zijn en is op den duur slecht voor de gezondheid. Voorkom in ieder geval dat het vanwege verwaarlozing op een vervelende operatie uitdraait.

Tandvlees

Het tandvlees zorgt dat de tanden goed op hun plaats blijven. Tandvlees kan geïrriteerd raken en zich terugtrekken als zich veel tandplak, bacteriën en tandsteen op de tanden hechten. Daardoor ontstaat er ruimte tussen de tanden en het tandvlees, waar zich bacteriën in hechten. Een goede mondhygiëne kan veel narigheid voorkomen.

Ontstoken tandvlees

Bloedend tandvlees kan ontstaan bij te weinig mondverzorging. Je kunt bijvoorbeeld tandsteen krijgen omdat de tandplak niet goed wordt verwijderd. Meestal op de rand tussen de tanden en het tandvlees. Het gevolg is tandvleesontsteking (gingivitis) wat bij verwaarlozing kan ontaarden in parodontitis. Bij parodontitis heeft het plak zich tussen tandvlees en tand opgehoopt en dat kan gepaard gaan met bloedingen, tijdens het poetsen of eten. De ontstekingen dienen te worden behandeld om erger te voorkomen. Soms kan parodontitis alleen nog operatief worden bestreden. Het is dus wel verstandig om je tandvlees in gezonde conditie te houden.

Tips voor gezond tandvlees

Snoep

De bacteriën die met tandvleesontsteking in verband staan, gebruiken suiker als voedsel. Suiker draagt tevens bij aan het ontstaan van tandplak en suiker is ook niet bevorderlijk voor een goed afweersysteem, zodat de bacteriën zich nog makkelijker kunnen vermenigvuldigen. Suiker remt het ontstaan van tandvleesontsteking dan ook bepaald niet af.

Roken

Slecht voor de algehele gezondheid en ook voor gebit, daar roken een gezonde doorbloeding van het tandvlees in de weg staat. Daardoor ontvangt het tandvlees onvoldoende voedingsstoffen. Zodra het roken wordt gestaakt zal de conditie van het tandvlees weer vooruitgaan.

Flossen

Het nuttige effect van tandenstokers is bewezen. Maar zeker wanneer de tanden dicht op elkaar staan en een tandenstoker er niet tussen past, is flossen ook een doeltreffende manier om het gebit schoon te houden. Is er wel voldoende ruimte dan is het gebit trouwens ook schoon te houden met ragertjes die elke dag gebruikt moeten worden.

Xylitol

Naast de foute bacteriën bevat de mond ook goed bacteriën, die noodzakelijk zijn om de foute exemplaren in bedwang te houden. De vraag is dus of je geen goede bacteriën kunt toevoegen. Dat schijnt het geval te zijn bij het kauwen van xylitol, een kauwgum dat een positief effect op heeft op de mondflora.

Sterk water

Chloorhexidine is een middel dat de verkeerde bacteriën grondig te lijf gaat, zeker als de ontsteking zich nog in het beginstadium bevindt. Maar behalve de remmende werking op de vorming van plak kent dit goedje ook bijwerkingen, zoals een andere smaak en een bruinige kleur op de tanden. Chloorhexidine dient daarom zo kort mogelijk te worden gebruikt. Overigens zijn er ook mondwaters in de handel die naast het bestrijden van de bacteriën tevens de slechte adem verminderen.

Tandpasta

Sommigen poetsen hun tanden zonder tandpasta, maar de reiniging van het gebit is dan onvoldoende en zeker in geval van tandplak is tandpasta een noodzaak. Het bevat namelijk middelen die de tandplak oplossen. Bepaalde tandpasta’s bevatten ook zinkverbindingen die het ontstaan van tandsteen belemmeren. Ook zijn er pasta’s die stoffen als cetylpyridiniumchloride of triclosan bevatten, hetgeen de bacteriegroei afremt. Neem bij het poetsen van het gebit ook altijd de binnenkant van de tanden en kiezen mee.

Met je mond vol tanden staan

Neem tijdig maatregelen bij tandvleesproblemen, want het zou jammer zijn als je alleen nog maar figuurlijk met je mond vol tanden kunt staan.
© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking: Oorzaken, symptomen en gevolgenTandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het ta…
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…
Mijn tandvlees is ontstoken, wat nu?Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genaamd, is een pijnlijk verschijnsel in de mond. Bij de meeste mensen zorgt ont…
Ontstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenOntstoken tandvlees: Oorzaken, symptomen en behandelingenGezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt strak om de tanden. Ontstoken tandvlees is daarentegen roder van kleur en…

Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Candida door antibiotica, ijzergebrek of chemotherapieCandida of in de volksmond schimmelinfectie komt bij heel veel mensen voor. Wat velen niet weten is dat antibiotica met…
Bronnen en referenties
  • Plus Special 2010
  • Santé april 2016
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.