Verstopping en diarree
Twee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moeten.
Obstipatie en buikloop kunnen voor veel ongemakkelijke problemen zorgen. Hoe kunnen deze klachten ontstaan, maar nog belangrijker is de vraag hoe kunnen wij ze verhelpen?
Verstopping/obstipatie
Verstopping ook wel obstipatie genoemd kan ontstaan door gebrek aan vocht, vezels of beweging. Ook kan er soms een erfelijke factor mee spelen. Ook kan het op houden van ontlasting, door haast of een ander dagritme, voor verstopping zorgen. De ontlasting blijft dan te lang in je dikke darm en wordt hard en droog. Daardoor gaat het poepen lastiger en kan het pijn doen.
Wanneer heb je verstopping/obstipatie
De omschrijving van obstipatie varieert per persoon. De een gaat namelijk twee keer per dag naar de wc, maar een ander gaat een keer in de twee dagen. Wanneer je stoelgang afwijkt van je vaste patroon en de ontlasting hard is, kun je spreken van obstipatie. Je kunt dan buikpijn krijgen die soms de vorm heeft van weeën. Bij ernstige obstipatie kunnen die zo heftig zijn, dat je er zelfs van moet overgeven.
Tegen gaan van verstopping/obstipatie
Om obstipatie tegen te gaan, kun je aanpassingen doen in bijvoorbeeld je leefstijl. Door meer te drinken, meer vezelrijke voeding te eten en meer te bewegen. Lukt dat niet en is er sprake van chronische obstipatie dan kan de huisarts een laxeermiddel voorschrijven dat bij langdurige gebruik de darm niet lui maakt, anders dan de middelen die bij de drogist worden verkocht. Deze laatste zijn overigens wel uitermate geschikt voor tijdelijk gebruikt, bijvoorbeeld om mee te nemen op vakantie.
Diarree/buikloop
De bandeling van diarree ook wel buikloop genoemd is een ander verhaal. De oorzaak is veelal een darmwandinfectie die vaak ontstaat door virussen of soms door bacteriën. De dramwand kan daardoor minder vocht opnemen en als gevolg wordt de ontlasting dunner.
Wanneer heb je diarree/buikloop
Je hebt diarree als je een paar keer per dag naar de wc moet en je ontlasting waterig is. Hierbij kun je hevige buikkrampen ervaren.
Tegen gaan van diarree/buikloop
Het is een natuurlijk mechanisme om de virussen en bacterieën uit je lichaam te laten verdwijnen. Daarom in het beter om diarree de eerste vierentwintig tot achtenveertig uur gewoon te laten gaan. Ook is het belangrijk veel te drinken zodat je maagdarmkanaal goed schoonspoelt en je vochtgebrek voorkomt. Ben je op reis of moet je pe se ergens heen, dan kun je eventueel een stopmiddel nemen. De darminfectie gaat hierdoor niet over en als je het langer dan een paar dagen gebruikt, kan het juist weer voor verstopping zorgen. Houdt de diarree langer aan en heb je bovendien koorts, dan is het zaak om de huisarts in te schakelen.