Verstopping en diarree

Verstopping en diarree Twee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moeten. Obstipatie en buikloop kunnen voor veel ongemakkelijke problemen zorgen. Hoe kunnen deze klachten ontstaan, maar nog belangrijker is de vraag hoe kunnen wij ze verhelpen?

Verstopping/obstipatie

Verstopping ook wel obstipatie genoemd kan ontstaan door gebrek aan vocht, vezels of beweging. Ook kan er soms een erfelijke factor mee spelen. Ook kan het op houden van ontlasting, door haast of een ander dagritme, voor verstopping zorgen. De ontlasting blijft dan te lang in je dikke darm en wordt hard en droog. Daardoor gaat het poepen lastiger en kan het pijn doen.

Wanneer heb je verstopping/obstipatie

De omschrijving van obstipatie varieert per persoon. De een gaat namelijk twee keer per dag naar de wc, maar een ander gaat een keer in de twee dagen. Wanneer je stoelgang afwijkt van je vaste patroon en de ontlasting hard is, kun je spreken van obstipatie. Je kunt dan buikpijn krijgen die soms de vorm heeft van weeën. Bij ernstige obstipatie kunnen die zo heftig zijn, dat je er zelfs van moet overgeven.

Tegen gaan van verstopping/obstipatie

Om obstipatie tegen te gaan, kun je aanpassingen doen in bijvoorbeeld je leefstijl. Door meer te drinken, meer vezelrijke voeding te eten en meer te bewegen. Lukt dat niet en is er sprake van chronische obstipatie dan kan de huisarts een laxeermiddel voorschrijven dat bij langdurige gebruik de darm niet lui maakt, anders dan de middelen die bij de drogist worden verkocht. Deze laatste zijn overigens wel uitermate geschikt voor tijdelijk gebruikt, bijvoorbeeld om mee te nemen op vakantie.

Diarree/buikloop

De bandeling van diarree ook wel buikloop genoemd is een ander verhaal. De oorzaak is veelal een darmwandinfectie die vaak ontstaat door virussen of soms door bacteriën. De dramwand kan daardoor minder vocht opnemen en als gevolg wordt de ontlasting dunner.

Wanneer heb je diarree/buikloop

Je hebt diarree als je een paar keer per dag naar de wc moet en je ontlasting waterig is. Hierbij kun je hevige buikkrampen ervaren.

Tegen gaan van diarree/buikloop

Het is een natuurlijk mechanisme om de virussen en bacterieën uit je lichaam te laten verdwijnen. Daarom in het beter om diarree de eerste vierentwintig tot achtenveertig uur gewoon te laten gaan. Ook is het belangrijk veel te drinken zodat je maagdarmkanaal goed schoonspoelt en je vochtgebrek voorkomt. Ben je op reis of moet je pe se ergens heen, dan kun je eventueel een stopmiddel nemen. De darminfectie gaat hierdoor niet over en als je het langer dan een paar dagen gebruikt, kan het juist weer voor verstopping zorgen. Houdt de diarree langer aan en heb je bovendien koorts, dan is het zaak om de huisarts in te schakelen.
© 2008 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Verstopping; wat doe je eraan en hoe voorkom je het?Verstopping, een vervelend verschijnsel in je buik. Je stoelgang is ontregeld, je ontlasting zit vast en komt er met moe…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…

Probleem of stoornis: GenderidentiteitsstoornisIn de ontwikkeling tot man of vrouw zijn twee fasen te onderscheiden: een fase waarin het kind zich bewust wordt van het…
Natuurgeneeskunde: Bof, Rode hond, RoodvonkRoodvonk begint aan de hals en borst en breidt zich over het hele lichaam uit, alleen niet in het gezicht. Strijkt men m…
Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.