Yoga bij zwangerschap

Yoga bij zwangerschap Tijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke klachten met zich meebrengen zoals rugklachten, slapeloosheid en vermoeidheid. Ook gevoelens van onzekerheid en angst kunnen de kop opsteken. De hormonale veranderingen die in jouw lichaam aan het werk zijn, kunnen je lichamelijk en emotioneel dusdanig in de war brengen, dat je jezelf niet meer herkent. Met al deze ongemakken kan zwangerschapsyoga je helpen.

Yoga en waar het goed voor is

Yoga kan worden toegepast om te ontspannen, om een soepel lichaam te krijgen, om geestelijk rust te krijgen en zelfs om een verkoudheid te bestrijden. Er zijn veel verschillende soorten yoga die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. De yoga waar we het hier over gaan hebben is zwangerschapsyoga, zwangerschapsyoga kan helpen om ongemakken tijdens de zwangerschap te verlichten.

Zwanger worden

Wanneer er geen medische redenen zijn waardoor je niet zwanger kunt worden, maar het toch niet lukt om in verwachting te raken, dan is het goed om yoga te gaan beoefenen. Door yoga te beoefenen ontstaat rust en ontspanning, wat kan helpen bij het zwanger raken.

Zwanger zijn

Na drie maanden zwangerschap kun je beginnen met zwangerschapsyoga. Daar leer je technieken om lichamelijke ongemakken zoals slapeloosheid en vermoeidheid te verlichten. Ook leer je er vertrouwen te hebben in je lichaam, hoe je je zekerder kunt voelen en wat je moet doen tijdens de bevalling.

Lage rugpijn

Doordat je houding tijdens de zwangerschap verandert kan er lage rugpijn ontstaan. De baarmoeder zit met banden bevestigd aan de achterzijde van het bekken. Doordat tijdens de zwangerschap het gewicht van de baarmoeder toeneemt, kun je daardoor een pijnlijke rug krijgen. Wanneer je zwangerschapsyoga beoefent, word je geleerd om daar op een goede manier mee om te gaan. Door regelmatig yoga te beoefenen, zorg je ervoor dat je lichaamsfuncties verbeteren en dat afvalstoffen zich makkelijker afscheiden. Ook de vochtregulatie zal worden verbeterd door de yoga. Regelmatig oefenen helpt om de ruggengraat soepel te houden zodat je geleidelijk meer vrijheidsbeweging krijgt en meer gemak gaat voelen in je houding en bewegingen. Chronische stress zal worden weggenomen en dat is goed voor jou, maar ook voor je ongeboren baby. Dit zijn grote voordelen tijdens de zwangerschap en de bevalling.

Yoga houdingen

Zwangerschapsyoga houdingen zijn gericht op houdingen en bewegingen die natuurlijk zijn tijdens een bevalling. Daardoor kun je meer vertrouwen krijgen in je vermogen om de pijnlijke weeën op te vangen en samen met het beheersen van je ademhaling speelt dit een belangrijke rol tijdens de bevalling. Wanneer je op de juiste manier ademhaalt kun je spanningen weg ademen, wat een grote hulp is tijdens de bevalling. De yoga is er ook op gericht om het lichaam soepel te houden en ontvankelijk voor de geboorte van de baby. Yoga kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van lichaam en geest. Uiteraard is zwangerschapsyoga geen garantie voor een snelle en pijnloze bevalling. Wel biedt deze vorm van yoga je een hulpmiddel om te vertrouwen op je lichaam en te laten komen wat er komen gaat zonder dat je daar angst bij voelt.

Tijdens de lessen

Tijdens het beoefenen van zwangerschapsyoga kom je andere vrouwen tegen die hetzelfde meemaken als jij. Het is altijd fijn om met gelijkgestemde zielen ervaringen en gevoelens uit te wisselen. Samen leer je je ontspannen en wordt er gewerkt aan de voorbereidingen op de bevalling, zoals perstechnieken en het opvangen van de weeën. Je raakt vertrouwd met je lichaam en leert haar mogelijkheden kennen. Daarnaast krijg je informatie, maar er is ook ruimte voor gezelligheid.

En verder

Vaak zijn er bij een cursus zwangerschapsyoga nog andere onderdelen die aan bod komen, zoals een informatieavond of -ochtend over het geven van borstvoeding. Een partnerles is ook een handig onderdeel, zodat ook je partner weet waar hij of zij aan toe is. Na de bevalling is er een terugkom uurtje met de baby’s.

Lees verder

© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
ZwangerschapsyogaZwangerschapsyoga is een variant van yoga speciaal ontwikkelt voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap verandert h…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…

Zwangerschap: week 21 tot en met 24Zwangerschap: week 21 tot en met 24In deze periode is de 20 weken echo achter de rug. Mocht hier iets uitgekomen zijn, dan kan daar nu actie op worden onde…
ZwangerschapstestsZwangerschapstestsDe enige manier om erachter te komen of je zwanger bent, is door het doen van een zwangerschapstest. Eigenlijk zijn de t…
Bronnen en referenties
  • Healthy magazine januari februari 2011
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 30-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.