Zwangerschap: week 21 tot en met 24

Zwangerschap: week 21 tot en met 24 In deze periode is de 20 weken echo achter de rug. Mocht hier iets uitgekomen zijn, dan kan daar nu actie op worden ondernomen. Anders is het grote genieten nu begonnen! Stort je op de babykamer. Indien je het geslacht weet kun je op zoek naar roze of blauwe kleertjes of accessoires. De baby groeit in deze periode weer erg hard. Bij 21 weken is je kindje al op de helft van zijn uiteindelijke lengte. Vanaf ongeveer 24 weken is de baby goed te voelen vanaf de buitenkant. Je partner kan de bewegingen nu waarschijnlijk ook goed voelen.

Week 21

De lengte die je kindje nu heeft, is ongeveer de helft van de uiteindelijke lengte bij de geboorte. Het gewicht van de baby is wel nog erg laag. Hij weegt nu ongeveer 360 gram. Vanaf nu neemt dit gewicht iedere week met zo'n 60 gram toe. Dit betekend dat het gewicht tot aan de bevalling toe, nog vertienvoudigd wordt.

Zelf zal je vanaf deze week ongeveer een halve kilo per week aankomen. Dit is heel normaal, je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken. De baarmoeder zal ook erg snel gaan groeien. Hierdoor kun je last krijgen van bandenpijn. Bandenpijn voelt als een stekende pijn aan de zijkanten van je baarmoeder. Bandenpijn kan geen kwaad, maar het kan wel als vervelend worden ervaren. Het enige wat je ertegen kunt doen is even lekker gaan liggen, bijvoorbeeld met een warme kruik.

Week 22

In de 22e week van de zwangerschap hebben de oren van je baby hun uiteindelijke vorm al aangenomen. Ook kan hij geluiden van buiten de baarmoeder al goed waarnemen en zelfs al bepaalde geluiden herkennen. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig naar een bepaald liedje luistert tijdens de zwangerschap, zal je baby dit na de bevalling herkennen. Dit kan erg rustgevend werken voor je kindje.

Je zal vanaf nu goed gaan merken dat je lichaam veranderd. Voor je gevoel wordt je met de dag dikker! Het is belangrijk dat je gezond eet. Je mag echter niet gaan lijnen tijdens de zwangerschap. Hoe verleidelijk het ook is, nu je je lichaam zo ziet veranderen. Wanneer je gaat lijnen worden er vetten afgebroken, die bevatten gifstoffen die bij je kindje terecht kunnen komen. Reden genoeg om het lijnen nog even uit te stellen tot na de bevalling.

Week 23

Je kindje weegt nu alweer 500 gram. Op dit moment is het hoofdje nog iets groter in verhouding tot de rest van het lichaam. Maar vanaf nu zal dit gaan veranderen en zal de groei van de rest van het lichaam bijtrekken. Het kindje zal nu ook beginnen met ademen. Omdat het kindje nog in het vruchtwater leeft, komt er vruchtwater in de longetjes in plaats van lucht. Maar ook al kan je kindje nu zelfstandig ademen, de longetjes zullen nog heel wat weken nodig hebben om te rijpen.

Let goed op dat je iedere dag je buik insmeert met een vocht inbrengende creme. Doordat je buik nu zo hard groeit, heb je namelijk een grote kans op zwangerschapsstriemen, oftewel striae. Dit zijn strepen die ontstaan doordat de bovenste laag van de huid scheurt door de snelle groei. In het begin zullen deze strepen donkerpaars van kleur zijn, na verloop van tijd zal deze kleur veranderen in lichtroze of wit. Helaas zijn de striemen niet altijd te voorkomen. Behalve een goede verzorging van de huid, spelen erfelijke factoren namelijk ook een rol.

Week 24

Je baby heeft al een heel eigen slaapritme. Hij slaap wel zo'n 16 tot 20 uur per dag. Dit slaapritme is vaak erg afwijkend van dat van jezelf. Dit komt doordat de baby in slaap wordt gewiegd door jou bewegingen. Wanneer jij dan lekker wilt gaan slapen, zal de baby juist wakker zijn. Ook zijn favoriete slaaphouding heeft hij al ontwikkeld. Het kindje zal nu ook een dikkere vetlaag gaan ontwikkelen. Dit heeft hij nodig om zichzelf na de geboorte warm te houden.

Zelf kun je de baby nu vanaf de buitenkant voelen. dit is natuurlijk extra leuk voor je partner. De baby kan nu reageren op zijn hand, of zelfs op zijn stem.

Lees verder

© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
Zwanger, week 1 t/m 4Zwanger, week 1 t/m 4'Zwanger, week 1 t/m 4' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste 4 wek…
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
De pil vergeten! Wat zijn de gevolgen?De pil vergeten! Wat zijn de gevolgen?Je bent de pil vergeten. Wat kun je nu het beste doen? Het kan iedereen wel eens overkomen de pil te vergeten. Maar soms…

Slimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentSlimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentGezond leven. Zeker als je zwanger bent of wilt worden van groot belang. Alleen, stel dat je leefstijl en voedingsgewoon…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 28-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.