Zwangerschap: week 33 tot en met 36

Zwangerschap: week 33 tot en met 36 De 33ste tot en met de 36ste week van de zwangerschap, het aftellen is nu zo langzamerhand begonnen. Nog maar een paar weken te gaan! Rond de 33ste week is een kindje vaak al 2000 gram. In de komende weken zal dit gewicht langzaam nog wat toenemen. Verder zal je zwangerschapsverlof ingaan indien je werkt. Geniet ervan en probeer lekker nog wat uit te rusten voordat de baby er is. Verder is het goed om ng eens op een rijtje te zetten of je alles in huis hebt. De bevalling laat nu niet lang meer op zich wachten.

Week 33

In deze week maakt het kindje weer een flinke groeispurt. Het is al 2 kilo zwaar, maar zal vanaf deze week nog zo'n 230 gram per week aankomen. Qua lengte zal hij nog maar enkele centimeters groeien de komende tijd.

Controleer nog een keer goed of je alles voor de baby uitzet al in huis hebt gehaald. De laatste spulletjes kun je nu nog in huis halen. Omdat veel zwangere vrouwen nogal eens vergeetachtig zijn, is het goed om alles wat je te binnen schiet, direct even op te schrijven.

Week 34

In de 34ste week van de zwangerschap is in principe alles al 'af' aan de baby. Wanneer de baby nu geboren zou worden, heeft hij al 99% kans om te overleven. Zelfs de longetjes van de baby zijn inmiddels gerijpt. Omdat het kindje nog wel redelijk klein en licht is, zal het vaak nog even in de couveuse moeten liggen om aan te sterken.

Wanneer je 6 weken van tevoren stopt met werken, gaat in deze week je zwangerschapsverlof in. Doe vooral lekker rustig aan. Probeer iedere middag even een uurtje extra te slapen. Je lichaam heeft dit nodig om zich voor te bereiden op de bevalling. Ook kun je je energie na de bevalling nog goed gebruiken.

Week 35

In deze week zou je erg veel last kunnen krijgen van je longen. Wanneer je baby nog niet in begonnen met indalen, zit de baarmoeder erg hoog. Dit kan de ademhaling belemmeren.

Als het goed is, is er al iemand van het kraamcentrum bij je langs geweest voor een intakegesprek. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan even contact met hen op. Tijdens de intake willen ze vaak het kamertje van de baby, en je eigen slaapkamer zien. Verder worden er wat praktische zaken besproken, zoals welke uren je kraamzorg zou willen. Deze uren zijn namelijk flexibel in te delen.

Week 36

De kans dat de baby al is ingedaald is erg groot. De buik komt dan erg laag te hangen. Wanneer je baby is ingedaald, zal hij niet meer van positie veranderen. De bewegingen van je kindje zullen in deze week weer wat minder worden, omdat er erg weinig ruimte is!

Pak alvast een tas is voor het geval je naar het ziekenhuis moet. In deze tas moet het volgende zitten:
 • Ponskaartje van het ziekenhuis en verzekeringspasje
 • Papieren van verloskundige (controlekaart)
 • Fototoestel
 • Shirt voor tijdens de bevalling
 • Makkelijke kleding voor na de bevalling
 • Toiletspullen
 • Kleding voor als je weer naar huis mag

Ook voor de baby moet je alvast het een en ander klaar hebben liggen, onder andere:
 • 2 rompertjes + 2 setjes kleding
 • mutsje
 • sokjes
 • vestje
 • maxi cosi

Zaken als luiers en flesjes hoef je zelf niet meer te nemen naar het ziekenhuis. Hier wordt allemaal voor gezorgd. Bij het inpakken van deze tas is het goed om er vanuit te gaan dat je minimaal 1 nacht in het ziekenhuis moet verblijven. Zo heb je in ieder geval voor de eerste dag genoeg. En je kunt natuurlijk beter teveel dan te weinig meenemen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…
De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerMet 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardo…
Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Eindelijk is je zwangerschapstest dan positief en ben je zwanger, maar wat moet er nu allemaal gebeuren? Wat komt er op…
De ontwikkeling van je baby; 35 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 35 weken zwangerIn week 35 heeft de baarmoeder van een zwangere vrouw zo ongeveer het hoogste punt bereikt. De baby zal hier de komende…

Slimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentSlimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentGezond leven. Zeker als je zwanger bent of wilt worden van groot belang. Alleen, stel dat je leefstijl en voedingsgewoon…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 28-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.