Zwangerschap: week 29 tot en met 32

Zwangerschap: week 29 tot en met 32 Het derde trimester van de zwangerschap is aangebroken! De laatste loodjes! Maar wat staat je allemaal nog te wachten in deze laatste periode? De baby heeft steeds minder bewegingsruimte in je buik. Zelf kun je weer wat meer last krijgen van kwaaltjes. Bijvoorbeeld vocht vasthouden of spataderen. Helaas hoort het er allemaal bij.

Week 29

Je baby krijgt steeds minder ruimte om te bewegen. De bewegingen van je kindje zijn erg goed te voelen, en af en toe kan dit behoorlijk pijnlijk voor je zijn. Het kan zelfs aanvoelen alsof je buik blauw is geworden van binnen. De hersenen van je baby zullen zich in deze weken goed gaan ontwikkelen. Hiervoor heeft de baby extra behoefte aan voedingsstoffen. Let dus ook goed op je eigen voeding.

Je kunt in deze tijd wat vocht gaan vasthouden. Dit zit vooral in de enkels, voeten en vingers. Probeer niet te lang achter elkaar te zitten, of juist te staan. Ook met slapen kun je het beste een kussentje onder je voeten leggen. Dit bevorderd de doorbloeding en zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van spataderen. Ook knellende kleding kun je beter even achter wegen laten.

Week 30

In de dertigste zwangerschapsweek is het kindje eigenlijk ale helemaal af. Toch is het verstandig als hij nog even veilig in je buik blijft. De komende weken zal hij namelijk nog nodig hebben om weerstand op te bouwen, en om te leren om zichzelf warm te houden. Vaak liggen kindjes rond deze week al met hun hoofdje omlaag. Mocht dit nog niet het geval zijn, is dit nog geen reden om je zorgen te maken.

Het is goed om alvast na te denken over waar je wilt gaan bevallen, thuis of in het ziekenhuis. In Nederland is het zo dat je dit helemaal zelf mag bepalen. Gelukkig hoef je hier van tevoren nog geen definitieve beslissing over te maken. Je mag op het laatste moment nog van gedachte veranderen. Je kunt goed aan je lichaam merken dat het nu allemaal iets zwaarder wordt. Je kunt helemaal buiten adem zijn door alledaagse handelingen, bijvoorbeeld trappenlopen.

Week 31

De baby heeft nu echt niet veel bewegingsruimte meer. Hij is nu al rond de 40 cm lang, en weegt al 1,5 kilo! De bewegingen van je baby zijn iets minder goed te voelen, doordat hij minder ruimte heeft om te bewegen. Voel je echter helemaal geen beweging, neem dan contact op met de verloskundige!

De baby zal rond deze periode zijn definitieve positie aannemen. De beste houding is met het hoofdje naar beneden. Ongeveer 95% van alle kindjes zal uit zichzelf deze houding aannemen. De overige 5% zal in een stuit liggen. Wanneer dit het geval is, zullen er draaipogingen worden gedaan. Als dit niet lukt zul je wellicht een keizersnede moeten ondergaan in plaats van een natuurlijke bevalling.

Week 32

De donshaartjes waarmee de baby eerst was bedekt, zijn nu helemaal verdwenen. Het kan zo zijn dat je kindje al flink wat hoofdhaar heeft in de 32ste week. maar dit is bij lang niet alle baby's het geval. Maar zowel de kleur als de textuur van de haartjes, zegt nog niets over hoe het haar eruit zal komen te zien.

Vanaf deze week zul je iedere 2 weken bij de verloskundige op controle moeten komen. Ademhalen kan steeds moeilijker worden, doordat je dikke buik flink in de weg zit. Wanneer je baby is ingedaald (meestal vanaf week 34), zal je hier weer iets minder last van hebben.

Lees verder

© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 34 weken zwangerIn week 34 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2200 gram en is bijna 43 centimeter lang. In aanleg is de baby klaar…
De ontwikkeling van je baby; 29 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 29 weken zwangerIn week 29 weegt een ongeboren baby zo'n 1100 gram, en is bijna 37 centimeter lang. De hersenen van de baby zijn inmidde…
De ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 33 weken zwangerIn week 33 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 2000 gram, en is ongeveer 41 centimeter lang. De baby wordt de komen…
De ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 21 weken zwangerVanaf week 21 zal de baby flink in gewicht gaan groeien; dit geldt dus ook voor een zwangere vrouw. De buik wordt dan oo…

Slimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentSlimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bentGezond leven. Zeker als je zwanger bent of wilt worden van groot belang. Alleen, stel dat je leefstijl en voedingsgewoon…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.