Slimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bent

Slimmer Zwanger: online coaching als je zwanger bent Gezond leven. Zeker als je zwanger bent of wilt worden van groot belang. Alleen, stel dat je leefstijl en voedingsgewoontes niet op en top zijn. Dan is het best lastig dat te veranderen. Met die gedachte is er nu een coachingprogramma ontwikkeld door het Erasmus MC: Slimmer Zwanger. Via een aantal ziektekostenverzekeraars is het nog gratis ook. Voor wie, hoe en wat? Lees verder... Coaches zijn hip en hot, dus mag het geen verbazing wekken dat er nu ook een heuse zwangerschapscoach bestaat! Online, dan. En wel in het 'leven' geroepen door het Erasmus MC. Het gaat om een persoonlijk coachingsprogramma met de naam 'Slimmer Zwanger'. Er is een website die toegankelijk is via de mobiele telefoon, gecompleteerd met adviezen per sms en mail. Deelnemers worden via het programma aan kennis geholpen over gezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Dat is nuttig als je zwanger bent, maar ook als je het wilt worden! Gezonde gewoonten maken de kans op onvruchtbaarheid namelijk lager - of je nu vrouw of man bent - én goede leef- en eetgewoontes verlagen aantoonbaar de risico’s op complicaties tijdens je zwangerschap en rond je bevalling.

Ongezond leven = ongezond zwanger

Laten we de zaak even omkeren. Net zoals gezonde gewoontes je voor en tijdens de zwangerschap ondersteunen, betekenen ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten risico's. Je hebt minder kans om zwanger te worden, en juist weer een hogere kans op aangeboren aandoeningen bij het kind. Ook blijkt dat mensen die een ongezonde leefstijl hebben, vaker problemen ervaren rond de bevalling. Maar ja.. wat doe je aan niet al te gezonde leefgewoontes? Ze zijn moeilijk te veranderen. Entree de coach. Net zoals een sportcoach, een budgetcoach of een lifestyle-coach je aan betere gewoontes helpen, is het coachingsprogramma Slimmer Zwanger er om je een steuntje in de rug te geven.

Multifunctioneel

De online zelftest op www.slimmerzwanger.nl is multifunctioneel. Deze test is namelijk ook te gebruiken door verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en andere zorgverleners. Via de test kunnen zij voor hun clienten snel en eenvoudig de nodige verbeterpunten in voeding en leefstijl op het spoor komen.

"Het gaat echt helpen!"

Prof.dr. Régine Steegers-Theunissen, arts-epidemioloog bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC, bedacht het programma. Steegers: “Wij hebben de verwachting dat een persoonlijk coachingsprogramma deelnemers echt gaat helpen bij zoiets moeilijks als het veranderen van ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Slimmer Zwanger komt overigens niet in de plaats van persoonlijke consulten van artsen of verloskundigen. We denken dat het een waardevolle aanvulling kan zijn voor mensen die misschien niet zo gezond leven, maar er wel iets aan willen doen.“

Wat kun je ermee?

Wat kun je nu met Slimmer Zwanger? Ten eerste kun je jezelf op je leefgewoontes en leefstijl screenen via de website op de mobiele telefoon of computer. Factoren als leeftijd, body mass index (BMI, een index om te kijken of je te zwaar of te licht bent) en verschillende voedings- en leefstijlrisicofactoren worden in kaart gebracht. Wat zijn de risicofactoren voor jou persoonlijk? Vanuit de uitkomst wordt jouw individuele coachingsprogramma bepaald. Dit gaat vervolgens periodiek boodschappen (tips, weetjes, recepten) versturen via je mobiele telefoon, door middel van SMS en e-mail. Steegers: “Na de eerste screening vinden er nog vier screeningen plaats om de zes weken. Het coachingsprogramma past zich aan afhankelijk van de vraag of iemand al zwanger is zodat de coaching echt op maat blijft.”

V/M én gratis voor verzekerden

Slimmer Zwanger is er niet alleen voor vrouwen, maar ook voor de mannen die samen met hun partner een kinderwens hebben. Wie verzekerd is via Achmea, waaronder Zilveren Kruis Achmea, Agis Zorgverzekeringen, Avero Achmea, Interpolis en FBTO, kan gratis gebruik maken van het programma. Deze zorgverzekeraars vergoeden namelijk de kosten voor hun cliënten. Andere mensen kunnen ook meedoen, maar niet helemaal voor nop.

Erasmus MC

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…

Gezondheidsrisico's na zwangerschapsvergiftigingGezondheidsrisico's na zwangerschapsvergiftigingOver de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging wordt steeds meer bekend. Zo bleek onlangs dat zwangerschapsvergiftiging…
Zwangerschap: week 33 tot en met 36Zwangerschap: week 33 tot en met 36De 33ste tot en met de 36ste week van de zwangerschap, het aftellen is nu zo langzamerhand begonnen. Nog maar een paar w…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Erasmus MC
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.