Zwanger en toch ongesteld

Zwanger en toch ongesteld Ongesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een verschijnsel dat wel eens gezien wordt bij zwangere vrouwen. Het gaat hier niet om een echte menstruatie.

De pil en zwangerschap

De kans dat een vrouw of meisje door de pil heen zwanger wordt, is klein, maar die kans is er wel. De kans op een zwangerschap is minder dan 1 procent, wie de pil niet goed inneemt heeft een hogere kans op een zwangerschap. De pil veroorzaakt iedere maand een bloeding, ook wel menstruatie genoemd. Wie toch zwanger is geworden door de pil heen, zal normaal gesproken geen bloeding meer krijgen tijdens de stopweek.

Toch kan het voorkomen dat er evengoed een bloeding plaats vindt. Je zou dit aan kunnen zien als een normale menstruatie zonder dat je eraan denkt zwanger te zijn. Merk je dat de bloeding minder is dan normaal of krijg je klachten die wel erg veel op een zwangerschap lijken, doe dan voor de zekerheid een test. De pil zal op zich niet zo snel schade aan het kind toebrengen, maar voorkomen is beter dan genezen.

Een bloeding is geen menstruatie

Om verwarring te voorkomen: een (maandelijkse) bloeding tijdens de zwangerschap is zeker geen menstruatie. Bij een menstruatie wordt er baarmoederslijmvlies en een onbevrucht eitje afgestoten. Tijdens de zwangerschap is het niet de bedoeling dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. dan zou dit immers resulteren in een miskraam.

Oorzaak maandelijkse bloeding

Het blijft een vreemd verschijnsel: vrouwen die tijdens hun zwangerschap maandelijks een bloeding hebben. Wat vaak opvalt is dat deze bloeding minder en korter duurt dan bij een normale menstruatie. Wat de oorzaak van deze bloeding is, kan verschillend zijn. Een gesprongen adertje, het oprekken van de baarmoeder, een poliep of vleesboom, maar soms ook is er helemaal geen oorzaak te vinden. De artsen staan dan voor een raadsel.

Wel is het belangrijk om de zwangerschap goed te blijven volgen. Bloedingen tijdens de zwangerschap zijn nooit goed, maar soms kunnen ze ook geen kwaad doen. En soms zit de natuur ontzettend vreemd in elkaar. De meeste vrouwen hebben overigens na drie tot zes maanden zwangerschap geen last meer van deze maandelijkse bloedingen.

Risico's

De meeste vrouwen die maandelijks een bloeding krijgen en toch zwanger zijn, hebben dus niet in de gaten dat ze zwanger zijn. Logisch, je gaat geen test doen als je denkt ongesteld te zijn. Vaak roken en drinken vrouwen daarom gewoon door, of leven op een andere manier ongezond. Indien je je hier achteraf druk over maakt: de meeste kinderen komen gewoon volledig gezond ter wereld. Op het moment dat je erachter komt zwanger te zijn, leef dan alsnog zo gezond mogelijk.

Het risico dat de bloedingen schadelijk zijn voor je kind, is ook klein te noemen, maar hangt ook een beetje van de oorzaak af. In geval van een poliep of vleesboom kan deze de zwangerschap of bevalling wel nadelig beïnvloeden. Wanneer er geen oorzaak wordt gevonden voor de bloedingen, dan zal het niet zo schadelijk zijn voor het kind.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…
Verschillende soorten zwangerschapstestenVerschillende soorten zwangerschapstestenEr zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt. Zo zijn er verschillende merken, verschillende metho…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…

Vaginisme en zwanger willen wordenVaginisme en zwanger willen wordenVrouwen met vaginisme die zwanger willen worden: een onmogelijk doel? Nee hoor, helemaal niet! Er zijn genoeg vrouwen me…
Kan ik nu zwanger zijn?Zelfs soms als mensen veilig hebben gevreeën vragen ze zich nog af of ze wellicht zwanger, het kan zijn dat als u het ec…
Reacties

Jennifer, 13-05-2013
Hallo ik heb een vraagje… ongeveer 2 maanden geleden heb ik onveilig gevreeën en hij is in me gekomen. Ik ben de morning afterpil vergeten. Daarna ben ik later dan normaal ongesteld geworden en de zwangerschapstest was negatief. Maand erna (vorig week) was ik ongesteld maar ik weet niet waarom ik voel me zwanger. Kan ik zwanger zijn? Reactie infoteur, 13-05-2013
Als de test negatief was lijkt mij dit sterk, tenzij je daarna nog onveilig gevreeën hebt.

Miek, 16-04-2013
Ik ben sinds augustus vorig jaar gestopt met de pil. Vervolgens ben ik tot januari niet ongesteld geweest. Hier ook mee naar de dokter geweest, maar ik bleek niet zwanger te zijn. Daarna ben ik twee keer normaal ongesteld geweest. Nu was ik tot vandaag 10 dagen overtijd. Ik heb een test gedaan maar deze was negatief. Vandaag ben ik heel lich ongesteld geworden. Alleen als ik naar de wc ga verlies ik weinig tot geen bloekverlies. En als ik bloedverlies heb is het een propje bloed.
Ik ben verder steeds duizelig, erg misselijk, last van mijn ogen, opgeblazen gevoel, vaak moeten plassen en jeukende borsten. Maar een zwangerschaps test was negatief…

Kan iemand mij helpen? Ben ik dan toch zwanger? Ik weet het niet meer.

Liefs Miek Reactie infoteur, 16-04-2013
Het kan dat je zwanger bent maar de test te vroeg is afgenomen. Overtijd wil niks zeggen: een menstruatie treedt op 14 dagen ná de eisprong. Wanneer de eisprong later komt, komt dus ook de verwachte menstruatie later. Het kan echter ook zijn dat je niet zwanger bent maar het zo graag wilt zijn, dat je zwangerschapskwalen ervaart. Doe over 3 dagen nog eens een test, tenzij de menstruatie op gang is gekomen.

Ikke, 21-03-2012
Ik ben gewoon elke maand ongesteld en ben er vandaag achter gekomen dat ik al 3,5 maand zwanger ben. Echt heel raar… morgen echo ziekenhuis. Reactie infoteur, 28-03-2012
Het is inderdaad mogelijk dat er tijdens een zwangerschap evengoed bloedverlies, een zogenaamde nep-menstruatie optreedt.

Maureen, 30-08-2011
Ik ben elke maand ongsteld geworden maar vorije maand ik had mijn ongesteld alleen voor 2 dagen en ik voel mijn onder buik hard en geswollen deze maand ik heb mijn ongesteld ook 2 dagen normaal het duurt 4 of 5 dagen.

Ik vrrag mij af: ben ik zwanger of niet? Reactie infoteur, 30-08-2011
Hallo Maureen, een kortere menstruatie kan wel eens voorkomen. Ik raad je aan de volgende twee artiklen door te lezen. Misschien herken je hierin wat meer symptomen.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/81354-hoe-groot-is-de-kans-dat-je-zwanger-bent.html (Hoe groot is de kans dat je zwanger bent?)

en

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/81170-tien-meest-voorkomende-symptomen-zwangerschap.html (Tien meest voorkomende symptomen zwangerschap)

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.