Vaginisme en zwanger willen worden

Vaginisme en zwanger willen worden Vrouwen met vaginisme die zwanger willen worden: een onmogelijk doel? Nee hoor, helemaal niet! Er zijn genoeg vrouwen met vaginisme, die toch zwanger worden.

Vaginisme

Vaginisme is vaak een psychische aandoening bij de vrouw, als gevolg op een medische klacht, een aandoening of een trauma. De vrouw reageert hier lichamelijk op door het aanspannen van de spieren rondom de vagina. Vaak is dit het geval wanneer er penetratie plaats vindt of wanneer de vrouw denkt dat er penetratie gaat plaats vinden. Het is dan ook vaak onmogelijk om de penis of zelfs maar een vinger naar binnen te brengen.

Zwangerschap en vaginisme

Ook vrouwen met vaginisme hebben vaak een kinderwens. Maar wanneer geslachtsgemeenschap niet mogelijk is, hoe kan je dan toch zwanger worden? Er zijn in de praktijk voldoende vrouwen die met vaginisme toch zwanger zijn geworden. Hieronder noemen we de mogelijkheden op. Eerst moet nog gezegd worden, dat de zwangerschap voor de vrouw met vaginisme vaak net zo normaal verloopt als bij iedere andere vrouw. Over de bevalling hebben we het later nog.

Zwanger worden: het spuitje of andere hulp

Wanneer er verder geen vruchtbaarheidsproblemen zijn, kan je het beste zwanger worden met een spuitje. Dit is heel makkelijk zelf thuis te doen, indien je een partner hebt. Vang het sperma op en injecteer dit zo snel mogelijk in de vagina. Aan het spuitje kan een heel dun slangetje bevestigd worden. Zelfs wanneer je als vrouw zijnde je spieren nog zo strak aanspant, komt het dunnen slangetje er makkelijk doorheen. Het kan soms even duren voordat het raak is, maar de meeste vrouwen met vaginisme worden op deze manier zwanger. Vaak helpt het wel om ook ovulatietesten te gebruiken tijdens deze methode van zwanger worden, omdat dan wat preciezer is te zeggen wanneer de eisprong plaats vindt. Zwanger worden met behulp van een spuitje vergt toch wel wat tijd en energie van beiden partners.

Een andere manier om zwanger te worden, is het vaginisme zelf aanpakken. Met behulp van een psycholoog, een fysiotherapeut (bekken-specialist) en veel geduld, is het soms mogelijk het vaginisme te remmen of te doen verdwijnen. Wanner vaginisme voortkomt uit een medische klacht, dan zal dit eerst verholpen moeten worden.

Vaginisme en bevallen

Tijdens de bevalling kan het toucheren door de verloskundige vaak wel een probleem geven. maar met veel geduld en begrip van de verloskundige, is het vaak wel te doen. Geef altijd van te voren aan dat je vaginisme hebt.

De bevalling op zich, is vaak geen groot probleem. Iets wat eruit moet, is voor de vrouw met vaginisme toch vaak anders dan iets wat erin moet. Bij sommige vrouwen verdwijnen de klachten van vaginisme zelfs na de balling, of er treedt een verbetering op. Helaas zijn er ook vrouwen die ook na de bevalling verder moeten leven met hun vaginisme.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is vaginisme?Geslachtsgemeenschap lijkt een vanzelfsprekend iets. Toch hebben behoorlijk wat vrouwen problemen met vrijpartijen. Zij…
Zwanger raken op oudere leeftijd: Invloed op ervaring moederZwanger raken op oudere leeftijd: Invloed op ervaring moederAfgelopen decennia kiezen vrouwen er steeds later voor om voor het eerst moeder te willen worden. Het is al bekend dat z…
Zelfstandig onderneemster en zwanger: zwangerschapsuitkeringZelfstandig onderneemster en zwanger: zwangerschapsuitkeringVrouwen die zelfstandig onderneemster zijn en die een kind verwachten of die al een kind hebben gekregen kunnen via de r…

De vruchtbaarheid van de mensDe vruchtbaarheid van de mensHoe vruchtbaar zijn man en vrouw nou eigenlijk? Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid en de kwaliteit van de ei-en…
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.