De ontwikkeling van je baby; 1 week zwanger

De ontwikkeling van je baby; 1 week zwanger Week 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken van 'een zwangerschap'. Maar misschien koester je (samen met je partner), wel al een tijdje de wens om in verwachting te raken. In dit artikel lees je alles over de eerste week 'zwangerschap'.

Zwanger worden

Veel vrouwen raken, op enig moment in hun leven, zwanger van een kind. Soms is de wens om zwanger te raken erg groot, voor een ander kan het idee van een zwangerschap 'even wennen' zijn. Zeker bij een eerste baby is zwanger worden spannend; de situatie is helemaal nieuw en een vrouw weet nog niet goed wat haar te wachten staat. Aan de andere kant is geen enkele zwangerschap hetzelfde; dus ook bij een tweede, derde of volgende kind kan er sprake zijn van (positieve) spanning. Het kan soms even duren om zwanger te raken; allerlei factoren, zoals vruchtbaarheid en gezondheid, spelen hierbij een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 93% van alle vrouwen die zwanger willen worden, dit lukt binnen een jaar. De overige 7% kan na een bezoekje aan de huisarts doorverwezen worden voor onderzoeken naar het ziekenhuis.

De kans om zwanger te raken vergroten

Er zijn een aantal dingen die je als vrouw (en man) kunt doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Hier worden een aantal genoemd:
  • Gezond eten en drinken (gezond eten, niet teveel alcohol nuttigen enzovoorts)
  • Niet te laat aan kinderen 'beginnen' (voor je 35e; indien mogelijk natuurlijk)
  • Stress verminderen
  • Voldoende bewegen (vrouwen met 'extreem overgewicht' hebben minder kans om zwanger te raken)

Natuurlijk heb je 'zwanger worden' niet zelf in de hand. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom het een vrouw niet lukt om zwanger te raken. Zo kan er bijvoorbeeld een probleem met de vruchtbaarheid van de man en/of de vrouw zijn. Wie na een jaar niet zwanger is, kan het beste een bezoekje brengen aan de huisarts.

Foliumzuur

Het slikken van foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje (ook; neuraalbuisdefect genoemd). Foliumzuur is een B-vitamine en te verkrijgen bij vrijwel elke drogisterij. Het slikken van foliumzuur kan al goed zijn nog voordat een vrouw zwanger is; dus vanaf een aantal weken voor de ovulatie. Tegenwoordig verkopen sommige drogisterijen ook speciaal tabletten of pillen voor vrouwen die zwanger willen raken; in dergelijke tabletten of pillen zit ook foliumzuur.

Jij in de eerste week

Zwanger worden kan erg spannend zijn; zeker wanneer je al enige tijd probeert om zwanger te raken. Probeer om samen met je partner op een positieve manier tegen een zwangerschap aan te kijken; het kan goed zijn om er samen veel over te praten. 'Druk' ervaren om zwanger te worden is echter niet handig; het kan ervoor zorgen dat je teveel met het 'zwanger raken' bezig bent.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…
Zwanger, week 17 t/m 20Zwanger, week 17 t/m 20'Zwanger, week 17 t/m 20' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…
De ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerMet week 28 is een zwangere vrouw in het derde (en dus laatste) trimester van de zwangerschap aangekomen. Nu de laatste…

De ontwikkeling van je baby; 3 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 3 weken zwangerIn de derde week van je zwangerschap ben je daadwerkelijk zwanger! Aan het begin van deze week heb je eisprong (ovulatie…
Zwangerschap: Wat mag wel of niet gebruikt worden?Zwangerschap: Wat mag wel of niet gebruikt worden?Het is belangrijk voor jou en je ongeboren baby dat je goed eet wanneer je zwanger bent. Je moet nu twee mensen gezond h…
Bronnen en referenties
  • www.zwangerschapspagina.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 15-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.