De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwanger

De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwanger De overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein is, zo'n 33,5 centimeter lang en 725 gram zwaar, kan een kindje buiten de baarmoeder overleven. De baby is echter nog wel heel kwetsbaar. Lees in dit artikel alles over de zesentwintigste week van een zwangerschap.

Immatuur

In week 26 weegt een baby zo'n 725 gram en is ongeveer 33,5 centimeter lang. Hoewel dit nog erg klein is, heeft een baby die geboren wordt in week 26 al een aardige overlevingskans. Met intensieve zorg (bijvoorbeeld voor de rijping van de longen) kan een baby dus overleven; het wordt nog wel 'immatuur' genoemd. De komende weken worden de overlevingskansen van een baby buiten de baarmoeder steeds groter. Vanaf week 28 neemt het risico op (ernstige) infecties af, en wordt een vroeggeboren baby ook wel 'prematuur' genoemd. De oogleden van een baby gaan in week 26 open; daardoor kan de baby licht en donker nog beter van elkaar onderscheiden.

Een twee- of meerling

Steeds vaker raken vrouwen zwanger van een twee- of meerling. De laatste schattingen zijn dat zo'n 1 op de 70 zwangerschappen er één van een tweeling is. Vaak komen vrouwen die zwanger zijn van een tweeling (in een vroeg stadium) onder controle te staan bij de gynaecoloog. Toch verlopen veel zwangerschappen tot aan week 30 vrijwel gelijk aan die van een eenling. Zo groeien de baby's tot aan week 30 ongeveer net zo hard; na week 30 groeien twee- of meerlingen vaak minder snel. Ook voor vrouwen die in verwachting zijn van een twee- of meerling geldt dat de baby's een redelijke overlevingskans hebben vanaf week 26. Met name vanaf week 26 zullen vrouwen die zwanger zijn van een twee- of meerling nauwlettend in de gaten worden gehouden. De controlebezoeken aan de gynaecoloog zullen vaker (soms zelfs 1 keer per week) plaatsvinden, en de groei van de baby's wordt goed in de gaten gehouden.

Dikke buik

De buik van een zwangere vrouw in week 26 kan 'opeens' flink in omvang toenemen. De baby groeit wat sneller in gewicht, maar ook de hoeveelheid vruchtwater wordt steeds meer. In week 26 is de placenta ongeveer net zo groot als de baby zelf. Door al het groeien kunnen sommige vrouwen wat last krijgen van ongemakkelijke kwaaltjes zoals maagzuur of diarree.

Jij in de zesentwintigste week

Veel zwangere vrouwen zien week 26 als een 'mijlpaal', omdat de kans op overleven enorm toegenomen is. Toch is je baby in week 26 nog erg klein en kwetsbaar; het kan beter nog een week of 12 in de buik blijven zitten om goed te groeien. Hoewel je buik al aardig gegroeid is de afgelopen weken, zal die nog (veel) groter gaan worden. Dit kan zorgen voor een aantal ongemakjes, zoals diarree, verstopping of maagzuur. Het is zelfs mogelijk dat je (opnieuw) misselijk wordt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapDe ontwikkeling van je baby tijdens je zwangerschapZwanger! Voor de één een verrassing, voor de ander een meer of minder geplande wens. De gedachte dat je nu zwanger bent,…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…

De ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerMet week 28 is een zwangere vrouw in het derde (en dus laatste) trimester van de zwangerschap aangekomen. Nu de laatste…
Clomid ® (Clomifeencitraat): werking en bijwerkingenClomifeencitraat (merknaam Clomid ®) is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij sommige vrouwen die moeilijk zwang…
Bronnen en referenties
Jolene1984 (221 artikelen)
Laatste update: 31-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.