Zwanger, week 17 t/m 20

Zwanger, week 17 t/m 20 'Zwanger, week 17 t/m 20' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wachten staat. Vanaf deze weken groeit je kindje zo'n 2 centimeter per week. Het begint de randen van de baarmoeder te raken, waardoor veel vrouwen in deze weken voor het eerst hun kindje voelen bewegen. De helft van de zwangerschap wordt deze weken bereikt en vele kwaaltjes zwakken af. Ook worden er belangrijke hersengebieden ontwikkeld. Ben je benieuwd welke? In dit artikel kun je informatie vinden over week 17 tot en met 20 van je zwangerschap. Een zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee. Door dit artikel hopen we veel vragen te kunnen wegnemen. Meer informatie en prachtige gedetailleerde plaatjes van dit bijzondere proces kun je vinden op www.hetgeboortehuis.nl.

Week 17

De foetus groeit gemiddeld 2 centimeter per week. Op dit moment is de baby 18 cm en weegt ongeveer 150 gram. De baby leeft in een vruchtzak gevuld met vruchtwater. Omdat de baby al flink is gegroeid raakt het vanaf nu de wanden aan en kan zich ook tegen de baarmoederwand afzetten. De vruchtzak met het vruchtwater beschermt de baby tegen schokken. Ook drinkt de baby dit vruchtwater plast er in.

Week 18

Zoals bij de vorige week is aangegeven groeit de baby nu gemiddeld 2 cm per week. Deze week is de baby dus ongeveer 20 centimeter en weegt het circa 200 gram. De baby groeit flink, maar heeft nog alle ruimte om bijvoorbeeld koprollen te maken. Vanaf deze week kan het zijn dat je de baby al begint te voelen.

Week 19

Je kindje is nu ongeveer 22 centimeter, weegt circa 250 gram en beweegt zich heerlijk door het vruchtwater. Wanneer je de baby voelt kan dit voelen als: vlindertjes, belletjes, plopjes, o.i.d. Ook kan het nog zijn dat je erg twijfelt en dat je het pas merkt als je het veel vaker hebt gevoeld. Veel vrouwen voelen de baby echter pas tussen de 20 en 22 weken. In deze week worden de hersengebieden aangemaakt. Door deze hersengebieden kan je kindje straks ruiken, zien, horen, proeven en voelen. De grootte van je kindje is te vergelijken met een flinke aubergine.

Week 20

Wauw....je bent al op de helft! Je kindje is nu ongeveer 25 centimeter en weegt circa 320 gram. Het groeit al flink waardoor je bewegingen misschien al sneller en/of beter merkt. Vorige week is er een start gemaakt met de ontwikkeling van de hersengebieden. Deze week gaat deze ontwikkeling nog volop door. Een belangrijke periode dus voor het ontwikkelen van de zintuigen van je kindje. Je kindje groeit, maar je baarmoeder dus ook. Op dit moment komt de bovenkant van je baarmoeder al tot je navel. Gewone kleren zitten bij de meeste vrouwen al niet meer lekker en mensen zien vaak nu al echt dat je zwanger bent.

Jij en je kindje

Vanaf deze weken kan het zo zijn dat je wat vocht vast begint te houden. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om zoveel mogelijk met de benen omhoog te zitten. Ook is het drinken van veel water belangrijk en probeer zo zoutloos mogelijk te eten.
Verder nemen de meeste kwaaltjes af, omdat je lichaam begint te wennen aan de zwangerschap. Je energie komt vaak rond deze weken terug. Gelukkig maar, want er moet nog veel gebeuren.

Tips

  • SEO: Structureel Echo Onderzoek. Dit onderzoek wordt gedaan tussen de 18e en de 22e week. Wel is het belangrijk om rond de 15e week hiervoor een afspraak te maken. Bij een SEO onderzoeken ze de baby volledig. Als het ware wordt er een checklist afgewerkt om te kijken of het kindje er gezond uitziet. Dingen die onder ander worden gecheckt zijn: lengte, bovenkaak (hazenlip), grootte voorhoofd (waterhoofd), het hart en nog veel meer. Let wel: deze test/echo is een keuze!
© 2012 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
De ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 7 weken zwangerIn de zevende week verdubbelt de lengte van een ongeboren kindje. De baby is nu ongeveer een centimeter lang en begint z…

Creatieve cadeaus voor babyshowersDe geboorte van een kind is iets dat uitgebreid gevierd moet worden! En bij een feestje hoort natuurlijk een cadeau. Vaa…
Zwanger, week 13 t/m 16Zwanger, week 13 t/m 16'Zwanger, week 13 t/m 16' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Oud, P, Mijn negen maanden dagboek, 2011 (zevende druk)
  • www.hetgeboortehuis.nl
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 04-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.