Zwanger, week 13 t/m 16

Zwanger, week 13 t/m 16 'Zwanger, week 13 t/m 16' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wachten staat. Lichamelijk verandert er veel bij het kindje. Het maakt een groeispurt van 30 naar maar liefst 125 gram. Ook begint het zenuwstelsel te werken. De ouders staan in deze periode voor moeilijke keuzes, maar gelukkig zwakken de kwaaltjes wat af. Nieuwsgierig geworden naar andere bijzondere gebeurtenissen en momenten in deze periode? Lees dan lekker verder... In dit artikel kun je informatie vinden over week 13 tot en met 16 van je zwangerschap. Een zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee. Door dit artikel hopen we veel vragen te kunnen wegnemen. Meer informatie en prachtige gedetailleerde plaatjes van dit bijzondere proces kun je vinden op www.hetgeboortehuis.nl.

Week 13

Het kindje is nu zo'n 7,5 cm lang (stuitlengte) en weegt ruim 30 gram. Deze week verandert er veel: alle 20 tandjes zijn gevormd en staan klaar om in het eerste levensjaar door te breken. Het buikje is al veel groter en de organen hebben hun plekje gevonden. Vanaf nu heeft het kindje zelfs al unieke vingerafdrukken.

Week 14

De foetus groeit snel. Hij is nu circa 9 centimeter lang en weegt al bijna 60 gram. Vanaf dit moment werkt het zenuwstelsel al volledig. Grotere spieren reageren al op signalen uit de hersenen en het kindje beweegt dus steeds meer. Ook krijgt het kindje vanaf nu al herkenbare familietrekjes.
Vanaf deze week mag je stoppen met het slikken van foliumzuur. Wel heb je extra ijzer nodig!

Week 15

Op dit moment weegt het kindje al bijna 100 gram en is de stuitlengte 12,5 cm. Het hoofdje is zo groot als een knikker en een vuistje zo groot als een erwt. De baby kan vanaf dit moment de mond openen en drinkt slokjes vruchtwater. In ditzelfde vruchtwater plast de baby op een later moment het vocht weer uit.
Rond deze week kom je weer bij de verloskundige en kun je het hartje al razendsnel horen kloppen.

Week 16

Je kindje is nu 15 cm en weegt ca. 125 gram. Op dit moment krijgt het vinger- en teennageltjes en is het hele lijf bedekt met fijne donshaartjes. Ook kan het kindje vanaf deze week licht en donker onderscheiden. Wanneer je lekker met je blote buik in de zon gaat zitten, zal je kindje het merken.

Jij en je kindje
Het kindje groeit deze weken steeds meer omhoog. Hierdoor drukt de baarmoeder tegen de blaas en zul je vaker moeten plassen. Over een aantal weken zal dit probleempje minder worden, omdat de baby dan groeit en hoger in de buik komt te liggen.
Door deze groei zullen bepaalde kledingstukken al veel minder prettig zitten. Je buik vertoont zelfs al een lichte welving. Ook kunnen vrouwen vanaf dit moment last krijgen van bandenpijn. Bandenpijn zijn een soort van steken in o.a. de onderbuik, wat wordt veroorzaakt als gevolg van het groeien van de baarmoeder.

Omdat de hoeveelheid bloed bij een zwangere vrouw verandert (kan wel met 50% stijgen) heb je extra ijzer nodig. IJzer kun je halen uit vlees, sperziebonen, spinazie, abrikozen, appelstroop en nog vele andere producten. Let wel: ijzerrijke producten kun je beter niet combineren met zuivel. Zuivelproducten zorgen namelijk voor afbraak van ijzer.

Tips
  • Allerlei testen (o.a. combinatietest): Bespreek uitvoerig met je partner wat jij van belang vindt bij deze testen om te kunnen achterhalen of jullie het nodig vinden om te testen te laten uitvoeren. Laat je gevoel spreken!
  • Kinderopvang: Maak in deze periode vast een start met de oriëntatie op het gebied van kinderopvang. Veel centra hebben namelijk lange wachttijden, dus inschrijven kun je niet vroeg genoeg doen.
  • SEO: Structureel Echo Onderzoek. Dit onderzoek wordt gedaan tussen de 18e en de 22e week. Wel is het belangrijk om rond de 15e week hiervoor een afspraak te maken. Bij een SEO onderzoeken ze de baby volledig. Als het ware wordt er een checklist afgewerkt om te kijken of het kindje er gezond uitziet. Dingen die onder ander worden gecheckt zijn: lengte, bovenkaak (hazenlip), grootte voorhoofd (waterhoofd), het hart en nog veel meer. Let wel: ook deze test/echo is een keuze!
© 2012 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Zwanger, week 1 t/m 4Zwanger, week 1 t/m 4'Zwanger, week 1 t/m 4' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je de eerste 4 wek…
Combinatietest zwangerschap: uitslag, kosten en vergoedingCombinatietest zwangerschap: uitslag, kosten en vergoedingCombinatietest: bloedonderzoek, nekplooimeting, uitslag, kosten en vergoeding. De combinatietest kan bij iedere zwangere…
Prenataal onderzoek: de combinatietestEr zijn diverse vormen van prenataal onderzoek. De combinatietest is één van die prenatale onderzoeken. Bij de combinati…

Zwanger, week 17 t/m 20Zwanger, week 17 t/m 20'Zwanger, week 17 t/m 20' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…
Zwanger, week 9 t/m 12Zwanger, week 9 t/m 12'Zwanger, week 9 t/m 12' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je zoal in deze w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Oud, P, Mijn negen maanden dagboek, 2011 (zevende druk)
  • www.hetgeboortehuis.nl
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.