Zwanger, week 9 t/m 12

Zwanger, week 9 t/m 12 'Zwanger, week 9 t/m 12' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. In dit artikel kun je lezen wat je zoal in deze weken te wachten staat. Hierbij kun je denken aan de termijnecho, waarbij de exacte uitgerekende datum wordt berekend. Ook wordt er aandacht geschonken aan het aanvragen van kraamzorg. Natuurlijk staat de ontwikkeling van het kindje centraal in dit artikel en wordt de functie van de placenta kort beschreven. Nieuwsgierig geworden? Veel leesplezier... In dit artikel kun je informatie vinden over week 9 tot en met 12 van je zwangerschap. Een zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee, vooral in het begin. Door dit artikel hopen we veel vragen te kunnen wegnemen. Meer informatie en prachtige gedetailleerde plaatjes van dit bijzondere proces kun je vinden op www.hetgeboortehuis.nl.

Week 9

Het kindje is zo'n 2,5 centimeter groot (stuitlengte) en weegt al 2 gram. De ontwikkeling van de organen gaat in een razendsnel tempo. Ook groeien de armen en de benen flink. Op dit moment kan het kindje al bewegen, logischerwijs maar helaas voel je hier nog niets van.

Week 10

De stuitlengte van het kindje in zo al zo'n 3,5 cm. Deze week wordt de navelstreng gevormd. Hierin lopen alle bloedvaten. Door deze buis blijft het kindje in contact met de placenta. Rond de 8e week heb je een intakegesprek gehad bij de verloskundige. Tussen de 10e en 12e week kom je voor de 2e keer bij de verloskundige. Dan krijg je een termijnecho en kan de exacte uitgerekende datum bepaald worden. Op deze echo kun je al duidelijk armen en benen onderscheiden en zelfs het hartje al zien kloppen.

Week 11

Op dit moment weegt het kindje circa 10 gram en heeft het een lengte van zo'n 5,5 cm. Het hoofd is op dit moment het grootste onderdeel van het lichaam is beslaat ongeveer de helft van de totale lengte. Vanaf nu kan het kindje al slikken en zelfs de nageltjes groeien al. De vitale organen zijn nu volledig ontwikkeld. Organen waar het hier om gaat zijn: hersenen, longen, nieren en de lever. Ook pompt het hart al bloed door het gehele lichaam. Het hartje slaat op dit moment zo'n 140-160 keer per minuut. Razendsnel dus.
Ook erg bijzonder: vanaf deze week worden de zaadballen of eierstokken ontwikkeld.

Week 12

Wanneer je terugkijkt naar de vorige weken is goed te zien dat het kindje grotere sprongen maakt qua gewicht dan qua lengte. Deze week weegt het kindje al 20 gram en is het zo'n 6 cm (stuitlengte). Vanaf nu wordt het kindje geen embryo, maar foetus genoemd. De foetale periode, zoals ze deze noemen, kenmerkt een snelle groei van lichaam, weefsels en organen. De placenta gaat vanaf nu belangrijk werk verrichten. Hierbij kun je denken aan: overdracht van voedingsstoffen, overdracht van moederlijke antistoffen en uitwisseling van gassen zoals zuurstof. Daarnaast start de placenta deze week ook met het aanmaken van hormonen. Dit verkleint de kans op een miskraam.

Jij en je kindje
Het is heel goed mogelijk dat je in de afgelopen weken last hebt gehad van allerlei kwaaltjes. Denk maar aan: misselijkheid, moeheid, krampen in je buik (door het groeien van de baarmoeder), veel plassen, pijnlijke borsten, verstrooidheid en geen eetlust. Meestal is het zo dat vrouwen vanaf de 14e-16e week geen last meer hebben van misselijkheid en moeheid. Wel komt het vaak voor dat de verstrooidheid blijft en dat de eetlust en eetgewoonten rare veranderingen doormaken.

Ondanks deze rare eetgewoonten is het van belang om tijdens je zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Je hebt zeker wat extra calorieën nodig, maar eten voor 2 is niet nodig. Met wat meer zuivel en extra fruit en groenten kom je er al snel aan. Vergeet niet om minstens 1,5 liter water op een dag te drinken.

Tips
  • 'Ik ben zwanger': In één van deze weken kiezen mensen er meestal voor om aan familie, vrienden, enz. te vertellen zat ze zwanger zijn. Misschien nog wel belangrijker: geef vanaf heden bij je zorg- en gezondheidsspecialisten (tandarts, huisarts, apotheek, enzovoort) aan dat je zwanger bent. Zij houden dan rekening met het uitschrijven van medicatie en vele andere belangrijke zaken.
  • Kraamzorg: Na de termijnecho is het belangrijk om je alvast aan te melden voor kraamzorg (voor de 12e week). Kijk ook goed hoe dit bij je eigen zorgverzekeraar is geregeld. Het kan zijn dat je maar uit bepaalde instellingen kunt kiezen of dat bepaalde dingen niet vergoed worden. Even een telefoontje plegen is de beste optie.
  • Voeding: Eet ongeveer 300-500 calorieën meer dan normaal. Doe dit door extra fruit en groenten te eten en wat meer zuivel tot je te nemen. Vergiet niet om elke dag minstens 1,5 liter water te drinken.
  • Vitaminen: Het is verstandig om vitaminen slikken die speciaal ontwikkeld zijn voor zwangere vrouwen. Wanneer je namelijk een regulier vitaminepreparaat gebruikt kan het zijn dat je te veel of te weinig van bepaalde vitaminen binnen krijgt.
© 2012 - 2024 Datvw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prenataal onderzoek: de termijnechoEr zijn diverse vormen van prenataal onderzoek waarbij de ontwikkeling van de zwangerschap en de baby gevolgd kunnen wor…
Hoelang zwanger? En wanneer uitgerekend?Hoelang ben ik zwanger? Als je te weten wilt komen hoelang je zwanger bent dan kan je dit heel handig zelf uitrekenen. I…
De ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 32 weken zwangerMet 32 weken maakt de baby zich klaar voor de bevalling. De longen en het spijsverteringsstelsel zijn bijna 'af', waardo…
De ontwikkeling van je baby; 13 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 13 weken zwangerWeek 13 luidt het tweede trimester van een zwangerschap in. De baby kan vrij rondbewegen (in het vruchtwater) en ook het…

Zwanger, week 13 t/m 16Zwanger, week 13 t/m 16'Zwanger, week 13 t/m 16' is een artikel dat gaat over de zwangerschap. Je kunt lezen wat je zoal in deze weken te wacht…
Wat je allemaal moet regelen tijdens de zwangerschapWat je allemaal moet regelen tijdens de zwangerschapWanneer je zwanger bent moet je veel dingen regelen. Ben je niet getrouwd? Zorg dan voor erkenning van het kindje. Dit m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Oud, P, Mijn negen maanden dagboek, 2011 (zevende druk)
  • www.hetgeboortehuis.nl
Datvw (44 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.