Hoelang zwanger? En wanneer uitgerekend?

Hoelang ben ik zwanger? Als je te weten wilt komen hoelang je zwanger bent dan kan je dit heel handig zelf uitrekenen. In dit artikel lees je hoe je dit kunt doen. Zodra je weet dat je zwanger bent wil je natuurlijk weten wanneer de uitgerekende datum is, ook dit kan je handig zelf berekenen. Daarnaast moet je natuurlijk een aantal dingen regelen zoals een eerste afspraak maken bij de verloskundige.

Hoeveel weken ben ik zwanger?

Je bent over tijd, je hebt een test gedaan en je blijkt zwanger te zijn! Gefeliciteerd! Wat nu? Er komt veel op je af, maar eerst is het fijn om te weten hoelang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Dit kan je beide heel makkelijk zelf uitrekenen!
Als je te weten wilt komen hoe lang je al zwanger bent, moet je eerst nagaan wat de eerste dag van je laatste menstruatie was. Even terug rekenen dus. Er zijn speciale apps waarin je je cyclus kunt bij houden en dan is het natuurlijk makkelijk terug zoeken wanneer je voor het laatst ongesteld was. In je berekening naar hoeveel weken je zwanger bent begin je altijd te tellen vanaf de eerste dag van die laatste keer dat je ongesteld was. Nu zul je denken, dan kan ik toch niet zwanger zijn geworden, ik was immers ongesteld…. Dat klopt inderdaad, maar in de 40 weken berekening die wordt toegepast om je uitgerekende datum te bepalen wordt er van deze dag uitgegaan. Je krijgt dus als het ware een paar weken extra cadeau! Stel … Je denkt 6 weken zwanger te zijn, dan zouden dit er zomaar eens 8 kunnen zijn!

Wanneer uitgerekend?

Oké, je weet nu dat je zwanger bent en nu wil je natuurlijk de uitgerekende datum weten. Dit is heel simpel: Pak je agenda erbij of zoek even een jaaroverzicht op je mobiel. Tel vanaf de 1e dag van de laatste menstruatie 40 weken verder en je weet het!

Wat moet je regelen? Naar de verloskundige!

Als je zeker weet dat je zwanger bent, wacht dan niet met bellen naar de verloskundige voor je eerste afspraak. Meestal kan je voor de eerste afspraak terecht tussen de 8e en de 12e week. Nu je weet dat je zwanger bent is het een goed idee om je op internet of via een app aan te melden zodat je van week tot week je zwangerschap kunt volgen. Zo weet je wat er zich wekelijks in jouw buik afspeelt en hoe de baby zich zal ontwikkelen. Bij de eerste afspraak zal je ook een echo krijgen, waarmee de zwangerschap kan worden bevestigd. De eerste echo is heel bijzonder, je ziet al een echt mensje op het scherm!

Officiële datum

De officiële uitgerekende datum wordt vastgesteld door de verloskundige tijdens de termijnecho. Meestal komt deze redelijk overeen met de jouwe, maar houd er rekening mee dat het eerder of laten kan zijn dan wat je zelf hebt berekend. Een zwangerschap vanaf de bevruchting duurt 38 weken.

Het belang van de uitgerekende datum

Bevallen op je uitgerekende datum, dat overkomt bijna niemand. Deze datum is toch erg belangrijk om te weten omdat vanuit deze berekening wordt bekeken of je baby zich goed ontwikkelt. En het is natuurlijk goed om te weten of de bevalling te vroeg begint of juist te lang op zich laat wachten. Een bevalling voor 37 weken of na 42 weken zwangerschapsduur is namelijk risicovoller.

Aan wie vertel je het?

Zodra je weet dat je zwanger bent zijn er nog een paar dingen die belangrijk zijn om snel te regelen. Allereerst denk je natuurlijk na over wanneer je het wilt vertellen. Misschien vind je het moeilijk om het stil te houden en wil je het delen met een aantal directe familie leden of je beste vriendin. Maar bedenk je ook goed dat je zwangerschap nog pril is. In de twaalfde week, na je 2e echo, heb je meer zekerheid en is de kans op een miskraam vele malen minder. Bedenk je dus goed met wie je het eerder wilt delen, wil je met deze mensen ook je verdriet delen wanneer het mis gaat?

Het regelen van kraamzorg

Dit kan je het beste zo snel mogelijk aanvragen, liefst al voor de 12e week. Kijk even bij je zorgverzekering na op hoeveel uren je recht hebt, mogelijk valt je uitgerekende datum in een nieuw jaar. Dan doe je er goed aan om bij je aankomende verzekering het maximale aantal uren kraamzorg mee te verzekeren. Vooraf even googelen wat de beste kraamzorg organisatie bij jou in de buurt is, kan echt een verschil maken. Zo werkt het ene organisatie met vaste dienstroosters en heb je bijvoorbeeld met meerdere kraamverzorgsters te maken. Wil je liever een vaste kraamverzorgster, dan zoek je een organisatie die werk met op-en af diensten.
© 2014 - 2024 Marc-karen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe  bereken je de geboortedatum van je kind?Hoe bereken je de geboortedatum van je kind?Ontdekken dat je zwanger bent kan een heel gelukkige tijd zijn. Je wordt geconfronteerd met heel veel verschillende zake…
Het eerste trimester van de zwangerschapHet eerste trimester van de zwangerschapIn het eerste trimester van de zwangerschap vinden fijne en belangrijke gebeurtenissen plaats. Denk hierbij aan de bevru…
Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Zwanger: wat moet er allemaal geregeld worden?Eindelijk is je zwangerschapstest dan positief en ben je zwanger, maar wat moet er nu allemaal gebeuren? Wat komt er op…
Ongesteld en een positieve zwangerschapstestOngesteld en een positieve zwangerschapstestJe hebt een positieve zwangerschapstest in handen gehad en nu lijkt het alsof je toch echt weer ongesteld bent. Een onze…

Moedersterfte door zwangerschapMoedersterfte door zwangerschapIn Nederland sterven steeds minder vrouwen tijdens of net na hun zwangerschap. Helaas komt het elk jaar toch nog wel enk…
Babymoon: Nog even samen weg!In Amerika is het al heel wat jaren een hype, maar in Nederland is het nu ook in opkomst. Stellen die een babymoon maken…
Marc-karen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.