Hoe bereken je de geboortedatum van je kind?

Hoe  bereken je de geboortedatum van je kind? Ontdekken dat je zwanger bent kan een heel gelukkige tijd zijn. Je wordt geconfronteerd met heel veel verschillende zaken zoals het inrichten van een babykamer, het aanschaffen van nieuwe babyspulletjes, en heel veel andere dingen meer.

Negen maanden

lijkt een eeuwigheid op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, maar in werkelijkheid gaat het heel snel. Er zijn zoveel fases waar je doorheen gaat en er is zo veel te doen, dat het hele proces voorbij is voor je het weet.

Nu je weet dat je zwanger bent, ben je natuurlijk benieuwd naar de datum waarop je kind geboren zal worden.

De datum waarop je uitgeteld bent, is de datum waarop je kind geboren zal worden. Deze datum kan in de praktijk nogal afwijken van de echte geboortedatum. Veel vrouwen krijgen hun kind op een datum welke tot 2 weken afwijkt van deze uitgetelde datum.

Het meest accuraat is deze datum te bepalen als je als vrouw weet op welke datum de conceptie heeft plaatsgevonden. In de praktijk zijn er echter maar weinig vrouwen die dit precies weten, dus in de praktijk wordt er gebruik gemaakt van de methode waarbij er wordt uitgegaan van de eerste dag van de laatste maal dat je als vrouw ongesteld bent geweest. Hieraan worden 40 weken toegevoegd en vervolgens 2 weken afgetrokken.

Bijvoorbeeld:

De totale zwangerschap bedraagt 40 weken (9 maanden). Als je voor de laatste maal ongesteld was op 1 oktober, dan tel je hier 40 weken bij op, je komt dan uit op 1 juli, hierop breng je 2 weken in mindering, waardoor je op 15 juni uitkomt. In dit geval is de datum waarop je uitgeteld bent dan 15 juni.

De 2 weken welke in mindering worden gebracht hebben te maken met het feit dat men er vanuit gaat dat de eisprong plaats vindt zo’n 2 weken na de laatste menstruatie.

Een alternatieve manier om de dag van de geboorte uit te rekenen, gaat als volgt:

Neem de 1e dag van de laatste keer dat je ongesteld was. Tel 3 maanden terug en voeg 7 dagen toe. Dit is een alternatieve eenvoudige manier om de geboortedatum uit te rekenen.

Geluidsgolven zijn ook een methode om te bepalen wanneer een kind geboren wordt. Op basis van de resultaten van een onderzoek met geluidsgolven kan een redelijk goede indicatie worden gegeven hoeveel weken het kind is door te kijken naar de verschillende delen van het lichaam en de ontwikkeling van organen. Op basis van deze gegevens kan dan worden bepaald wanneer het kind ongeveer geboren zal worden.

In vroeger tijden werd er gebruik gemaakt van de verschillende fasen van de maan. Als een vrouw vermoedde dat ze zwanger was, dan werd er gekeken in welk deel van de cyclus de maan zich bevond. Als vanaf dat moment de maan voor de tiende keer in dezelfde fase kwam, dan was het moment van de geboorte aangebroken. En alhoewel deze eeuwenoude methode nauwelijks meer gebruikt zal worden, was de methode op zich redelijk nauwkeurig.
© 2009 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bereken je randpunten en asymptotenRandpunten en asymptoten worden bijna altijd samen toegepast in de wiskunde. Het berekenen van beide zijn ook een vereis…
Elasticiteiten in de economieElasticiteiten in de economieDe economie kent verschillende soorten elasticiteiten. Prijselasticiteit van de vraag is daar één van. Men kan de elasti…
Brutowinstopslagmethode met voorbeeldenBrutowinstopslagmethode met voorbeeldenHoe bereken je de verkoopprijs met behulp van een brutowinstopslag? Hoe bereken je de begrote brutowinst? Hoe bereken je…
Scheikunde - Molaire massaScheikunde - Molaire massaMolaire massa, molverhouding en molariteit zeker niet te missen begrippen in het scheikunde. Zodra je de molaire massa-…

Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Bevallen van een prachtig kindje maar je voelt je niet gelukkig. Een paar dagen na de bevalling slaat je stemming ineens…
Postnatale depressiePostnatale depressieHet kan iedere vrouw overkomen, een postnatale depressie. Mensen zeggen bij psychische problemen al snel dat je 'gek' be…
Costaric (128 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.