Babymoon: Nog even samen weg!

In Amerika is het al heel wat jaren een hype, maar in Nederland is het nu ook in opkomst. Stellen die een babymoon maken voordat de baby geboren wordt. Tijdens deze babymoon kunnen ze nog even heerlijk ontspannen voor ze voor het eerst ouders worden. Er zijn best een aantal risico's en gevaren aan een reis maken als je zwanger bent, maar het kan ook heel ontspannen zijn om even weg te zijn uit de dagelijkse sleur. De babymoon wist in november 2014 ineens veel aandacht te krijgen omdat het prinselijk paar van Engeland, William en Kate, een reis gingen maken. Het woord babymoon is afgeleid van het woord honeymoon, stellen die een reis maken om helemaal tot rust te komen na hun huwelijk. In 1996 gaf Sheila Kitzinger een boek uit met de titel 'Babymoon' en sindsdien is het woord 'geboren'. Een babymoon is een reis voor aanstaande ouders om nog even helemaal tot rust te komen voordat de baby wordt geboren. Samen kunnen ze nog even genieten van de vrijheid, zonder kinderen, voordat het nachtelijk wakker zijn en de andere zorgen beginnen.

Beste periode om te reizen

De beste periode om een honeymoon te plannen is tussen de 12e en 28e week van de zwangerschap. Dit is het tweede trimester van de zwangerschap. De eerste zwangerschapskwaaltjes, zoals overgeven en pijn in de buik, zijn dan voorbij. Je hebt in deze periode nog niet zoveel last van je groeiende buik. Hij zit nog niet in de weg om allerlei activiteiten te ondernemen. Echter wordt wel gewaarschuwd voor een actieve vakantie. Als je zwanger bent is het altijd beter om voorzichtig te zijn.

Het is niet slim om als zwangere vrouw een reis te boeken die heel lang duurt. Je wil zeker niet overhaast en gestrest aankomen op je vakantieplek. Ook is de kans op trombose extra groot tijdens een lange autorit of een vliegreis die veel uren duurt. Wil je toch op vakantie naar de andere kant van de wereld? Zorg er dan voor dat je als zwangere vrouw veel beweegt. Zet geregeld de auto even langs de kant of strek je benen in het vliegtuig. Zorg er ook voor dat je niet uitdroogt tijdens de reis. Vermijd koffie, thee en alcohol, want deze hebben een extra uitdrogende werking. Is de kans op trombose extra hoog, dan kun je naar je huisarts gaan. Het zou kunnen dat deze aanraadt om bloedverdunners te gebruiken tijdens je reis.

Vliegen naar de bestemming

Kies je ervoor om met het vliegtuig op vakantie te gaan, moet je zeker eens lezen wat de vliegtuigmaatschappij zegt over reizen en zwangerschap. Bij veel maatschappijen mag je na de 32e week van de zwangerschap namelijk niet meer mee. Bij een zwangerschap van een meerling kan dit zelfs al eerder zijn. Ook moet je als zwangere vrouw een medische bevestiging hebben dat het veilig is om te vliegen. Zorg er dus voor dat je, zeker in het derde trimester, nog even een afspraak plant met je huisarts.

Als je met de auto gaat is het raadzaam om af en toe te stoppen onderweg. Maak even een wandeling en eet wat. Je voelt je dan al een stuk beter. Ook is het slim om tijdens het rijden de gordel die je om hebt, laag onder je buik te doen. Bij een eventueel ongeluk beschadig je op deze manier de buik minder en is er minder kans op complicaties bij de ongeboren baby.

Comfort op reis

Aangekomen op de bestemming is het belangrijk om voldoende comfort te hebben. Boek bijvoorbeeld een hotelkamer met een groot bed, met extra veel kussens. Zorg ook dat de hotelkamer groot genoeg is. Je moet ruimte hebben om je benen te kunnen strekken. Vooral met een bolle buik is ruimte extra fijn. Ook is het belangrijk dat er genoeg te eten is, wat je als zwangere vrouw mag. Extra kruidig eten is vaak niet fijn tijdens de zwangerschap, dus controleer of er ook minder pittig eten is. Misschien vind je het wel fijn om je ontbijt op bed te krijgen? Kijk dan of het hotel deze service biedt.

Als zwangere vrouw is er niks fijner dan de hele dag in bed je favoriete films en series kijken. Een DVD-speler op je hotelkamer is dan zeker geen overbodige luxe. Echter is het ook fijn om iets van de omgeving te zien als je er bent. Als zwangere vrouw moet je oppassen welke activiteiten je doet. Een stadje bezichtigen of wandelen in de natuur kan natuurlijk geen kwaad. Maar wist je ook dat wat grotere activiteiten makkelijk te doen zijn tijdens de zwangerschap? Bergbeklimmen, raften en skiën kunnen allemaal op vakantie. Niet slim is om te gaan duiken of parachutespringen. Deze activiteiten maken de kans op afwijkingen bij het ongeboren kind groter.

Medische faciliteiten

Voordat je weggaat is het slim om te controleren of de medische hulp in het land goed is. Belangrijk is dat zwangerschapsziekten er goed behandeld kunnen worden. Het is handig als je weet waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is en wie je moet bellen voor medische hulp. Ook slim is als deze hulpverleners Engels kunnen spreken, zodat je ze kan verstaan. Overleg sowieso met je arts over de reis die je gaat maken. Hij kan je goed informeren over de risico's die het met zich meebrengt. Check voor vertrek ook nog even je zorgverzekering. Vergoedt deze medische kosten in het buitenland?

Als je naar een tropisch land gaat is het belangrijk om te kijken of je bepaalde vaccins nodig hebt. Sommige vaccins kunnen niet gegeven worden als men zwanger is, dus bepaalde tropische landen vallen al af. Ook is het niet slim om af te reizen naar landen waar malaria heerst. Zwangere vrouwen worden eerder gestoken door een malariamug, omdat zij meer kooldioxide uitademen en omdat het immuunsysteem verzwakt is. Antimalaria middelen helpen hierbij vaak niet.

Pas op voor de zon

Bij een keuze voor een vakantie naar de zon is het raadzaam je als zwangere vrouw goed te beschermen hiervoor. Blootstelling aan zonlicht is in geen geval goed voor moeder en baby. Zorg voor voldoende zonnebrandcrème met SPF 30 of meer. Ook een hoedje en zonnebril zijn geen overbodige luxe.

William en Kate

Het Engelse prinselijk paar William en Kate koos voor een vakantie in Schotland. Kate had in de eerste maanden van haar zwangerschap veel last van misselijkheid. Nu het iets beter ging met de prinses wilde William nog een aantal dagen volop genieten van elkaar. William en Kate rustten uit in Balmoral Castle, het huis van koningin Elizabeth.
© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antwoorden op veelgestelde zwangerschapsvragenAntwoorden op veelgestelde zwangerschapsvragenTijdens je zwangerschap zul je veel vragen hebben omdat er immers veel in je lichaam verandert en je een klein mensje me…
Sommen oplossen met een verhoudingstabelSommen oplossen met een verhoudingstabelEen verhoudingstabel is een methode die voor het oplossen van veel wiskunde sommen op de middelbare school kan worden ge…
Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…

Hoelang zwanger? En wanneer uitgerekend?Hoelang ben ik zwanger? Als je te weten wilt komen hoelang je zwanger bent dan kan je dit heel handig zelf uitrekenen. I…
40+ en zwanger: wat nu?40+ en zwanger: wat nu?De vrouwenemancipatie is doorgebroken en steeds meer vrouwen richten zich eerst op een carrière en dan pas op een gezins…
Bronnen en referenties
  • http://www.mamaenzo.nl/zwanger/doen-of-laten/op-babymoon-luieren-voor-de-luiers
  • http://www.whattoexpect.com/pregnancy/photo-gallary/planning-a-babymoon.aspx#/slide-8
  • http://wij.nl/zwanger-info-vakantie-zwanger/artikel/bestemming-voorbereiding
  • http://www.babyvandaag.nl/nieuws/zwanger-zijn/zwanger-ga-op-babymoon
  • http://www.minime.nl/zorgeloze-babymoon/
  • http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/1586404/2013/03/31/De-babymoon-zwanger-op-reis-doe-je-zo.dhtml
  • http://www.telegraaf.nl/prive/23272426/__William_en_Kate_op__babymoon___.html
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.